Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Hlboký sneh uberá zveri na kondícií a robí z nej ľahkú korisť

Lesná zver si síce už v jeseni nachystala zásoby na zimu, no prikrmovanie jej padne viac ako vhod najmä počas extrémnych mrazov. Stáda sa vtedy zväčšujú a schádzajú z hôr nižšie. Nízkym teplotám skôr podľahnú slabšie jedince.

Raticová zver sa počas mrazov drží vo väčších stádach.

Raticová zver sa počas mrazov drží vo väčších stádach. (Zdroj: ARCHÍV OPK MARTIN)

Prirodzenej potravy má lesná zver počas zimných mesiacov oveľa menej a aby dokázala prežiť i tieto ukrutné mrazy, treba ju prikrmovať.

V týchto dňoch tak nerobia iba lesníci a poľovníci, ale tiež bežní Turčania, ktorým na prírode záleží. Jednou takou je i Veronika Šnorchlová.

„S rodinou pravidelne prikrmujeme najmä srnky. Z polí im zvážame seno a dávame veľkú soľnú kocku. Okrem toho aj veveričkám sem-tam nasypeme oriešky. Je to ale veľa roboty a najviac ráno pred odchodom do práce sa s tým všetkým ťahať, ale pre ťažký zvierací osud to vždy rada spravím,“ s nadšením priznala Veronika.

Skryť Vypnúť reklamu

Nízkym teplotám sa prispôsobia

Ako hovorí Zuzana Badová, vedúca Obvodnej poľovníckej komory (OPK) Martin, zimné mesiace spájajú poľovníkov a voľne žijúcu zver o čosi pevnejšie ako je tomu v iných obdobiach roka. Ich starostlivosť o zvieratá je síce celoročná, ale v zime väčšinu času venujú poľovníci prikrmovaniu.

Vždy 1. novembra začína tzv. obdobie núdze, ktoré trvá 120 dní.

„Vtedy začína mať zver nedostatok potravy a je nevyhnutné ju prikrmovať a zásobovať živinami. Zver si už počas jesene vytvára dostatočné zásoby, aby prežila zimu, preto ju poľovníci v priebehu zimy nekŕmia, ale prikrmujú,“ vysvetľuje Zuzana Badová.

Ako ďalej dopĺňa, zvieratá v zime znižujú svoju aktivitu, vydávajú menej energie. Preto je ich organizmus prispôsobený prijímať potravu s nižšími energetickými hodnotami, napríklad seno.

Skryť Vypnúť reklamu

„Voľne žijúca zver je prirodzene prispôsobená aj na veľmi nízke teploty, jej zimná srsť je oveľa hrubšia ako letná. Zver inštinktívne vie, kde sa má počas mrazov zdržiavať, hľadá si lokality so závetrím a čas odpočinku trávia v húštinách. Zároveň znižujú svoj energetický výdaj a minimalizujú pohyb,“ opisuje Z. Badová aktuálne správanie zvierat.

Z hory schádzajú nižšie

Podľa jej slov však prikrmovanie nie je len otázkou zimy, ale začína sa už v lete. Vtedy poľovníci chystajú zásoby objemového krmiva v podobe sena alebo letniny, no a v jesennom období zas dužinaté krmivo, ako je siláž alebo repa. Takto pripravené krmivo sa musí správne uskladniť až do začiatku zimy, aby sa neznehodnotilo. Okrem toho ešte zver dostáva celoročne soľ, ktorá je obohatená o stopové prvky a pomáha zlepšovať jej kondíciu. Množstvo krmiva, ktoré poľovníci pravidelne privážajú do jednotlivých revírov, závisí od počtu zvierat, ktoré tam žijú. Vždy ide teda o rozličné objemy. Podľa zákona musí byť na každých pätnásť kusov raticovej zveri zriadené jedno krmidlo na jadrové a objemové kŕmenie. A na každých 70 hektárov plochy jedno solisko.

Skryť Vypnúť reklamu

„V súčasnom extrémne mrazivom počasí trpia samozrejme aj zvieratá. Vytvárajú si väčšie stáda, schádzajú z horských oblastí nižšie a združujú sa v blízkosti ľudských obydlí častejšie ako po iné mesiace. To je signál pre poľovníkov, že zver treba prikŕmiť vo väčšej miere,“ ozrejmuje ďalej vedúca OPK Martin.

Zo svojich skúseností tiež dodáva, že príliš hlboký sneh uberá zveri na kondícií. Nemôže sa pohybovať tak rýchlo, ako je zvyknutá a stáva sa preto ľahšou korisťou pre predátorov, ako sú vlk, rys a medveď.

„Je úplne prirodzené, že na jar nachádzame množstvo uhynutých zvierat. Sú to najmä slabšie jedince raticovej zveri, vtáctva a drobných hlodavcov. Tie sa potom stávajú potravou pre rôznych predátorov alebo pre líšky,“ uzatvára Badová.

Zaujímavý pohľad sa už dlhšie naskytuje obyvateľom Valče. Priamo k miestnym bytovkám si v nočných hodinách zvyklo chodiť veľké stádo srniek.

„Môže ich byť asi vyše osemdesiat a vídavať ich tak okolo jednej ráno. Láka ich sem zrejme priľahlé pole, odkiaľ si vyhrabávajú potravu a aj Valčania im pri plotoch svojich záhrad nechávajú zrno či kukuricu,“ opísal Jaromír Meriač z Valče.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 575
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 742
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 639
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 248
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 798
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 719
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 524
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 442
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 414
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 283
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vo Vrútkach stihli otestovať za víkend 2069 ľudí. Štyria z nich mali pozitívny test na covid-19.

Miera pozitivity v meste Martin za víkend je 0,46%. Ide však len o výsledky dočasných (víkendových) odberových miest. Do súhrnu sa ešte započítajú výsledky z mobilných odberových miest a PCR testov.

5 h
Viliam Sokolík sa narodil vo Vrútkach.

Narodil sa vo Vrútkach, dlhé roky pracoval v Matici slovenskej, kde bol vedúcim oddelenia fotodokumentačných zbierok v jej literárnom archíve.

9 h
Mužstvo sa formuje.Náročný program ukáže či ho ešte treba doplniť.

Po doplnení štyrmi novými bekmi získala martinská obrana potrebnú dávku skúseností i zdravej agresivity. Káder môže vedenie klubu posilňovať do 15. februára.

11 h
Ján Danko, primátor Martina počas testovania na Kolónii Hviezda.

Primátor Martina Ján Danko ocenil spolupatričnosť a ľudskosť všetkých, ktorí sa na testovaní podieľali. Aj preto bolo úspešné.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

9 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Skríningové testovanie na Kysuciach prebehlo bez problémov.

24. jan

Už ste čítali?