Päť vecí, ktoré vám túži povedať váš zubár

Cukry zamaskované kyselinou, zanedbávanie hygieny či populárne mýty o zuboch.

(Zdroj: Ilustr.foto: OUTNOW.ch)

1. Pomôžte svojim deťom

Hoci aj tak vypadnú, poctivo sa treba starať už o detské mliečne zuby. Dentálna starostlivosť by mala začať už prvým prerezaným zúbkom.

Do troch rokov možno pokojne zúbky umývať aj bez pasty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Dieťa potom ústnu hygienu vníma ako prirodzenú súčasť života,“ hovorí Igor Moravčík, predseda Slovenskej komory zubných lekárov. Umývanie zubov môže byť pre dieťa rovnako prirodzené ako umývanie rúk pred jedlom.

Rodičia by sa tiež mali snažiť u detí vytvoriť aj vzťah k preventívnym návštevám zubára.

SkryťVypnúť reklamu

„Z detí, ktoré chodia na prehliadky má 60 percent zubný kaz. Do roku 2020 chce Svetová zdravotnícka organizácia znížiť podiel na 10 percent. Bez poctivejšej prevencie to nebude možné,“ hovorí predseda zubárov.

Treba si podľa neho uvedomiť, že ak sa dieťaťu v piatich rokoch pokazí zadná stolička, mala by v ústach vydržať ešte ďalších šesť rokov. Dieťa buď zbytočne žije s pokazeným zubom a riskuje problémy, alebo o zub príde.

„Aj to môže spôsobiť ďalšie problémy s čeľusťou, mliečny zub má svoj účel,“ povedal Moravčík.

2. Čistiť stačí menej, no s rozumom

Čistiť zuby desaťkrát denne môže byť škodlivé. Ak sa umývajú poctivo, netreba ich umývať po každom jedle, stačí dvakrát denne. Najdôležitejšia je večerná hygiena.

„Neplatí tu priama úmera že čím dlhšie a čím viac, tým lepšie,“ varuje Simona Dianišková, vedúca Katedry čeľustnej ortopédie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity.

SkryťVypnúť reklamu

Zubné tkanivo sa môže zodrať, z príliš tvrdej kefky alebo priečneho umývania zubov zas môžu ustúpiť ďasná a odhaliť citlivé krčky zubov.

Starostlivosť o ďasná by sa nemala podceňovať. „Pacient môže mať krásne zuby, no ak má problémy s ďasnami, príde o ne,“ hovorí predseda komory zubárov Moravčík.

Paradontitída má vplyv na celý organizmus. Tento zápal sa z ďasien môže rozšíriť a spôsobiť napríklad srdcové či reumatické ochorenia.

3. Cukry, kyseliny a poleptaná sklovina

Aj v prípade, že má človek výborné hygienické návyky, problémom môže byť strava.

Ako si stravou nezničiť chrup?

  • medzi jedlami piť iba čistú vodu alebo mlieko
  • jesť potraviny bez cukru, spotreba by nemala denne prekročiť 60 gramov pridaného cukru
  • sladené nápoje nedávať do fľaše s cumľom
  • všímať si obsah kyselín v nápojoch
  • nejesť a nepiť po večernom umytí zubov
  • užívať lieky bez cukru vždy keď je alternatíva bez cukru, ktorá obsahuje potrebnú účinnú látku

Zubárov najviac rozčuľujú zbytočne sladené nápoje, ktoré prenikajú dokonca aj do školských jedální. „Najvhodnejšia je čistá voda. Dieťa možno bude prvý týždeň frfľať, ale zvykne si,“ tvrdí šéf komory zubárov.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa neho je nepochopiteľná škoda, ak sa na Slovensku vzdávame luxusu v podobe nezávadnej pitnej vody. „A ak niekomu prekáža chlór, stačí nechať vodu z vodovodu približne polhodinu odstáť.“

Energetické a sladené nápoje leptajú sklovinu. „Neverili by ste, čo dokážu urobiť cukry, k tomu ešte v kombinácii s kyselinami,“ hovorí Moravčík.

Rizikové sú aj ovocné šťavy, ktoré mnohí ľudia často z nevedomosti pokladajú za zdraviu prospešné. Je v nich priveľa kyselín a cukrov. Ak im človek nedokáže odolať, je dobré si ich zriediť.

„Kedysi sa tiež hovorilo, že namiesto čistenia zubov si môžeme dať jablko. Ak sa látky, ktoré sú v jablku voľne rozložia v ústach, zubom uškodia,“ vysvetľuje šéf komory zubárov.

Po jedle a sladených nápojov je dobré vypláchnuť si ústa. Ideálne je tiež pred čistením zúb počkať dvadsať minút, aby sa prostredie úst po sladených nápojov neutralizovalo slinami.

4. Krása nie je všetko

Dentálna hygiena nie je to isté ako návšteva zubára. Základnou úlohou dentálneho hygienika je pacienta poučiť, motivovať, aby sa staral o svoje zuby, a poradiť mu, ako sa má stravovať. Toto všetko je dôležité pri prevencii.

Okrem toho hygienik odstraňuje zubný kameň, vykonáva profesionálne čistenie zubov alebo lokálnu fluoridáciu.

„Dentálna hygiena je výborná vec, no má byť len doplnkom k návšteve zubára, nie naopak. Čo z toho, že sú zuby biele, ak nie sú zdravé?“ hovorí šéf komory zubárov.

5. Zuby zverte iba profesionálom

Dentálny hygienik by mal pracovať pod dohľadom zubného lekára alebo ho aspoň o zásahoch a ich priebehu detailne informovať.

„Treba si uvedomiť, že nejde o estetický ale invazívny zákrok. V 99 percentách prípadov dochádza ku krvácaniu,“ vysvetľuje Moravčík. Ak hygienik nepozná zdravotný stav pacienta, nemusí vedieť nasadiť správnu liečbu.

Dentálny hygienik má totiž odlišné vzdelanie ako zubár a pri vážnejších komplikáciách si nemusí vedieť poradiť.

Zubár totiž musí absolvovať šesťročné denné štúdium, avšak hygienik buď absolvoval externé nadstavbové dvojročné štúdium (ktoré možno získať ako zdravotná sestra s minimálne päťročnou praxou v zubnej ambulancii), alebo vyštudoval prvý stupeň odboru dentálna hygiena a štúdium ukončil s titulom bakalár.

Môže sa dokonca stať, že zásahy na skrášľovacích klinikách vykonáva človek, ktorému vzdelanie chýba úplne. Komora zubných lekárov preto odporúča overiť si kvalifikáciu hygienika ešte pred zákrokom.



SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 610
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 256
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 885
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 602
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


V čase, keď záujem mladých ľudí o odborné školstvo na Slovensku klesá, sme sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine rozhodli ísť inou cestou.


Vychádzajúca atletická hviezda Laura Frličková niesla počas otvorenia hier pochodeň.

Turčianske hry mládeže sú už v plnom prúde.


Pred obchodným centrom v Martine vystavujú sanitku zničenú ruským dronom.

Rusi ju zničili na ukrajinskom fronte.


16

Už ste čítali?