Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Bukoviny sa menia na veľkú nelegálnu skládku

Čierne skládky častejšie zakladajú bohatší a vzdelanejší ľudia. V Martine je zrejme najviac nelegálnych skládok v časti Bukoviny.

Takýchto skládok je na Bukovinách veľa.Takýchto skládok je na Bukovinách veľa. (Zdroj: ROMAN BREZNIAK)

MARTIN. Recept na riešenie problému s nelegálnymi sklád-kami sa hľadá už dlhý čas. V praxi to však zvyčajne vyzerá tak, že keď nahromadené odpadky dobrovoľníci či majitelia pozemku z problémových lokalít odpracú, po pár týž-dňoch je zas neporiadok naspäť. V Martine je toho jednoznačným dôkazom lokalita Bukoviny.

V sobotu je frmol

„Je to ideálny priestor na oddych. Vedie tadiaľto cyklotrasa, dá sa tu poprechádzať. Len tie smeti naokolo, to je otras,“ povzdychol si Kamil z Martina. Na Bukovinách nájdete veci od výmyslu sveta. Ľudia sem vyhadzujú bielu i čiernu techniku, nechýbajú plasty, ojazdené pneumatiky, stavebný odpad, časti nábytku či sedačky z áut.
„Najväčší frmol je tu asi v sobotu večer, keď sa zotmie. Predpokladám, že v ten deň sa doma najčastejšie robia poriadky a ľudia sa potrebujú odpadkov zbaviť,“ zamyslel sa Filip, ktorý býva v blízkosti spomínaného priestoru.
Bukoviny križuje spleť ciest a cestičiek, a to je dobrá pôda pre vytváranie nelegálnych skládok. Napriek tomu, že na niektoré z nich bola navezená hlina, aby sa tam autá nedostali a nemohli po cestách dovážať odpad, stále zostalo dosť možností na vyprázdnenie plného prívesného vozíka smetia. Lokalitu pod kopcami Malej Fatry dá vyčistiť aj martinská radnica. Sumy za odstránenie čiernych skládok závisia od viacerých faktorov, ako je veľkosť, umiestnenie či typ odpadu. V roku 2015 boli Bukoviny zaradené do výzvy na poskytnutie podpory formou dotácie z Environmentálneho fondu na sanáciu miest s nezákonne umiestneným odpadom.
„Podarilo sa nám získať takmer 12,5 tisíc eur a približne tú sumu každoročne použijeme na likvidáciu odpadu v tejto oblasti,“ povedal hovorkyňa radnice Zuzana Kalmanová.

Skryť Vypnúť reklamu

Čím väčší priestor, tým anonymnejší

Náčelník martinskej mestskej polície Igor Húska hovorí, že čierne skládky vznikajú vo všetkých mestských častiach. Pripúšťa však, že Bukoviny patria v tomto smere medzi najproblémovejšie.
„V minulosti sme tu dokonca chytili nákladné auto,“ vrátil sa o niekoľko rokov späť.
Podľa jeho ďalších slov sú Bukoviny možno trochu od ruky, ale ide o veľký priestor, ktorý je ťažké mať celý pod kontrolou. Zaručuje tak dostatok anonymity, a preto ho ľudia často vyhľadávajú.
„Aj keď tam pravidelne hliadkujeme, vzhľadom na naše možnosti vieme eliminovať len časť priestupkov,“ doplnil.
Zaujímavo dopadla minuloročná analýza Inštitútu environmentálnej politiky, ktorý vznikol pri ministerstve životného prostredia.
„Čím sú ľudia bohatší a vzdelanejší, tým produkujú viac odpadu a častejšie ho vynášajú aj na čierne skládky,“ píše sa v analýze, ktorá potvrdzuje, že s rastom príjmu a vzdelania v jednotlivých okresoch rastie aj množstvo nelegálneho odpadu.
Pomôcť by tak mohla lepšia dostupnosť oficiálnych skládok. Tie sú však v priemere o 5 – 6 km ďalej od obcí ako nelegálne. To podľa vypracovaného materiálu predražuje možnosť zbaviť sa odpadu legálnou cestou.
Najväčšie množstvo čierneho odpadu je v Bratislavskom kraji – až 1,5 litra na obyvateľa. Výrazne najmenej je ho v Prešovskom kraji.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 088
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 623
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 594
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 577
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 791
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 688
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 285
  8. Po Slovensku na motorke 5 758
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 238
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 009
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Zásahový tím evidoval o výskyte medvedice v dedine vyše 70 hlásení a sťažností.


7 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
František Olah.

Dlhoročný masér, kustód a tiež bývalý hokejista František Olah zomrel vo veku 58 rokov.


9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


12 h

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


4 h

Už ste čítali?