Keď je úroda dôvodom k tancovačke, raduje sa celá dedina

Oslava konca žatvy a zberu úrody má u nás v Turci dlhú tradíciu. Záver augusta v Múzeu slovenskej dediny už tradične zavŕšili Dožinky.

Návštevníci skanzenu sa často pripravovali pri ponuke chuťoviek z chleba a byliniek.Návštevníci skanzenu sa často pripravovali pri ponuke chuťoviek z chleba a byliniek. (Zdroj: Paula Mokrá)

MARTIN. Každý, kto tohtoročnú poslednú augustovú nedeľu prišiel do martinského skanzenu, videl, ako ľudia kedysi spracúvali zozbieranú úrodu, ale tiež to, ako veľkolepo za ňu ďakovali. Časť programu sa odohrávala v priestoroch usadlosti z Vyšného Kubína. „Návštevníci ju poznajú aj z filmu Perinbaba, ktorý sa tu natáčal," priblížil lektor Múzea slovenskej dediny Matúš Lazár.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bez práce nie sú koláče

Aby sa mohla zozbieraná úroda použiť na m úku a z nej upečený chlebík, museli ľudia na dedine priložiť ruku k dielu. Zvedavci sa v skanzene na praktických ukážkach na autentických strojoch dozvedeli, ako prebiehali poľnohospodárske práce spojené so zberom a spracovaním obilia. Patrili medzi ne mlátenie obilia cepmi alebo na mláťačke, čistenie obilia na rajtári, mletie na žarnove, drvenie v stupe alebo rezanie slamy na sečku kosovou rezačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Chlebové cesto sa väčšinou pripravovalo z viacerých druhov múky, ktoré sa miešali v rôznych pomeroch. Najviac sa používala ražná a pšeničná múka. Jej nedostatok sa v minulosti nahrádzal sušenými a pomletými rastlinami, napríklad repou alebo hrachom. Do cesta sa používali aj varené zemiaky, ktoré sa pretlačili, popučili alebo nastrúhali. Chlieb sa piekol raz do týždňa, do veľkých pecí sa vošlo aj deväť pecňov. Upečený mal v priemere asi dva kilogramy.

Prečítajte si tiež: Na Vyšehrade zrejme objavili kostol, ktorý bol doteraz iba mýtom Čítajte 

Tradícia ukrytá v pokrmoch

Neboli by dožinky dožinkami, keby v skanzene chýbali vyhľadávané tradičné pokrmy. Návštevníci mohli ochutnať jedlá z obilnej múky, pohánky a prosa, aké sa pripravovali v minulosti. Žgance z pohánky, tvarohu, bryndze a múky, sladké dolky s lekvárom, rezance s krupicou, zapekaná pohánka s kyslou kapustou, pšenová kaša či polievka zo pšena, toto všetko patrilo do dožinkového receptáru každej gazdinky. Neodmysliteľnou súčasťou bol chlieb s masťou a bylinkami, ktorému odolal málokto. Mohli ste si ho ochutiť medovkou, šalviou, rozmarínom či cibuľkou.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem neho z tanierov rýchlo mizli aj ponúkané syrové a oškvarkové pagáčiky posypané sezamom. O tom, že tieto jednoduché jedlá majú skutočne výbornú chuť, svedčili spokojné tváre všetkých návštevníkov, ktorí ich, aj s dupľou, ochutnávali.

„Na dožinky sem chodím pravidelne každý rok. Hoci je podujatie vždy o zbere úrody, zakaždým je niečím zvláštne a jedinečné, a to sa mi páči. Martinský skanzen sa nachádza v krásnom prírodnom prostredí, čo celú atmosféru ešte viac umocňuje. Pozrel som si folklórny program a neodolal som chlebu s masťou a cibuľkou, ten je skutočne vynikajúci," zhodnotil s Martinčan Dávid.

Pestrý program sa veľmi páčil aj Vladimírovi, ktorý si dožinky prišiel vychutnať spolu s celou rodinou. „Folklórne vystúpenia, kroje a hlavne ochutnávku chleba s masťou, cibuľou a bylinkami, to som si ani tento rok nemohol nechať ujsť. Prišli sme takmer kompletná rodina, spolu s našim 90-ročným dedkom a doma sme nenechali ani nášho psíka. Počasie sa vydarilo, personálne a technické zabezpečenie bolo podľa plánu, nálada zúčastnených bola pozitívna. Celý môj dojem z nedeľnej akcie sa dá popísať jedným slovom - paráda," uzavrel s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Počas celého trvania podujatia sa predviedli aj tradičné ľudové remeslá a nechýbali stánky s rozličným tovarom, dostať bolo aj burčiak a chutnú medovinu.

Autor: Paula Mokrá

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 971
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 657
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 119
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 990
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 815
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 622
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vychádzajúca atletická hviezda Laura Frličková niesla počas otvorenia hier pochodeň.

Turčianske hry mládeže sú už v plnom prúde.


Pred obchodným centrom v Martine vystavujú sanitku zničenú ruským dronom.

Rusi ju zničili na ukrajinskom fronte.


16
Blatnica lídrovi tabuľky srdnato vzdorovala.

Valča si kontroluje prvú priečku.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?