Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Keď je úroda dôvodom k tancovačke, raduje sa celá dedina

Oslava konca žatvy a zberu úrody má u nás v Turci dlhú tradíciu. Záver augusta v Múzeu slovenskej dediny už tradične zavŕšili Dožinky.

Návštevníci skanzenu sa často pripravovali pri ponuke chuťoviek z chleba a byliniek.Návštevníci skanzenu sa často pripravovali pri ponuke chuťoviek z chleba a byliniek. (Zdroj: Paula Mokrá)

MARTIN. Každý, kto tohtoročnú poslednú augustovú nedeľu prišiel do martinského skanzenu, videl, ako ľudia kedysi spracúvali zozbieranú úrodu, ale tiež to, ako veľkolepo za ňu ďakovali. Časť programu sa odohrávala v priestoroch usadlosti z Vyšného Kubína. „Návštevníci ju poznajú aj z filmu Perinbaba, ktorý sa tu natáčal," priblížil lektor Múzea slovenskej dediny Matúš Lazár.

Bez práce nie sú koláče

Aby sa mohla zozbieraná úroda použiť na m úku a z nej upečený chlebík, museli ľudia na dedine priložiť ruku k dielu. Zvedavci sa v skanzene na praktických ukážkach na autentických strojoch dozvedeli, ako prebiehali poľnohospodárske práce spojené so zberom a spracovaním obilia. Patrili medzi ne mlátenie obilia cepmi alebo na mláťačke, čistenie obilia na rajtári, mletie na žarnove, drvenie v stupe alebo rezanie slamy na sečku kosovou rezačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Chlebové cesto sa väčšinou pripravovalo z viacerých druhov múky, ktoré sa miešali v rôznych pomeroch. Najviac sa používala ražná a pšeničná múka. Jej nedostatok sa v minulosti nahrádzal sušenými a pomletými rastlinami, napríklad repou alebo hrachom. Do cesta sa používali aj varené zemiaky, ktoré sa pretlačili, popučili alebo nastrúhali. Chlieb sa piekol raz do týždňa, do veľkých pecí sa vošlo aj deväť pecňov. Upečený mal v priemere asi dva kilogramy.

Prečítajte si tiež: Na Vyšehrade zrejme objavili kostol, ktorý bol doteraz iba mýtom Čítajte 

Tradícia ukrytá v pokrmoch

Neboli by dožinky dožinkami, keby v skanzene chýbali vyhľadávané tradičné pokrmy. Návštevníci mohli ochutnať jedlá z obilnej múky, pohánky a prosa, aké sa pripravovali v minulosti. Žgance z pohánky, tvarohu, bryndze a múky, sladké dolky s lekvárom, rezance s krupicou, zapekaná pohánka s kyslou kapustou, pšenová kaša či polievka zo pšena, toto všetko patrilo do dožinkového receptáru každej gazdinky. Neodmysliteľnou súčasťou bol chlieb s masťou a bylinkami, ktorému odolal málokto. Mohli ste si ho ochutiť medovkou, šalviou, rozmarínom či cibuľkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem neho z tanierov rýchlo mizli aj ponúkané syrové a oškvarkové pagáčiky posypané sezamom. O tom, že tieto jednoduché jedlá majú skutočne výbornú chuť, svedčili spokojné tváre všetkých návštevníkov, ktorí ich, aj s dupľou, ochutnávali.

„Na dožinky sem chodím pravidelne každý rok. Hoci je podujatie vždy o zbere úrody, zakaždým je niečím zvláštne a jedinečné, a to sa mi páči. Martinský skanzen sa nachádza v krásnom prírodnom prostredí, čo celú atmosféru ešte viac umocňuje. Pozrel som si folklórny program a neodolal som chlebu s masťou a cibuľkou, ten je skutočne vynikajúci," zhodnotil s Martinčan Dávid.

Pestrý program sa veľmi páčil aj Vladimírovi, ktorý si dožinky prišiel vychutnať spolu s celou rodinou. „Folklórne vystúpenia, kroje a hlavne ochutnávku chleba s masťou, cibuľou a bylinkami, to som si ani tento rok nemohol nechať ujsť. Prišli sme takmer kompletná rodina, spolu s našim 90-ročným dedkom a doma sme nenechali ani nášho psíka. Počasie sa vydarilo, personálne a technické zabezpečenie bolo podľa plánu, nálada zúčastnených bola pozitívna. Celý môj dojem z nedeľnej akcie sa dá popísať jedným slovom - paráda," uzavrel s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas celého trvania podujatia sa predviedli aj tradičné ľudové remeslá a nechýbali stánky s rozličným tovarom, dostať bolo aj burčiak a chutnú medovinu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 980
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 075
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 900
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 788
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 404
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 505
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 292
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 531
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 156
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 875
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Podnikatelia z Martina sa postarali odberným tímom o teplý obed.

Testovanie: V obciach ide testovanie hladko

Starostovia si pochvaľujú plynulý priebeh testovania aj disciplínu občanov.

V Kláštore pod Znievom zatiaľ nie sú dlhé rady.

Primátor testuje Martinčanov: Bolo treba ísť trochu aj príkladom

Martinský primátor Ján Danko testuje ľudí na jednom z 50 odberných miest v Martine.

Primátor Jan Danko v akcii.
V Dolnom Kalníku vyhradili prvé tri hodiny pre seniorov, mamičky a ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zhruba polovica miest v Žiarskom okrese hlási kritický úbytok testov

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Nitra hlási mimoriadny tlak na drive-in odberné miesta

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Nitrianskeho kraja.

Trenčíne situácia prekvapivo dobrá, zhodnotil viceprimátor Žák

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?