Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Turčania vedia páliť špičkové destiláty

Na VIII. ročníku medzinárodnej súťaže ovocných a obilných destilátov získali Turčania šesť zlatých, päť strieborných a tri bronzové medaily za destiláty.

(Zdroj: Ilustr.foto: Roman Kabát)

MARTIN. Aj ovocné a obilné destiláty vypálené na Slovensku majú svoju pomyselnú olympiádu. Je ňou Festival Zlatý destilát Dunaja, ktorého ôsmy ročník sa tohto roku konal v Komárne. Jeho dominantou je súťaž vzoriek produkcie ovocných liehovarov, pestovateľských paleníc a fyzických osôb o najlepší destilát a je zároveň aj nominačnou súťažou v rámci Národného salónu destilátov.

Vzorky destilátov do súťaže poslali aj Turčania a v konkurencii súťažiacich z Maďarska, Rumunska, Srbska, Brazílie, Číny a samozrejme zo Slovenska získali niekoľko významných ocenení. Balík medailí má úctyhodnú váhu – šesť zlatých, päť strieborných a tri bronzové medaily.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Scénická žatva vo svetovej sedmičke Čítajte 

Vzorky z liehovarov, pestovateľských páleníc či od fyzických osôb súťažili v siedmich kategóriách: jablko, hruška (1), marhuľa broskyňa (2), slivka (3), čerešňa a višňa (4), hrozno a vinné destiláty (5), iné ovocie (6) a obilné destiláty (7). Hodnotili ich naši najlepší a zahraniční degustátori, pričom víťazné sa mohli dostať do užšieho výberu destilátov, ktoré mali šancu „vstúpiť“ do Národného salónu destilátov.

„Je to ocenenie, ktoré nielen v slovenskom, ale i medzinárodnom prostredí predstavuje každoročnú absolútnu špičku kvality destilátu a medzi ľuďmi pohybujúcimi sa v tejto oblasti zosobňuje úctu voči nápoju, jeho výrobcovi i majiteľovi. Je to niečo ako dvorana slávy v iných ľudských činnostiach,“ poznamenáva Ján Gazdačko z Turčianskych Kľačian, ktorý má v tejto významnej spoločnosti niekoľko destilátov.

Skryť Vypnúť reklamu

Poďme ale po poriadku. Za tohtoročné úspechy na Zlatom destiláte Dunaja „môžu“ z Turca tri pálenice. Pestovateľská pálenica a ovocný liehovar v Turanoch Turdar, ktorú zastupuje Marián Roľko, získal cenu odborného časopisu Epicure za produkt Slivka Stanley 50% (už po druhýkrát). Do Národného salónu destilátov sa z produkcie tejto pálenice dostala Hruška Williams 50 % a Vínovica Rizling rýnsky barrique 50% majiteľa Jána Gazdačku v poradí už po šiesty raz. Slivka Stanley 50% zároveň získala aj zlatú medailu.

Sučianska domáca pálenica, ktorú vedie Ivan Grilus, si v Komárne zaknihovala tiež niekoľko významných úspechov. Predovšetkým – do Národného salónu destilátov jej odborná porota poslala dva destiláty. Ide o Hrušku divú 50% (I. Grilmus), ktorá získala aj zlatú medailu, a Jablko Golden Delicius 51% (strieborná medaila) majiteľa Jána Pánisa zo Sučian. Pálenica si z Komárna odniesla za Marhuľovicu 50% bronz.

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovateľská pálenica v Turčianskych Kľačanoch pracuje pod vedením Ľubomíra Chromca. Za svoje destiláty získala dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Do Národného salónu destilátov sa dostala aj Slivka Stanley 52, ktorú v tejto pálenici pre Jána Gazdačku pálil pred šiestimi rokmi Rastislav Lamoš.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 100
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 117
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 867
  4. Po Slovensku na motorke 6 538
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 6 230
  6. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 945
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 883
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 279
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 866
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Mladí hádzanári už začali trénovať.

Mladí martinskí hádzanári sa vrátili do tréningového procesu.


RR 12 h
Blatnický hrad je obľúbeným miestom mnohých Turčanov.

Mnoho Turčanov obľubuje návštevu Blatnického hradu. Po ceste k zrúcanine sa dá obdivovať krásna príroda a famózne výhľady na okolité hory.


13 h
Maroš si rád oddýchne na svojom obľúbenom kopci nad Belou.

Ľudia z nášho regiónu prezradili svoje tipy na výlety.


16 h
Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?