Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Aj hubári v Turci sa dočkali, košíky sa plnia

V lete sme huby márne hľadali. Nerástli preto, lebo bolo veľké sucho. Prekážajú im však aj zima a chlad.

Húb bolo v posledných dňoch dosť, stačilo len trochu zájsť do lesa. Húb bolo v posledných dňoch dosť, stačilo len trochu zájsť do lesa. (Zdroj: MIROSLAVA KRUPÁROVÁ)

MARTIN. Letné horúčavy a ani sychravé a chladné počasie hubám neprialo, a tak si hubári dlho nemohli prísť na svoje. Ale už sú, košíky sa plnia. Ľudia sú spokojnejší a aj sa mnohí so svojimi „nálezmi“ pochvália. Vidieť to na sociálnych sieťach, s fotkami sa akoby vrece roztrhlo.

Prečítajte si tiež: Bedle na panvicu, rýdziky do fliaš a hríby na kapustnicu Čítajte 

Vlaha a teplo

„Huby musia mať dostatok vlahy v pôde a primerané teplé počasie, niečo nad 20 stupňov. Aj preto relatívne dlho nerástli. V lete bolo horúco, ale najmä sucho a pred pár dňami zas chladno, čo nemajú rady. Huba ako taká sa skrýva v pôde, a to, čo zbierame, je plod. Keď to trochu zjednoduším, tak huby boli v zemi nachystané, ale nemalo ich čo popohnať, aby zarodili,“ povedal Ivan Milan, mykológ zo Štátnej ochrany a prírody – Správy Národného parku Veľká Fatra, od ktorého sme sa dozvedeli, že ako prvé v polovici septembra vykukli na svet bedle.

Skryť Vypnúť reklamu

Hneď za nimi išli von hríby, ktoré rastú spolu s muchotrávkami, dokonca často vedľa seba. Nasledovali rýdziky, masliaky, kuriatka. Plávok bolo zatiaľ menej, ale nemáme mať obavy, vraj sa ešte objavia.

Nie každá huba patrí na stôl, ale určite každá patrí do prírody

Ivan Milan, mikológ

Vedia aj poradiť

Ivan Milan na Hviezdoslavovej ulici v Martine (sídlo Správy NP Veľká Fatra) vedie aj hubársku poradňu. „Ľudia prídu najčastejšie s niečím, s čím si nie sú istí. S hubami, ktoré navonok vyzerajú byť vhodné na konzumáciu, ale keďže nie sú o tom úplne presvedčení, tak sa radšej dôjdu opýtať.

Ale pomôcť im vieme len vtedy, keď donesú hubu aj s hlúbikom, čo oni nesprávne volajú nôžkou. A pozor, nesmú už byť suché,“ upozorňuje znalec húb.

Menej skúsení hubári si pletú najmä biele huby. Často dúfajú, že sú to pečiarky, ktoré sa dajú jesť, ale v košíkoch majú niečo iné, podobné.

Skryť Vypnúť reklamu

„K omylom však dochádza aj pri hríbovitých hubách. Nedávno mi jeden pán doniesol červený hríb. Vyzeral pekne, chutne, a hoci jedovatý nie je, tak jesť sa nedá, lebo je strašne horký,“ povedal Ivan Milan.

Aj muchotrávky sú krásne

Skúsený mykológ vyzval verejnosť, aby sme z lesa nevynášali všetko, čo nám príde na oči. „Nie každá huba patrí na stôl, ale určite každá patrí do prírody. Preto ak niektorú nepoznáme, odtrhnime z nich len dve-tri a radšej sa opýtajme, či je vhodná na konzum alebo nie. A ešte jedna poznámka. Často sa stáva, že v lese nachádzam rozkopané muchotrávky červené. To už aj deti vedia, že sú jedovaté. Avšak to neznamená, že ich musíme ničiť. Veď sú také krásne, je radosť sa na ne pozerať.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  6. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  7. Zázračná škola so zelenou strechou
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Crème de la crème po slovensky
  10. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 605
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 712
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 130
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 610
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 422
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 408
  7. Po Slovensku na motorke 6 069
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 636
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 265
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 3 996
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Tohtoročné futbalové súťaže uzavrú dve kolá, ktoré sa nestihli odohrať na jeseň.

Takmer všetci Turčania budú vo svojich súťažiach bojovať o záchranu.


3 h
Na Základnej škole A. Dubčeka v Martine sa snažia podporovať nadanie všetkých žiakov individuálne.

Za úspechom sú tiež mimoškolské aktivity.


7 h
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


6 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


22 h

Zásahový tím evidoval o výskyte medvedice v dedine vyše 70 hlásení a sťažností.


17. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


17. jún

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


4 h

Už ste čítali?