Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Aj hubári v Turci sa dočkali, košíky sa plnia

V lete sme huby márne hľadali. Nerástli preto, lebo bolo veľké sucho. Prekážajú im však aj zima a chlad.

Húb bolo v posledných dňoch dosť, stačilo len trochu zájsť do lesa. Húb bolo v posledných dňoch dosť, stačilo len trochu zájsť do lesa. (Zdroj: MIROSLAVA KRUPÁROVÁ)

MARTIN. Letné horúčavy a ani sychravé a chladné počasie hubám neprialo, a tak si hubári dlho nemohli prísť na svoje. Ale už sú, košíky sa plnia. Ľudia sú spokojnejší a aj sa mnohí so svojimi „nálezmi“ pochvália. Vidieť to na sociálnych sieťach, s fotkami sa akoby vrece roztrhlo.

Prečítajte si tiež: Bedle na panvicu, rýdziky do fliaš a hríby na kapustnicu Čítajte 

Vlaha a teplo

„Huby musia mať dostatok vlahy v pôde a primerané teplé počasie, niečo nad 20 stupňov. Aj preto relatívne dlho nerástli. V lete bolo horúco, ale najmä sucho a pred pár dňami zas chladno, čo nemajú rady. Huba ako taká sa skrýva v pôde, a to, čo zbierame, je plod. Keď to trochu zjednoduším, tak huby boli v zemi nachystané, ale nemalo ich čo popohnať, aby zarodili,“ povedal Ivan Milan, mykológ zo Štátnej ochrany a prírody – Správy Národného parku Veľká Fatra, od ktorého sme sa dozvedeli, že ako prvé v polovici septembra vykukli na svet bedle.

Skryť Vypnúť reklamu

Hneď za nimi išli von hríby, ktoré rastú spolu s muchotrávkami, dokonca často vedľa seba. Nasledovali rýdziky, masliaky, kuriatka. Plávok bolo zatiaľ menej, ale nemáme mať obavy, vraj sa ešte objavia.

Nie každá huba patrí na stôl, ale určite každá patrí do prírody

Ivan Milan, mikológ

Vedia aj poradiť

Ivan Milan na Hviezdoslavovej ulici v Martine (sídlo Správy NP Veľká Fatra) vedie aj hubársku poradňu. „Ľudia prídu najčastejšie s niečím, s čím si nie sú istí. S hubami, ktoré navonok vyzerajú byť vhodné na konzumáciu, ale keďže nie sú o tom úplne presvedčení, tak sa radšej dôjdu opýtať.

Ale pomôcť im vieme len vtedy, keď donesú hubu aj s hlúbikom, čo oni nesprávne volajú nôžkou. A pozor, nesmú už byť suché,“ upozorňuje znalec húb.

Menej skúsení hubári si pletú najmä biele huby. Často dúfajú, že sú to pečiarky, ktoré sa dajú jesť, ale v košíkoch majú niečo iné, podobné.

Skryť Vypnúť reklamu

„K omylom však dochádza aj pri hríbovitých hubách. Nedávno mi jeden pán doniesol červený hríb. Vyzeral pekne, chutne, a hoci jedovatý nie je, tak jesť sa nedá, lebo je strašne horký,“ povedal Ivan Milan.

Aj muchotrávky sú krásne

Skúsený mykológ vyzval verejnosť, aby sme z lesa nevynášali všetko, čo nám príde na oči. „Nie každá huba patrí na stôl, ale určite každá patrí do prírody. Preto ak niektorú nepoznáme, odtrhnime z nich len dve-tri a radšej sa opýtajme, či je vhodná na konzum alebo nie. A ešte jedna poznámka. Často sa stáva, že v lese nachádzam rozkopané muchotrávky červené. To už aj deti vedia, že sú jedovaté. Avšak to neznamená, že ich musíme ničiť. Veď sú také krásne, je radosť sa na ne pozerať.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 984
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 156
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 079
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 599
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 359
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 811
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 326
  8. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 264
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 215
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

FOTO: Ako Martin porazil Topoľčany

V šesťbodovom súboji Martinčania v piatok zdolali Topoľčany 4:1 a upevnili si tak druhé miesto v tabuľke. Dnes o 18. h hrajú naši v Dubnici.

Ľadová plocha v Tepliciach potrebuje prekrytie, mesto zháňa peniaze

Zatiaľ mesto investuje do údržby súčasnej infraštruktúry.

V Tepliciach by chceli prekryť ľadovú plochu.

Aké mená sa vlani najčastejše dávali detičkám v Martine? Tu je odpoveď

Najviac pribudlo Martinov, Michaleov, Matejov, ale i Michael, Zuziek či Nel.

Ilustračné foto

POTULKY TURCOM: Z Turčianského Jasena cez Mažiarky na Bukoviny

Braňo Šimko, autor blogu Turčianska záhradka, má pre vás ďalší tip na turistiku v Turci s množstvom nádherných výhľadov.

Pohľad na Kečku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Už ste čítali?