Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

V skanzene bude čo pozerať, aj varenie lekváru bola kedysi udalosť

​​​​​​​Jeseň bola pre našich predkov obdobím zberu a uskladňovania úrody. Zoznámte sa aj vy s činnosťami, ktoré v minulosti sprevádzali na slovenskom vidieku spracovanie a uskladnenie úrody.

(Zdroj: ARCHÍV SNM MARTIN)

MARTIN. V Múzeu slovenskej dediny v Martine sa bude túto nedeľu 15. októbra konať pútavé podujatie Keď sa zima opýta. Program potrvá od 10.00 do 16.00 hodiny a jeho súčasťou budú vystúpenia dedinských folklórnych skupín, ktoré nás zavedú do minulosti a pripomenú činnosti, ktoré na slovenskom vidieku v jesennom období súviseli so zberom a spracovaním úrody.

Bude čo robiť, aj pozerať

Prečítajte si tiež: Keď advokátom stavali budovu, architekti sa museli popasovať s potokom

V programe budú účinkovať folklórny súbor Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline, turčianska folklórna skupina z Podhradia, hrať budú Dlhopoľskí heligonkári.

Článok pokračuje pod video reklamou

Počas dňa okoštujete „zemnačne osušky“, zemiakové placky, v pahrebe upečené zemiaky či malé jabĺčka, ochutnáte aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách.

Uvidíte, ako sa tlačila kapusta do suda, pripravovali sa sušené jabĺčka „opečky“ , spracovávala a priadla sa ovčia vlna, tkalo sa plátno a koberce, v kováčskej vyhni sa podkúval kôň.

Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti môžu vyskúšať tkanie na malých krosienkach, vyrobiť si zemiakové pečiatky, figúrky z makovíc a gaštanov, šípkové retiazky alebo voňavé vrecúška naplnené bylinkami.

Okrem „koštovky“ bude pripravená aj súťaž v jedení zemiakovej baby.

Na podujatí sa predstavia aj ľudovo-umeleckí výrobcovia a predajcovia.

O 13.30 hod. sa bude konať r. k. sv. omša v kostole z Rudna.

Obdobie uskladňovania

Ako povedala Jaroslava Ďurdíková z Múzea slovenskej dediny, jeseň sa v ľudovom kalendári začínala 29. septembra – dňom sv. Michala a bola obdobím zberu a uskladňovania úrody. Stáročný zákon určoval roľníkovi, že do sviatku Všetkých svätých (1. novembra) musela byť všetka úroda z polí doma, pod strechou a do sv. Ondreja (30. novembra) oziminy v zemi. „Medzi prvé jesenné práce patrilo ručné kopanie zemiakov. Chlapi pokosili vňať, zemiaky kopali ručne motykami, triedili na menšie a väčšie a uskladňovali v pivniciach alebo zemiakových jamách. Kŕmnu repu -burgyňu očistili na poli a uložili v pivnici v osobitnej prieprave,“ priblížila práce našich predkov Jaroslava Ďurdíková a dodala, že v poli sa vyrezala aj kapusta, ktorú tlačili do drevených sudov. Väčší gazdovia si dali urobiť veľký sud, ktorý debnár skladal priamo v komore, lebo „hotový by ani po výške ani po šírke neprešiel cez dvere.“

Dôležitý doplnok stravy

Ďurdíková ďalej doplnila, že na jeseň sa zbieralo aj ovocie, ktoré sa zvyčajne sušilo v chlebovej peci alebo na slnku, niekde v špeciálnych sušiarňach. Tradičným spôsobom konzervovania bolo varenie slivkového lekváru bez cukru, ktorý sa varil na dvore v medenom kotle. Odkôstkované slivky sa rozvarili na „briju“ a varili sa do zhustnutia za stáleho miešania celý deň. Keď lekvár „padal z varechy“, bol hotový.

„Varenie lekváru bolo spoločenskou udalosťou, pri ktorej sa susedia navzájom navštevovali, koštovali lekvár. Lekvár bol zdrojom živín a vitamínov, v strave v minulosti mal dôležitý význam. Správne pripravený vydržal aj niekoľko rokov,“ vysvetlila.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 326
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 491
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 748
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 070
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 287
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 860
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 317
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 961

Hlavné správy z MY Turiec

Aknela priniesla z Pezinka zlato

Z pezinskej tanečnej súťaži prišlo do Martina zlato.

Fľak v Turčianskej knižnici

Pri príležitosti 20. výročia vzniku celoslovenského zábavného mesačníka pre deti od 0 do 99 rokov Fľak inštalovali  v Turčianskej knižnici v Martine  Fľakovýstavu karikatúr a komiksov Bruna Horeckého.

Človek nie je bohatý tým, čo vlastní, ale tým, čo vie

Týmito slovami otvárali nedávno slávnosť pre žiakov Základnej školy v Belej-Duliciach venovanú 350. výročiu školského vzdelávania v tejto podhorskej obci.

Po kraji sa dá cestovať s aplikáciou

Krajská organizácia cestovného ruchu Žilina prichádza s novinkou – mobilnou aplikáciou s informáciami o atraktívnych miestach kraja. Ich súčasťou je aj Turiec.

ANKETA: Prvé kroky po voľbách

Pýtali sme sa Turčanov: Čo ako prvé by podľa vás mal urobiť váš primátor či starosta po voľbách?

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Horká chuť, zlatistá farba. Najlepšie pivo kedysi vyrábali mnísi

Bohatí aj chudobní ho pijú už viac ako šesťtisíc rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?