Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

V skanzene bude čo pozerať, aj varenie lekváru bola kedysi udalosť

​​​​​​​Jeseň bola pre našich predkov obdobím zberu a uskladňovania úrody. Zoznámte sa aj vy s činnosťami, ktoré v minulosti sprevádzali na slovenskom vidieku spracovanie a uskladnenie úrody.

(Zdroj: ARCHÍV SNM MARTIN)

MARTIN. V Múzeu slovenskej dediny v Martine sa bude túto nedeľu 15. októbra konať pútavé podujatie Keď sa zima opýta. Program potrvá od 10.00 do 16.00 hodiny a jeho súčasťou budú vystúpenia dedinských folklórnych skupín, ktoré nás zavedú do minulosti a pripomenú činnosti, ktoré na slovenskom vidieku v jesennom období súviseli so zberom a spracovaním úrody.

Bude čo robiť, aj pozerať

Prečítajte si tiež: Keď advokátom stavali budovu, architekti sa museli popasovať s potokom Čítajte 

V programe budú účinkovať folklórny súbor Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline, turčianska folklórna skupina z Podhradia, hrať budú Dlhopoľskí heligonkári.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas dňa okoštujete „zemnačne osušky“, zemiakové placky, v pahrebe upečené zemiaky či malé jabĺčka, ochutnáte aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách.

Uvidíte, ako sa tlačila kapusta do suda, pripravovali sa sušené jabĺčka „opečky“ , spracovávala a priadla sa ovčia vlna, tkalo sa plátno a koberce, v kováčskej vyhni sa podkúval kôň.

Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti môžu vyskúšať tkanie na malých krosienkach, vyrobiť si zemiakové pečiatky, figúrky z makovíc a gaštanov, šípkové retiazky alebo voňavé vrecúška naplnené bylinkami.

Okrem „koštovky“ bude pripravená aj súťaž v jedení zemiakovej baby.

Na podujatí sa predstavia aj ľudovo-umeleckí výrobcovia a predajcovia.

O 13.30 hod. sa bude konať r. k. sv. omša v kostole z Rudna.

Skryť Vypnúť reklamu

Obdobie uskladňovania

Ako povedala Jaroslava Ďurdíková z Múzea slovenskej dediny, jeseň sa v ľudovom kalendári začínala 29. septembra – dňom sv. Michala a bola obdobím zberu a uskladňovania úrody. Stáročný zákon určoval roľníkovi, že do sviatku Všetkých svätých (1. novembra) musela byť všetka úroda z polí doma, pod strechou a do sv. Ondreja (30. novembra) oziminy v zemi. „Medzi prvé jesenné práce patrilo ručné kopanie zemiakov. Chlapi pokosili vňať, zemiaky kopali ručne motykami, triedili na menšie a väčšie a uskladňovali v pivniciach alebo zemiakových jamách. Kŕmnu repu -burgyňu očistili na poli a uložili v pivnici v osobitnej prieprave,“ priblížila práce našich predkov Jaroslava Ďurdíková a dodala, že v poli sa vyrezala aj kapusta, ktorú tlačili do drevených sudov. Väčší gazdovia si dali urobiť veľký sud, ktorý debnár skladal priamo v komore, lebo „hotový by ani po výške ani po šírke neprešiel cez dvere.“

Skryť Vypnúť reklamu

Dôležitý doplnok stravy

Ďurdíková ďalej doplnila, že na jeseň sa zbieralo aj ovocie, ktoré sa zvyčajne sušilo v chlebovej peci alebo na slnku, niekde v špeciálnych sušiarňach. Tradičným spôsobom konzervovania bolo varenie slivkového lekváru bez cukru, ktorý sa varil na dvore v medenom kotle. Odkôstkované slivky sa rozvarili na „briju“ a varili sa do zhustnutia za stáleho miešania celý deň. Keď lekvár „padal z varechy“, bol hotový.

„Varenie lekváru bolo spoločenskou udalosťou, pri ktorej sa susedia navzájom navštevovali, koštovali lekvár. Lekvár bol zdrojom živín a vitamínov, v strave v minulosti mal dôležitý význam. Správne pripravený vydržal aj niekoľko rokov,“ vysvetlila.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Skríningové plošné testovanie prebehne v najväčšej miere cez víkend.

6 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

12 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

17 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

13 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

5 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

18 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?