MARTIN. Hoci sa dnes všetci chceme stravovať zdravo a „prejesť sa“ do štíhlej línie, ruku na srdce – taký výborný babkin pečený chlebík alebo mamina jablková štrúdľa sú jedlá, za ktoré sa občas pokojne obetuje nejaké to kilo navyše. Skvelé recepty sa budú kuchtiť aj vo štvrtok 16. novembra o 17 hodine v Slovenskej národnej knižnici v Martine, ktorú svojimi pripravenými dobrotami rozvonia sa propagátorka zdravej výživy a známa amabsádorka Jamieho Oliviera, Janica Lacová. Tá sa popasuje so 150-ročnými receptami a vdýchne im novú, zdravšiu dušu.
Urodzení ľudia mali vyberané jedlá
Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (O pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. A práve nemecký preklad z roku 1542, vydaný v Ausburgu, sa nachádza aj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov – veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli. Dozvieme sa v nej okrem tiež aj to, že na kráľovských stoloch sa ocitali jarabice, bažanty, morskí ježkovia, kalamáre a rôzne iné dobroty.
Prvá kuchárska kniha v slovenčine
Prvé skutočné kuchárske knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali najmä v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a

Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov”.
Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1 500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči — k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo. Obsahovala tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu a varil v nej slovenské jedlá.
Praktické rady, ktoré platia dodnes
Babilonova „ľudová kuchárka“ obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom i ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj Janica na pripravované podujatie:
„Tie najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma, v Martine. Súčasné aj minulé recepty majú veľa spoločného – lásku k potravinám, ale aj k tým pre koho jedlá pripravujeme. Teším sa na všetkých 16. novembra „hore na kopci“, kde si pripravíme chutné jedlá inšpirované skvelými receptami našich predkov,“ hovorí Janica Lacová.
Autor: Katarína Štefanides Mažáriová