Ambasádorka Jamieho Oliviera bude v Martine variť jedlá z archívu

​​​​​​​Príďte si aj vy na vlastné oči a chuťové poháriky overiť, či sa dnes  dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907. V Martine to skúsi ambasádorka známeho kuchára Jamieho Oliviera.

Janica Lacová.
Janica Lacová. (Zdroj: (Foto z knihy S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku, Vydavateľstvo Fortuna Libri, 2015))

MARTIN. Hoci sa dnes všetci chceme stravovať zdravo a „prejesť sa“ do štíhlej línie, ruku na srdce – taký výborný babkin pečený chlebík alebo mamina jablková štrúdľa sú jedlá, za ktoré sa občas pokojne obetuje nejaké to kilo navyše. Skvelé recepty sa budú kuchtiť aj vo štvrtok 16. novembra o 17 hodine v Slovenskej národnej knižnici v Martine, ktorú svojimi pripravenými dobrotami rozvonia sa propagátorka zdravej výživy a známa amabsádorka Jamieho Oliviera, Janica Lacová. Tá sa popasuje so 150-ročnými receptami a vdýchne im novú, zdravšiu dušu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Urodzení ľudia mali vyberané jedlá

Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (O pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. A práve nemecký preklad z roku 1542, vydaný v Ausburgu, sa nachádza aj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov – veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli. Dozvieme sa v nej okrem tiež aj to, že na kráľovských stoloch sa ocitali jarabice, bažanty, morskí ježkovia, kalamáre a rôzne iné dobroty.

SkryťVypnúť reklamu

Prvá kuchárska kniha v slovenčine

Prvé skutočné kuchárske knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali najmä v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a

Prečítajte si tiež: Vyvolávací systém na pošte ľudí nahneval, no budeme si musieť zvyknúť Čítajte 

Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov”.

Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1 500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo. Obsahovala tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu a varil v nej slovenské jedlá.

SkryťVypnúť reklamu

Praktické rady, ktoré platia dodnes

Babilonova „ľudová kuchárka“ obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom i ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj Janica na pripravované podujatie:

„Tie najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma, v Martine. Súčasné aj minulé recepty majú veľa spoločného – lásku k potravinám, ale aj k tým pre koho jedlá pripravujeme. Teším sa na všetkých 16. novembra „hore na kopci“, kde si pripravíme chutné jedlá inšpirované skvelými receptami našich predkov,“ hovorí Janica Lacová.

Autor: Katarína Štefanides Mažáriová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  2. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  5. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  6. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  7. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  2. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  5. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  6. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  7. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  8. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 19 048
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina 6 488
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 919
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 628
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 419
  6. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 3 663
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 407
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 300
  1. Vladimír Krátky: PHM za Bratislavou vs. - za Prahou .
  2. Vladimír Bojničan: Náboženské spôsobilosti, zvyklosti, tradície ako súčasť osvieteneckého sveta??? Pán Havran, to je ale urážka racionálneho rozumu!
  3. Martin Fronk: Jazierko, kde sa čas zastavil – Bacúrovské zrkadlo neba
  4. Radoslav Medzihradský: Moravský kras vs Slovenký kras
  5. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša I. (prekopaná verzia)
  6. Štefan Šturdzík: Dve lokomotívy sa zrazia v Oktagone.
  7. Martina Bittnerová: Zabudnutý dar Božene Němcovej: Kde skončila jej lampa?
  8. Júlia Piraňa Mikolášiková: Tiger sa vyhol súdu za úplatky pre Káľavského
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 15 307
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 188
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 15 161
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 11 763
  5. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 9 519
  6. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 9 161
  7. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 8 168
  8. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 6 889
  1. Radko Mačuha: Hory majú oči.
  2. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  3. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  4. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  5. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  7. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  8. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Víno je viac než len nápoj.


Eliška Rešetárová.

Šikovná Tepličanka sa pripravuje pod taktovkou trénera, ktorý dokázal vychovať olympioničku.


Experimentálny fyzik a materiálový vedec Marián Mikula.

Rozhovor s fyzikom Mariánom Mikulom.


Za prvých 6 mesiacov 2025 sa celkovo všetkými vlakmi ZSSK odviezlo o 1,5 % viac cestujúcich ako vlani v rovnakom období.

Viac cestujúcich, vyššia spokojnosť a rastúci záujem o špeciálne služby.


Už ste čítali?