Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Ambasádorka Jamieho Oliviera bude v Martine variť jedlá z archívu

​​​​​​​Príďte si aj vy na vlastné oči a chuťové poháriky overiť, či sa dnes  dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907. V Martine to skúsi ambasádorka známeho kuchára Jamieho Oliviera.

Janica Lacová.
Janica Lacová. (Zdroj: (Foto z knihy S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku, Vydavateľstvo Fortuna Libri, 2015))

MARTIN. Hoci sa dnes všetci chceme stravovať zdravo a „prejesť sa“ do štíhlej línie, ruku na srdce – taký výborný babkin pečený chlebík alebo mamina jablková štrúdľa sú jedlá, za ktoré sa občas pokojne obetuje nejaké to kilo navyše. Skvelé recepty sa budú kuchtiť aj vo štvrtok 16. novembra o 17 hodine v Slovenskej národnej knižnici v Martine, ktorú svojimi pripravenými dobrotami rozvonia sa propagátorka zdravej výživy a známa amabsádorka Jamieho Oliviera, Janica Lacová. Tá sa popasuje so 150-ročnými receptami a vdýchne im novú, zdravšiu dušu.

Skryť Vypnúť reklamu

Urodzení ľudia mali vyberané jedlá

Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (O pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. A práve nemecký preklad z roku 1542, vydaný v Ausburgu, sa nachádza aj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov – veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli. Dozvieme sa v nej okrem tiež aj to, že na kráľovských stoloch sa ocitali jarabice, bažanty, morskí ježkovia, kalamáre a rôzne iné dobroty.

Skryť Vypnúť reklamu

Prvá kuchárska kniha v slovenčine

Prvé skutočné kuchárske knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali najmä v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a

Prečítajte si tiež: Vyvolávací systém na pošte ľudí nahneval, no budeme si musieť zvyknúť Čítajte 

Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov”.

Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1 500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo. Obsahovala tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu a varil v nej slovenské jedlá.

Skryť Vypnúť reklamu

Praktické rady, ktoré platia dodnes

Babilonova „ľudová kuchárka“ obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom i ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj Janica na pripravované podujatie:

„Tie najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma, v Martine. Súčasné aj minulé recepty majú veľa spoločného – lásku k potravinám, ale aj k tým pre koho jedlá pripravujeme. Teším sa na všetkých 16. novembra „hore na kopci“, kde si pripravíme chutné jedlá inšpirované skvelými receptami našich predkov,“ hovorí Janica Lacová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Aj matematika sa dá skrotiť
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 689
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 703
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 618
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 261
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 368
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 192
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 075
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 962
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 684
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Tréner Mosnár: Proti Žiline musíme ísť na sto percent

V piatom zápase sezóny stratil Martin prvé body. Aktuálne našich najviac tlačí topánka na pozícii obrancov. V piatok na Turčanov čaká derby proti Žiline.

Spišská Nová Ves nám pripravila prvú prehru v sezóne.

Ocenili kroniku mesta Martin, je vzorom aj pre iné mestá

V kronike by mali byť podľa kronikárky mesta Martin Kataríny Tomášovej zaznamenané všetky významné momenty v živote mesta.

Kronilu mesta Martin vedie Katarína Tomášová.

Vzdelávať namiesto zaúčať

Spoločnosť VIENA INTERNATIONAL s.r.o. sa pokúsila rozbehnúť odvážny projekt.

Školiace stredisko spoločnosti VIENA INTERNATIONAL s.r.o.

Samo Hlavaj môže skompletizovať šampionátový hetrik

Slovenská reprezentačná dvadsiatka sa na juniorský svetový šampionát bude pripravovať v izolovanom kempe vo Zvolene. Pozvánku dostal i brankár Samuel Hlavaj.

Zverenci Róberta Petrovického odštartujú prípravu na šampionát počas posledného novembrového dňa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?