V národnom potravinovom katalógu majú miesto i domáci producenti

Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR spustilo projekt Národného potravinového katalógu. O tom, o čo ide a ako sa to týka producentov potravín v regióne, hovoríme s Margitou Čimborovou z Turčianskej regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory so sídlom v Martine.

Gaderské jogurty sú známe široko-ďaleko.Gaderské jogurty sú známe široko-ďaleko. (Zdroj: Ilustr.foto: Ján Farský)

Povedzme si na úvod, prečo ministerstvo spomínaný projekt spustilo?

- V súvislosti s potravinovými škandálmi sa čoraz viac otvára diskusia o tom, z akých surovín sa varí v jedálňach, kde sa stravujú naše deti, či v iných verejných stravovacích zariadeniach, v ktorých sa možno stravujeme aj my sami. Tým, že domáce potraviny prechádzajú prísnou kontrolou, sú zárukou kvality a bezpečnosti. Národný potravinový katalóg (NPK) má dostať čerstvé produkty vo vysokej kvalite, s garantovanými výživovými hodnotami, s vysokou flexibilitou dodávok a za primerané ceny do našich verejných jedální.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V akej fáze sa teraz projekt nachádza?

- Celý projekt je pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) a priamou koordináciou Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC). Úvodná fáza projektu odštartovala v druhej polovici augusta. Pred spustením projektu do pilotnej prevádzky, v ktorej už bude prebiehať aktívne realizovanie objednávok potravín zo strany odberateľa, MPRV SR mapuje trh, aby získalo informácie o všetkých možných potenciálnych dodávateľoch, odberateľoch a aj obchodovaných produktoch.

Kto robí tento monitoring?

  • Ministerstvo ním poverilo Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru (SPPK). Komora cez svoje regionálne pracoviská – ide o 30 kontaktných bodov na Slovensku - oslovuje potenciálnych dodávateľov vo svojich regiónoch, aby postupne naplnili databázu Národného potravinového katalógu. Okrem toho je cieľom mapovania trhu aj overovanie systému NPK v praxi, popis možných technických a odborných nedostatkov a ich následné odstraňovanie.

Kde si môžu potenciálni dodávatelia nájsť podrobnejšie informácie?

SkryťVypnúť reklamu

- Bola zriadená webstránka www.npkinfo.sk, ktorá slúži na úvodné zoznámenie sa s obsahom sortimentu a formulárom produktového listu. Prípadné otázky možno adresovať na mailový kontakt helpdesk@npkinfo.sk, a, samozrejme informácie o projekte možno získať aj u nás – v Turčianskej regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komore v Martine, ktorá je jedným z tridsiatky kontaktných bodov na Slovensku.

Prečítajte si tiež: Slovensko spieva koledy 2017 Čítajte 

Zhrňte cieľ projektu Národného potravinového katalógu...

- Katalóg má potenciál zabezpečiť kvalitné potraviny pre milión stravníkov nielen v školských jedálňach v materských, základných a stredných školách, ale aj vo všetkých inštitúciách, ktoré nakupujú potraviny za verejné zdroje, teda najmä zdravotnícke zariadenia, sociálne zariadenia, bezpečnostné a obranné zložky štátu, ústavy na výkon trestu, stravovacie zariadenia zamestnancov verejnoprávnych inštitúcií, t.j. ministerstvá, úrady a pod. Tieto inštitúcie majú povinnosť pri nákupe potravín za verejné zdroje (do zákonom určeného limitu) urobiť prieskum trhu a zdokumentovať ho, to znamená postupovať pri nákupe potravín procesom verejného obstarávania.

SkryťVypnúť reklamu

Ale nie je to všetko...

- Katalóg môže slúžiť aj ďalším, ktorí majú záujem o nakupovanie bezpečných a kvalitných potravín za zodpovedajúce ceny. Budúcim nakupujúcim môže byť ktokoľvek - aj fyzická osoba nepodnikateľ. Katalóg môže byť ideálnou možnosťou pre prevádzkovateľa stravovacieho zariadenia ako objednávať suroviny ľahko elektronickou formou. Tento inovatívny nástroj ponúkne v priebehu pár sekúnd prehľad o situácii na trhu s potravinami, o cenovej ponuke, o zložení potravín, kvalite a podobne.

Vie sa už, ako to vlastne bude fungovať?

- Prostredníctvom katalógu bude môcť predávať každý dodávateľ, právnická alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorý ponúka potraviny a stravovacie služby. Dodávatelia budú môcť do NPK ponúknuť aj iné potraviny/služby, ktoré v ňom v čase spustenia uvedené nebudú. Okruh ponúkaných produktov budú môcť dodávatelia neustále rozširovať.

Predpokladáme, že celý systém bude mať aj nejaké podmienky...

- Áno. Dodávateľ musí na vstup do katalógu preukázať, že nie je dlžníkom štátu. Preto by sa mal zapísať do Zoznamu hospodárskych subjektov, ktorý vedie Úrad pre verejné obstarávanie Slovenskej republiky. Potom nasleduje príprava produktového listu a napokon registrácia do elektronickej verzie katalógu, podobne ako to funguje pri registrácií do klasického e-shopu. Podľa toho, ako pôjde kvalifikácia produktov a mapovanie trhu, vznikne konečná verzia online obchodu.

Prečítajte si tiež: Záhradkárska radosť Čítajte 

Ale, ešte stále sme vo fáze monitorovania trhu. Kedy bude projekt živý?

- O tom rozhodne ministerstvo v závislosti od výsledkov testovacej fázy.

Prečo by sa mali výrobcovia potravín stať so svojimi produktmi súčasťou katalógu?- - Národný potravinový projekt je aj preto výnimočný, že verejní obstarávatelia sa majú možnosť už v predstihu pripraviť na zákonnú povinnosť pre všetky členské krajiny Európskej únie, a to povinnú elektronizáciu procesov verejného obstarávania. Táto povinnosť nadobudne účinnosť od októbra 2018. Dodávateľ, zaregistrovaný v NPK, automaticky túto povinnosť splní. Zapísaním dodávateľa do Zoznamu hospodárskych subjektov sa dodávateľ môže registrovať do NPK a vytvárať si svoje obchodné portfólio bez potreby predkladania ďalších dokladov potrebných k procesu verejného obstarávania. Zároveň sa skracuje čas nákupu za verejné zdroje a vnáša sa transparentnosť do jeho procesov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  2. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  1. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  2. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  3. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  4. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  6. Apolka horí!
  7. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  8. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 103
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 6 010
  3. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 367
  4. Keď sa z brigády stane kariéra 4 150
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 141
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 124
  7. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 2 760
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 1 631
  1. Rado Surovka: Vieme výsledok slovenských volieb v r.2027 ?
  2. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..?
  3. Tomáš Kuvik: Účel svätí prostriedky
  4. Ján Kušnír: Kolaps na D2 pokračuje
  5. Juraj Sališ: Krysár Alojz
  6. Anton Lisinovič: Skautík na výprave (32.diel) - Kriváň
  7. Igor Vojtek: Prečo niektorí používajú YouTube na diskreditáciu, a čo z toho majú?
  8. Emil Fitoš: NASES by mala detailne vysvetliť prebiehajúce súťaže
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 080
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 15 737
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 9 658
  4. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 8 392
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 6 512
  6. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 5 085
  7. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 5 005
  8. Jozef Černek: Premiéra, potlesk… a na druhý deň umývam záchody 4 654
  1. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  3. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  4. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  5. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  6. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  7. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Aj vy to poznáte? Otvoríte si ráno internet, zapnete večer správy a všade to isté. Ceny letia hore, účty za energie strašia v schránke a hypotéka nepustí.


Hádzanári získali ďalší bod.

Hádzanári proti rezerve extraligovej Považskej Bystrice prehrávali v druhom polčase už o šesť gólov, nakoniec o víťazstvo prišli 18 sekúnd pred koncom.


D1 pri Dubnej skale

Práce potrvajú do nedele.


Parkovisko za dedinou bývalo v lete cez víkendy plné.

Záujemcovia o výstup na Kľak hľadali bezplatné riešenie.


Už ste čítali?