Dobrá klobása je mäsová, trafiť sa ľuďom do chuti si vyžaduje skúseného majstra

Premiérový ročník Festivalu klobás mali v Mošovciach. Akcia sa vydarila. Bolo veselo, družne až rodinne.

Festival klobás v Mošovciach sa vydaril, o rok sa pokračuje. Festival klobás v Mošovciach sa vydaril, o rok sa pokračuje. (Zdroj: Roman Kopka)

MOŠOVCE. Časy, keď sa skoro v každom dvore chovalo prasiatko, sú už dávno preč. Zabíjačiek je akosi menej. Aj preto sa na tradície nášho vidieka rozhodli nadviazať v Mošovciach premiérovým ročníkom festivalu klobás.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trafili sa do čierneho

„Keď sa zabíjalo, tak sa zišla nielen najbližšia rodina, ale aj susedia. Popri robote sa utužovali vzťahy, ľudia sa vedeli porozprávať, zabaviť sa spevom i veselým slovom. Prečo by sme na toto všetko mali len spomínať, veď je to o nás ľuďoch, aby sme sa k tomu, čo sme bežne ešte pred pár rokmi zažívali, vrátili. My sme sa rozhodli pre klobásový deň a zdá sa, že sme trafili do čierneho,“ povedal Peter Košík, starosta Mošoviec.

SkryťVypnúť reklamu

Veru tak, len pár metrov od hasičskej zbrojnice v útulnom dvore bolo veselo. Trinásť tímov predviedlo nielen svoje majstrovstvo vo výrobe klobás, ale aj si pekne zanôtili s heligonkármi Majerčíkovcami.

„Pri speve sa vždy robí lepšie, robota vám ide od ruky. A keď máte dobrých priateľov okolo seba, tak vám už nič nechýba. A aké budú naše klobásy? No, hádam dobré, verím, že budú porote chutiť. Recept je tajomstvom, každý má svoje finty. Dôležité je, aby klobáska mal dobrú červenú farbu od papriky a vyváženú chuť. Aby sa nepresolila a aby nebola iba pikantná,“ povedal Viliam Lučanský z Bystričky.

Viac pliecka ako bôčika

Do Mošoviec merala cestu aj partia zo Strečna. „My do klobás nedávame žiadne čierne korenie. Základom je cesnak, drvená rasca, štipľavá a sladká paprika. A musí byť kvalitné mäso, pričom preferujeme viac pliecka ako bôčika,“ povedal mäsiar Viliam Vantúch.

SkryťVypnúť reklamu

Ak robíte klobásy, potrebujete aj kvalitný mlynček. Jeden raritný malo aj družstvo z Turčianskych Teplíc.
„Využíva ho hádam už tretia generácia. Mlynček máme pomaly už deväťdesiat rokov a stále slúži dobre. Všetko sa na ňom robí.
Tlačenka, jaterničky a, samozrejme, klobásky,“ prezradil nám František Bubelíny z Turčianskych Teplíc.

Aj estetika zaváži

Porota sa pri hodnotení sústredila okrem chuti aj na estetickú stránku a aj spôsob vypracovania. „Klobásky musia byť nabité, konzistencia mäsa dobre vymiešaná. Hrúbka i dĺžka by mali byť rovnaké, chuť mäsová. Väčšinou sa klobásy dávajú zaúdiť, no na zabíjačkách sa zvyknú aj variť či piecť,“ nechal sa počuť jeden z porotcov – vychýrený mäsiar Peter Karabel.

A kto vyhral? Partia Martinčanov spojená s mošovským majstrom Petrom Hrčom. Podstatné to však nebolo. Najmä, že sa ľudia dobre zabavili.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 613
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 114
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 128
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 251
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 713
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 597
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


V čase, keď záujem mladých ľudí o odborné školstvo na Slovensku klesá, sme sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine rozhodli ísť inou cestou.


Vychádzajúca atletická hviezda Laura Frličková niesla počas otvorenia hier pochodeň.

Turčianske hry mládeže sú už v plnom prúde.


Pred obchodným centrom v Martine vystavujú sanitku zničenú ruským dronom.

Rusi ju zničili na ukrajinskom fronte.


16

Už ste čítali?