Pondelok, 19. november, 2018 | Meniny má Alžbeta

Dobrá klobása je mäsová, trafiť sa ľuďom do chuti si vyžaduje skúseného majstra

Premiérový ročník Festivalu klobás mali v Mošovciach. Akcia sa vydarila. Bolo veselo, družne až rodinne.

Festival klobás v Mošovciach sa vydaril, o rok sa pokračuje. (Zdroj: Roman Kopka)

MOŠOVCE. Časy, keď sa skoro v každom dvore chovalo prasiatko, sú už dávno preč. Zabíjačiek je akosi menej. Aj preto sa na tradície nášho vidieka rozhodli nadviazať v Mošovciach premiérovým ročníkom festivalu klobás.

Trafili sa do čierneho

„Keď sa zabíjalo, tak sa zišla nielen najbližšia rodina, ale aj susedia. Popri robote sa utužovali vzťahy, ľudia sa vedeli porozprávať, zabaviť sa spevom i veselým slovom. Prečo by sme na toto všetko mali len spomínať, veď je to o nás ľuďoch, aby sme sa k tomu, čo sme bežne ešte pred pár rokmi zažívali, vrátili. My sme sa rozhodli pre klobásový deň a zdá sa, že sme trafili do čierneho,“ povedal Peter Košík, starosta Mošoviec.

Článok pokračuje pod video reklamou

Veru tak, len pár metrov od hasičskej zbrojnice v útulnom dvore bolo veselo. Trinásť tímov predviedlo nielen svoje majstrovstvo vo výrobe klobás, ale aj si pekne zanôtili s heligonkármi Majerčíkovcami.

„Pri speve sa vždy robí lepšie, robota vám ide od ruky. A keď máte dobrých priateľov okolo seba, tak vám už nič nechýba. A aké budú naše klobásy? No, hádam dobré, verím, že budú porote chutiť. Recept je tajomstvom, každý má svoje finty. Dôležité je, aby klobáska mal dobrú červenú farbu od papriky a vyváženú chuť. Aby sa nepresolila a aby nebola iba pikantná,“ povedal Viliam Lučanský z Bystričky.

Viac pliecka ako bôčika

Do Mošoviec merala cestu aj partia zo Strečna. „My do klobás nedávame žiadne čierne korenie. Základom je cesnak, drvená rasca, štipľavá a sladká paprika. A musí byť kvalitné mäso, pričom preferujeme viac pliecka ako bôčika,“ povedal mäsiar Viliam Vantúch.

Ak robíte klobásy, potrebujete aj kvalitný mlynček. Jeden raritný malo aj družstvo z Turčianskych Teplíc.
„Využíva ho hádam už tretia generácia. Mlynček máme pomaly už deväťdesiat rokov a stále slúži dobre. Všetko sa na ňom robí.
Tlačenka, jaterničky a, samozrejme, klobásky,“ prezradil nám František Bubelíny z Turčianskych Teplíc.

Aj estetika zaváži

Porota sa pri hodnotení sústredila okrem chuti aj na estetickú stránku a aj spôsob vypracovania. „Klobásky musia byť nabité, konzistencia mäsa dobre vymiešaná. Hrúbka i dĺžka by mali byť rovnaké, chuť mäsová. Väčšinou sa klobásy dávajú zaúdiť, no na zabíjačkách sa zvyknú aj variť či piecť,“ nechal sa počuť jeden z porotcov – vychýrený mäsiar Peter Karabel.

A kto vyhral? Partia Martinčanov spojená s mošovským majstrom Petrom Hrčom. Podstatné to však nebolo. Najmä, že sa ľudia dobre zabavili.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  6. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  7. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  8. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  9. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  10. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 680
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 569
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 294
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 11 956
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 9 831
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 251
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 234
  8. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 4 052
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 728
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 3 350

Hlavné správy z MY Turiec

Vianočné trhy v Martine aj s koledami

Vianočné trhy začnú v Martine s Mirom Jarošom, na Divadelnom námestí sa budú spievať aj koledy.

Moc a "ne moc" - aktuálne nielen v divadle

Prvou tohtoročnou premiérou v Slovenskom komornom divadle v Martine bola v piatok divadelná hra Václava Havla Žobrácka opera.

Kto ovládol turčiansky vidiek?

Prečo Smer-SD ustúpil zo svojich pozícií a prečo sa na vidieku neuchytili pravicové strany? Aj o tom je nové číslo MY Turčianske noviny

Svieži vánok v martinskom kultúrnom prostredí

Maryša, Divadlo v 20. storočí i rozprávka u seniorov - Štúdio Pivnica bolo v októbri plné zaujímavých podujatí.

Ak vám prekáža, treba ho povysávať

Mnohí Turčania si všimli, že najmä na lipách sa teraz hromadia zhluky hmyzu, ktorý nevedia identifikovať. Je to v poriadku? Hovoríme s entomológom Vladimírom Strakom, ktorý podstatnú časť svojho pracovného života strávil v SNM Martin.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dom v centre Nitry zdobí veľká maľba

Na radnici nie sú proti maľbám na budovách. Nesmú však pôsobiť rušivým dojmom.

V dohrávanom zápase šok na štadióne v Prievidzi

Veľké prekvapenie sa zrodilo v zápase medzi Prievidzou a Hlohovcom.

Minerálne pramene pri Trenčíne sú znečistené

Hygienici našli vo vodách dvoch kyseliek z okolia Trenčína fekálne baktérie.

Za založenie Fiľakovského hradu môže pastiersky pes

Dejiny hradu vo Fiľakove sú opradené viac než desiatkou povestí.

Vybrali SME

Už ste čítali?