Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka

Dobrá klobása je mäsová, trafiť sa ľuďom do chuti si vyžaduje skúseného majstra

Premiérový ročník Festivalu klobás mali v Mošovciach. Akcia sa vydarila. Bolo veselo, družne až rodinne.

Festival klobás v Mošovciach sa vydaril, o rok sa pokračuje. (Zdroj: Roman Kopka)

MOŠOVCE. Časy, keď sa skoro v každom dvore chovalo prasiatko, sú už dávno preč. Zabíjačiek je akosi menej. Aj preto sa na tradície nášho vidieka rozhodli nadviazať v Mošovciach premiérovým ročníkom festivalu klobás.

Trafili sa do čierneho

„Keď sa zabíjalo, tak sa zišla nielen najbližšia rodina, ale aj susedia. Popri robote sa utužovali vzťahy, ľudia sa vedeli porozprávať, zabaviť sa spevom i veselým slovom. Prečo by sme na toto všetko mali len spomínať, veď je to o nás ľuďoch, aby sme sa k tomu, čo sme bežne ešte pred pár rokmi zažívali, vrátili. My sme sa rozhodli pre klobásový deň a zdá sa, že sme trafili do čierneho,“ povedal Peter Košík, starosta Mošoviec.

Článok pokračuje pod video reklamou

Veru tak, len pár metrov od hasičskej zbrojnice v útulnom dvore bolo veselo. Trinásť tímov predviedlo nielen svoje majstrovstvo vo výrobe klobás, ale aj si pekne zanôtili s heligonkármi Majerčíkovcami.

„Pri speve sa vždy robí lepšie, robota vám ide od ruky. A keď máte dobrých priateľov okolo seba, tak vám už nič nechýba. A aké budú naše klobásy? No, hádam dobré, verím, že budú porote chutiť. Recept je tajomstvom, každý má svoje finty. Dôležité je, aby klobáska mal dobrú červenú farbu od papriky a vyváženú chuť. Aby sa nepresolila a aby nebola iba pikantná,“ povedal Viliam Lučanský z Bystričky.

Viac pliecka ako bôčika

Do Mošoviec merala cestu aj partia zo Strečna. „My do klobás nedávame žiadne čierne korenie. Základom je cesnak, drvená rasca, štipľavá a sladká paprika. A musí byť kvalitné mäso, pričom preferujeme viac pliecka ako bôčika,“ povedal mäsiar Viliam Vantúch.

Ak robíte klobásy, potrebujete aj kvalitný mlynček. Jeden raritný malo aj družstvo z Turčianskych Teplíc.
„Využíva ho hádam už tretia generácia. Mlynček máme pomaly už deväťdesiat rokov a stále slúži dobre. Všetko sa na ňom robí.
Tlačenka, jaterničky a, samozrejme, klobásky,“ prezradil nám František Bubelíny z Turčianskych Teplíc.

Aj estetika zaváži

Porota sa pri hodnotení sústredila okrem chuti aj na estetickú stránku a aj spôsob vypracovania. „Klobásky musia byť nabité, konzistencia mäsa dobre vymiešaná. Hrúbka i dĺžka by mali byť rovnaké, chuť mäsová. Väčšinou sa klobásy dávajú zaúdiť, no na zabíjačkách sa zvyknú aj variť či piecť,“ nechal sa počuť jeden z porotcov – vychýrený mäsiar Peter Karabel.

A kto vyhral? Partia Martinčanov spojená s mošovským majstrom Petrom Hrčom. Podstatné to však nebolo. Najmä, že sa ľudia dobre zabavili.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 398
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 984
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 995
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 9 613
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 605
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 378
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 4 596
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 544
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 604
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 497

Hlavné správy z MY Turiec

Keď otvárali múzeum, v kostoloch slúžili omše

Druhá budova Slovenského národného múzea na Malej hore je dnes neodmysliteľnou súčasťou Martina. V časoch, keď vznikala a keď vznikali prvé expozície múzea, boli tieto činy heroickým výkonom.

Možno prídu budúce moderátorské hviezdy

Regionálna súťaž mladých moderátorov sa v Martine uskutoční 11. októbra.

Turčianske Teplice uzatvorili hospodárenie v prvom polroku s prebytkom

Turčianske Teplice uzatvorili hospodárenie v prvom polroku s prebytkom vo výške viac ako 440.000 eur. Vyplýva to vyhodnotenia hospodárenia mesta za prvý polrok, ktoré na svojom rokovaní vo štvrtok (20.9.) vzali na vedomie tamojší mestskí poslanci.

Turiec bude mať knihu o krojoch

Pre turčianske folklórne hnutie je to dobrá správa – vzniká publikácia o tradičnom odeve, o kroji v Turci. Jej autorom je Mojmír Benža, emeritný vedecký pracovník Ústavu etnológie SAV, ktorý v minulosti pracoval aj v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Dosť dôvodov na niekoľko otázok.

O plavovláske, ktorá (sa)hľadala

Legendárny Formanov film Lásky jednej plavovlásky ožije  na javisku martinského Strojára v divadelnej adaptácii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pezinské vinobranie poznačila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

Starosta sa zabýval v dome zo slamy, tvrdí, že by nemenil

Chcel dom, ktorý má dušu. Televízor nepotrebuje.

Dobrú vodu z podzemia odčerpávajú akvaparky

Vody v najmenších prírodných prameňoch ubúda.

V nitrianskej fakultnej nemocnici vymenili ďalšieho riaditeľa

Martin Neštický je zatiaľ funkciou len poverený.

Vybrali SME

Už ste čítali?