Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Na Mikuláša je vo Francúzsku väčšia paráda ako na Štedrý deň

​​​​​​​Naše vianočné tradície a typické jedlá netreba našincom obzvlášť predstavovať. V každej slovenskej domácnosti sú približne rovnaké. Ako však vyzerá Štedrý deň v rodine, kde je otec rodený Francúz, roky žijúci v Belgicku, a mama Slovenka?

Vianoce u Deltonovcov. Gregory a Zuzana vpravo.Vianoce u Deltonovcov. Gregory a Zuzana vpravo. (Zdroj: ARCHÍV GD)

Rozprávali sme sa o tom s rodinou Deltonovcov z Bystričky. Manželia Gregory a Zuzana nám prezradili mnoho odlišností medzi ich zvyklosťami.

Ako vyzerá Štedrý deň vo vašej rodine? Dokážete skĺbiť francúzske a slovenské tradície?

ZUZANA: Každý rok to striedame a Vianoce trávime s blízkymi buď u nás na Bystričke, alebo v Belgicku u Gregoryho rodiny. Keď sme na Slovensku, dodržiavame naše zvyky a máme tiež tradičnú večeru v podobe oblátok s medom, kapustnice, makových bobaľkov a ryby so šalátom. V rámci predjedla ale s manželom vždy vymyslíme niečo francúzske, na čo sa ostatní zakaždým veľmi tešia. Minule sme im dali ochutnať napríklad plnené mušle svätého Jakuba.

Skryť Vypnúť reklamu

A čo zo slovenských vianočných jedál vám Gregory príliš nechutí?

GREGORY: Ja zjem všetko okrem kapra, tejto rybe nemôžem prísť na chuť. Preferujem morské ryby a plody, ktoré tvoria základ francúzskeho štedrovečerného menu.

A aké sú teda typické francúzske jedlá na Vianoce?

GREGORY: Pri stole sa vždy zídeme úplne celá rodina, takže je nás až okolo dvadsať. Podávame sedem chodov, každé jedlo si

Prečítajte si tiež: Najviac bezdomovcov žije v strede Martina, vianočná pomoc sa črtá i teraz Čítajte 

poriadne vychutnávame, a preto večeriame niekoľko hodín. Predjedlo tvoria špeciality z morských plodov, tiež paštéta z kačacej pečene s toastom a figovým alebo cibuľovým lekvárom či údený losos. Hlavné jedlo tvoria plnené prepeličky so zemiakmi, ktoré sú zapekané so syrom a smotanou. Každý pokrm je doplnený vhodným nápojom. K ustriciam pijeme biele víno alebo pravé šampanské, k pečeni zas sladké biele víno. Pred hlavným jedlom si dáme calvados na pretrávenie.

Skryť Vypnúť reklamu

ZUZANA: Ja osobne nikdy nezvládnem zjesť celé menu a končím pri piatom chode. Ale veľmi rada ochutnávam nové veci, rovnako aj naše deti.

Ako stihne francúzska gazdiná pripraviť toľko rozmanitých jedál?

ZUZANA: Pomáha jej vždy celá rodina. Zaujímavé však je, že vo Francúzsku, aj Belgicku je 24. december pracovný deň, ľudia robia do 16. hodiny a až potom si idú nakúpiť, čo potrebujú a aj napriek tomu vždy všetko zoženú. U nás – na Slovensku - v obchodoch už vtedy dávno nič nie je. Francúzi a Belgičania sviatky neriešia dopredu ako my, že dva týždne pred Vianocami už vypekáme koláče. Oni majú pohodu, až na Štedrý deň si všetko pokúpia a prichystajú. Napríklad ženy vôbec nepečú, zákusky sa u nich kupujú v cukrárňach s obrovským výberom. Veľmi tradičnou je u nich čokoládová roláda – tzv. vianočný kmeň.

Skryť Vypnúť reklamu

A aký je rozdiel v slovenských a francúzskych tradíciách na Štedrý deň?

GREGORY: Vy máte všetko presne načasované. V určitú hodinu idete do kostola, v určitú hodinu večeriate, potom rozbaľujete darčeky a od 20. hodiny pozeráte rozprávky. Vo Francúzsku sa počas dňa normálne pracuje a až okolo 19. hodiny si sadneme k stolu, kde si vychutnávame jedlo a debatujeme až do polnoci, kedy príde Papa Noël a donesie darčeky.

Takže vo Francúzsku nie je Ježiško ale Papa Noël?

GREGORY: Presne tak. Ale ďalšia zaujímavosť je, že u nás je 6. decembra väčší sviatok ako na Štedrý deň. Hlavné darčeky dostanú deti práve na Mikuláša. Nejde však o žiadne sladkosti. Večer predtým nechajú deti pod stromčekom čižmičku s mrkvou pre somárika a pohár mlieka pre Mikuláša. Ráno 6. decembra si potom rozbaľujú vianočné darčeky. Dospelí sa obdarovávajú až 24. decembra, vtedy už však naši najmenší dostanú darčekov trochu menej.

A vaše deti ešte veria na Mikuláša a Papa Noëla?

ZUZANA: Majú šesť a osem rokov, takže zatiaľ áno. Na príchod Papa Noëla máme vždy vymyslený scenár. Niektorý z chlapov sa počas večere vždy vytratí a zvonku zabúcha na zatiahnutú roletu. Deti spozornejú, utekajú k oknu, odtiahnu roletu a na terase zbadajú darčeky. Vyrábame dokonca stopy v snehu, aby to bolo dôveryhodné. Kým deti veria na takéto bytosti, je to krásne.

A majú Francúzi aj nejaké špeciálne zvyklosti počas vianočnej večere?

GREGORY: A viete, že ani nie. Vy máte oveľa lepšie zvyky. Páči sa mi ako reťazou obopnete stôl, aby bola rodina súdržná, že rozkrajujete jablko, že dávate pod obrus peniaze a nikdy nevynecháte oblátku s medom. Slováci majú lepšie vymyslenú symboliku ako my. Jedno je však rovnaké. V oboch našich krajinách sú Vianoce o utužení rodiny a o pohode v kruhu blízkych.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 26 995
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 606
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 566
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 566
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 085
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 780
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 5 888
  8. Po Slovensku na motorke 5 725
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 236
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 135
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Zásahový tím evidoval o výskyte medvedice v dedine vyše 70 hlásení a sťažností.


6 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
František Olah.

Dlhoročný masér, kustód a tiež bývalý hokejista František Olah zomrel vo veku 58 rokov.


7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


11 h

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


3 h

Už ste čítali?