Rozprávali sme sa o tom s rodinou Deltonovcov z Bystričky. Manželia Gregory a Zuzana nám prezradili mnoho odlišností medzi ich zvyklosťami.
Ako vyzerá Štedrý deň vo vašej rodine? Dokážete skĺbiť francúzske a slovenské tradície?
ZUZANA: Každý rok to striedame a Vianoce trávime s blízkymi buď u nás na Bystričke, alebo v Belgicku u Gregoryho rodiny. Keď sme na Slovensku, dodržiavame naše zvyky a máme tiež tradičnú večeru v podobe oblátok s medom, kapustnice, makových bobaľkov a ryby so šalátom. V rámci predjedla ale s manželom vždy vymyslíme niečo francúzske, na čo sa ostatní zakaždým veľmi tešia. Minule sme im dali ochutnať napríklad plnené mušle svätého Jakuba.
A čo zo slovenských vianočných jedál vám Gregory príliš nechutí?
GREGORY: Ja zjem všetko okrem kapra, tejto rybe nemôžem prísť na chuť. Preferujem morské ryby a plody, ktoré tvoria základ francúzskeho štedrovečerného menu.
A aké sú teda typické francúzske jedlá na Vianoce?
GREGORY: Pri stole sa vždy zídeme úplne celá rodina, takže je nás až okolo dvadsať. Podávame sedem chodov, každé jedlo si

poriadne vychutnávame, a preto večeriame niekoľko hodín. Predjedlo tvoria špeciality z morských plodov, tiež paštéta z kačacej pečene s toastom a figovým alebo cibuľovým lekvárom či údený losos. Hlavné jedlo tvoria plnené prepeličky so zemiakmi, ktoré sú zapekané so syrom a smotanou. Každý pokrm je doplnený vhodným nápojom. K ustriciam pijeme biele víno alebo pravé šampanské, k pečeni zas sladké biele víno. Pred hlavným jedlom si dáme calvados na pretrávenie.
ZUZANA: Ja osobne nikdy nezvládnem zjesť celé menu a končím pri piatom chode. Ale veľmi rada ochutnávam nové veci, rovnako aj naše deti.
Ako stihne francúzska gazdiná pripraviť toľko rozmanitých jedál?
ZUZANA: Pomáha jej vždy celá rodina. Zaujímavé však je, že vo Francúzsku, aj Belgicku je 24. december pracovný deň, ľudia robia do 16. hodiny a až potom si idú nakúpiť, čo potrebujú a aj napriek tomu vždy všetko zoženú. U nás – na Slovensku - v obchodoch už vtedy dávno nič nie je. Francúzi a Belgičania sviatky neriešia dopredu ako my, že dva týždne pred Vianocami už vypekáme koláče. Oni majú pohodu, až na Štedrý deň si všetko pokúpia a prichystajú. Napríklad ženy vôbec nepečú, zákusky sa u nich kupujú v cukrárňach s obrovským výberom. Veľmi tradičnou je u nich čokoládová roláda – tzv. vianočný kmeň.
A aký je rozdiel v slovenských a francúzskych tradíciách na Štedrý deň?
GREGORY: Vy máte všetko presne načasované. V určitú hodinu idete do kostola, v určitú hodinu večeriate, potom rozbaľujete darčeky a od 20. hodiny pozeráte rozprávky. Vo Francúzsku sa počas dňa normálne pracuje a až okolo 19. hodiny si sadneme k stolu, kde si vychutnávame jedlo a debatujeme až do polnoci, kedy príde Papa Noël a donesie darčeky.
Takže vo Francúzsku nie je Ježiško ale Papa Noël?
GREGORY: Presne tak. Ale ďalšia zaujímavosť je, že u nás je 6. decembra väčší sviatok ako na Štedrý deň. Hlavné darčeky dostanú deti práve na Mikuláša. Nejde však o žiadne sladkosti. Večer predtým nechajú deti pod stromčekom čižmičku s mrkvou pre somárika a pohár mlieka pre Mikuláša. Ráno 6. decembra si potom rozbaľujú vianočné darčeky. Dospelí sa obdarovávajú až 24. decembra, vtedy už však naši najmenší dostanú darčekov trochu menej.
A vaše deti ešte veria na Mikuláša a Papa Noëla?
ZUZANA: Majú šesť a osem rokov, takže zatiaľ áno. Na príchod Papa Noëla máme vždy vymyslený scenár. Niektorý z chlapov sa počas večere vždy vytratí a zvonku zabúcha na zatiahnutú roletu. Deti spozornejú, utekajú k oknu, odtiahnu roletu a na terase zbadajú darčeky. Vyrábame dokonca stopy v snehu, aby to bolo dôveryhodné. Kým deti veria na takéto bytosti, je to krásne.
A majú Francúzi aj nejaké špeciálne zvyklosti počas vianočnej večere?
GREGORY: A viete, že ani nie. Vy máte oveľa lepšie zvyky. Páči sa mi ako reťazou obopnete stôl, aby bola rodina súdržná, že rozkrajujete jablko, že dávate pod obrus peniaze a nikdy nevynecháte oblátku s medom. Slováci majú lepšie vymyslenú symboliku ako my. Jedno je však rovnaké. V oboch našich krajinách sú Vianoce o utužení rodiny a o pohode v kruhu blízkych.