Možno by tento drink pili i na krakovskom kráľovskom dvore

Maroš Brachňák zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine reprezentoval svoju školu v barmanskej súťaži v poľskom Krakove. Vyhral ju.

Maroš Brachňák.Maroš Brachňák. (Zdroj: Archív školy)

MARTIN. Začiatkom marca sa v Krakove konal už XIX. ročník medzinárodnej Malopoľskej súťaže gastronomických škôl, ktorej hlavným organizátorom bol opäť krakovský Zespól szkol gastronomicznych. Zúčastniť sa na nej mohli žiaci stredných odborných škôl zameraných na gastronómiu a hotelierstvo z celej Európy. Súťažilo sa v kategóriách kuchár, čašník a barman na tému: Na kráľovskom stole. Reprezentantov na nej mala aj Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine.

Školu v kategórii barman reprezentoval štvrták Maroš Brachňák. Talentovaný a zručný mladý muž sa príprave miešaných nápojov venuje už viac rokov. Ovláda nielen klasický štýl, ale aj náročný flair. Jeho profesionálne kompetencie boli ocenené na viacerých súťažiach a významných gastronomických podujatiach. So svojim soft drinkom s názvom Antidepressive z jablkového a limetkového freshu dochuteného orieškovým sirupom a ďalšími ingredienciami získal na súťaži prvé miesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Výber surovín na prípravu nápoja podriadil súťažnej téme. Zameral sa na ovocie, ktoré sa najčastejšie konzumovalo na stredovekých hostinách, teda na jablká, orechy a hrozno,“ informuje pedagóg školy Peter Huľo.

Dodáva, že nápoj pripravoval elegantným spôsobom v krištáľovom mixglase, z ktorého ho prelieval do bohato zdobených medených pohárov typických pre stredovek.

„Dekoroval ho rozloženými plátkami jabĺk a vykrajovanými bobuľami hrozna napichnutými na bambusovú špajdľu. Krásu dekorácie umocnil nezvyčajne tvarovaným applepeel-om,“ uzavrel opis nápoja Huľo.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 862
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 383
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 645
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 045
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 900
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Nové ihrisko je plné noviniek.


1
Ľubomír Žila pri Socháňovej fotografii dievčaťa z Rakova.

Vypátral, že obec mala byť zaplavená.


Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


V čase, keď záujem mladých ľudí o odborné školstvo na Slovensku klesá, sme sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine rozhodli ísť inou cestou.


Už ste čítali?