Na tanieroch stravníkov sa objavujú i potraviny z Turca, nie sú ale v prevahe

Jedálne v školských a sociálnych zariadeniach sa musia pri príprave obedov zmestiť do cenového limitu.

Do školských kuchýň sa dostávajú i potraviny z Turca.Do školských kuchýň sa dostávajú i potraviny z Turca. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, TURČIANSKE TEPLICE, BENICE. Kým v obchodoch sa slovenské potraviny dostávajú iba pomaly pred oči zákazníkov, tak v školských kuchyniach sa čoraz viac uprednostňujú pred zahraničnými.

„Využívame aj regionálnych výrobcov, od Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica berieme syry, tvaroh i mlieko, ktoré sú bez konzervačných prísad. Výhodou je okrem rýchleho dodania aj čerstvosť produktu a jeho kvalita,“ povedala Helena Škvarková, vedúca jedálne v škôlke v Príbovciach a v Základnej škole v Beniciach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalej podotkla, že aj mäso majú slovenské, berú ho od dodávateľa z Vrútok.

„Čo sa týka zeleniny, je naša, ovocie je však dodávané aj zo zahraničia. Rovnako tak morské ryby.“

Regionálnych nemôžu zvýhodňovať

V školskej jedálni Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine dostávajú stravníci obed navarený z prevažne slovenských potravín. Zatiaľ ale nie sú medzi nimi regionálne z Turca.

„Potraviny si objednávame cez elektronické verejné obstarávanie, máme ročné rámcové zmluvy. Kritériami sú kvalita, čas dodania, spoľahlivá komunikácia a v neposlednom rade aj cena. Máme limity, do ktorých sa musíme zmestiť,“ povedala vedúca jedálne Katarína Vojteková.

Mladší žiaci si za lístok zaplatia 1,27 eura, starší 1,38. Z tejto sumy ide päť centov na réžiu.

„Je to niekedy umenie navariť za takého peniaze obed, ale zatiaľ to zvládame. Pri novom obstarávaní sa chceme zamerať už aj na regionálne produkty, avšak platí pravidlo, že ich nemôžeme zvýhodňovať pred ostatnými dodávateľmi. Aj tu musí byť kvalita a cena rozhodujúca,“ zdôraznila Katarína Vojteková.

SkryťVypnúť reklamu

Cena by nemala byť hlavným kritériom

V centre sociálnych služieb Horný Turiec každý deň varia pre viac ako 250 seniorov. Pripravujú raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru. Ďalšími odberateľmi obedov sú zamestnanci a ľudia z Teplíc. Dohromady pripravujú okolo 400 obedov.

„Mäso obstarávame centrálne cez Žilinský samosprávny kraj, k nám do Turčianskych Teplíc ho dodáva firma z Čadce. Chlieb, pečivo a pekárenské výrobky máme z teplickej pekárne, mlieko a mliečne výrobky zo Zvolena, vajcia z hydinárne z Diviak a zeleninu nám bude po novom voziť dodávateľ z Mošoviec,“ povedala Eva Hufková, riaditeľka centra.

Hlavným kritériom pri dodávaní surovín je cena. Obstarávania vyhráva ten, kto ponúkne najnižšiu.

„Nemyslím si, že je to správne, určite by cena nemala byť až taká smerodajná, zvlášť ak to ide na úkor kvality. Už sa nám stalo, že sme niektoré potraviny museli aj reklamovať,“ zdôraznila riaditeľka.

SkryťVypnúť reklamu

Čo na to výrobcovia z Turca?

Farmár Pavol Petránek, ktorý sa na farme v Čremošnom zaoberá chovom, spracovaním a predajom jatočných moriek a kurčiat, sa do verejných obstarávaní pre dodávanie hydiny do školských a sociálnych zariadení nezapája.

„Keďže nám nejde o objemy, ale predovšetkým čerstvosť, kvalitu a originalitu, tak nedokážeme cenou konkurovať iným dodávateľom. Museli by sme ísť hlboko pod výrobné náklady, a to si nemôžeme dovoliť. Verejné obstarávanie je aj administratívne náročné, museli by sme na to zamestnať jedného človeka. Preto sa radšej sústreďujme na priamy predaj.“

Mäsiar Peter Maruna z Turčianskych Teplíc dodáva do školských zariadení horného Turca bravčové a hovädzie mäso, ale aj vlastné výrobky, ako dusenú šunku, údenú slaninu či párky.

„Okrem Teplíc zásobujeme školské jedálne v Turčeku, Dubovom, Slovenskom Pravne, Mošovciach i Jazernici, sem--tam vozíme aj do

Kláštora a stáleho odberateľa máme tiež v Martine – ZŠ s MŠ Gorkého. Od slovenských chovateľov berieme bravčové polky a hovädzie štvrte, ktoré u nás na prevádzke rozoberáme. Mäso je od nás, zvieratá sú chované a porážané na Slovensku.“

Skúsený mäsiar ďalej podotkol, že presadiť sa musí cenou, ale i kvalitou.

„Je to niekedy ťažké, ale dá sa to. Osvedčilo sa nám, že mäso dodávame čerstvé a načas, najneskôr do 8. hodiny rána. A to je to, čo kuchyne potrebujú. A výhodou pre nás už je i to, že odberatelia na prvé miesto dávajú kvalitu. Lebo nie všetko, čo je lacné, je vždy aj dobré.“

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 993
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 564
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 156
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 286
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 331
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 145
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 990
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 812
  1. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  2. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  5. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  6. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  7. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 746
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 830
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 602
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 142
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 042
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 516
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 150
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 695
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Martin Hrnčár naposledy pôsobil prvoligovom českom tíme HC Frýdek-Místek.

Nováčika prvej ligy povedie tréner s extraligovou minulosťou.


Nové ihrisko je plné noviniek.


1
Ľubomír Žila pri Socháňovej fotografii dievčaťa z Rakova.

Vypátral, že obec mala byť zaplavená.


Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


  1. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  2. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  5. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  6. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  7. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 746
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 830
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 602
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 142
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 042
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 516
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 150
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 695
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?