Streda, 1. február, 2023 | Meniny má Tatiana

Na tanieroch stravníkov sa objavujú i potraviny z Turca, nie sú ale v prevahe

Jedálne v školských a sociálnych zariadeniach sa musia pri príprave obedov zmestiť do cenového limitu.

Do školských kuchýň sa dostávajú i potraviny z Turca.Do školských kuchýň sa dostávajú i potraviny z Turca. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, TURČIANSKE TEPLICE, BENICE. Kým v obchodoch sa slovenské potraviny dostávajú iba pomaly pred oči zákazníkov, tak v školských kuchyniach sa čoraz viac uprednostňujú pred zahraničnými.

„Využívame aj regionálnych výrobcov, od Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica berieme syry, tvaroh i mlieko, ktoré sú bez konzervačných prísad. Výhodou je okrem rýchleho dodania aj čerstvosť produktu a jeho kvalita,“ povedala Helena Škvarková, vedúca jedálne v škôlke v Príbovciach a v Základnej škole v Beniciach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalej podotkla, že aj mäso majú slovenské, berú ho od dodávateľa z Vrútok.

„Čo sa týka zeleniny, je naša, ovocie je však dodávané aj zo zahraničia. Rovnako tak morské ryby.“

Regionálnych nemôžu zvýhodňovať

V školskej jedálni Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine dostávajú stravníci obed navarený z prevažne slovenských potravín. Zatiaľ ale nie sú medzi nimi regionálne z Turca.

„Potraviny si objednávame cez elektronické verejné obstarávanie, máme ročné rámcové zmluvy. Kritériami sú kvalita, čas dodania, spoľahlivá komunikácia a v neposlednom rade aj cena. Máme limity, do ktorých sa musíme zmestiť,“ povedala vedúca jedálne Katarína Vojteková.

Mladší žiaci si za lístok zaplatia 1,27 eura, starší 1,38. Z tejto sumy ide päť centov na réžiu.

„Je to niekedy umenie navariť za takého peniaze obed, ale zatiaľ to zvládame. Pri novom obstarávaní sa chceme zamerať už aj na regionálne produkty, avšak platí pravidlo, že ich nemôžeme zvýhodňovať pred ostatnými dodávateľmi. Aj tu musí byť kvalita a cena rozhodujúca,“ zdôraznila Katarína Vojteková.

SkryťVypnúť reklamu

Cena by nemala byť hlavným kritériom

V centre sociálnych služieb Horný Turiec každý deň varia pre viac ako 250 seniorov. Pripravujú raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru. Ďalšími odberateľmi obedov sú zamestnanci a ľudia z Teplíc. Dohromady pripravujú okolo 400 obedov.

„Mäso obstarávame centrálne cez Žilinský samosprávny kraj, k nám do Turčianskych Teplíc ho dodáva firma z Čadce. Chlieb, pečivo a pekárenské výrobky máme z teplickej pekárne, mlieko a mliečne výrobky zo Zvolena, vajcia z hydinárne z Diviak a zeleninu nám bude po novom voziť dodávateľ z Mošoviec,“ povedala Eva Hufková, riaditeľka centra.

Hlavným kritériom pri dodávaní surovín je cena. Obstarávania vyhráva ten, kto ponúkne najnižšiu.

„Nemyslím si, že je to správne, určite by cena nemala byť až taká smerodajná, zvlášť ak to ide na úkor kvality. Už sa nám stalo, že sme niektoré potraviny museli aj reklamovať,“ zdôraznila riaditeľka.

SkryťVypnúť reklamu

Čo na to výrobcovia z Turca?

Farmár Pavol Petránek, ktorý sa na farme v Čremošnom zaoberá chovom, spracovaním a predajom jatočných moriek a kurčiat, sa do verejných obstarávaní pre dodávanie hydiny do školských a sociálnych zariadení nezapája.

„Keďže nám nejde o objemy, ale predovšetkým čerstvosť, kvalitu a originalitu, tak nedokážeme cenou konkurovať iným dodávateľom. Museli by sme ísť hlboko pod výrobné náklady, a to si nemôžeme dovoliť. Verejné obstarávanie je aj administratívne náročné, museli by sme na to zamestnať jedného človeka. Preto sa radšej sústreďujme na priamy predaj.“

Mäsiar Peter Maruna z Turčianskych Teplíc dodáva do školských zariadení horného Turca bravčové a hovädzie mäso, ale aj vlastné výrobky, ako dusenú šunku, údenú slaninu či párky.

„Okrem Teplíc zásobujeme školské jedálne v Turčeku, Dubovom, Slovenskom Pravne, Mošovciach i Jazernici, sem--tam vozíme aj do

Kláštora a stáleho odberateľa máme tiež v Martine – ZŠ s MŠ Gorkého. Od slovenských chovateľov berieme bravčové polky a hovädzie štvrte, ktoré u nás na prevádzke rozoberáme. Mäso je od nás, zvieratá sú chované a porážané na Slovensku.“

Skúsený mäsiar ďalej podotkol, že presadiť sa musí cenou, ale i kvalitou.

„Je to niekedy ťažké, ale dá sa to. Osvedčilo sa nám, že mäso dodávame čerstvé a načas, najneskôr do 8. hodiny rána. A to je to, čo kuchyne potrebujú. A výhodou pre nás už je i to, že odberatelia na prvé miesto dávajú kvalitu. Lebo nie všetko, čo je lacné, je vždy aj dobré.“

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  3. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  6. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  8. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  1. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  2. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  3. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  4. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  5. Ako možno získať prídavky na dieťa v Nemecku?
  6. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  7. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 943
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 8 530
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 6 333
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 137
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 433
  7. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 352
  8. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 271

Blogy SME

  1. Maroš Hrnčiar: Striptérka
  2. Otilia Horrocks: Druhý dych pre bezbariérové ihrisko na Markušovej ulici v Košiciach
  3. Ján Šeďo: 30. september mal navrhnúť Fico, volili by sme v lete.
  4. Jozef Purdeš: Tisíc dní bežcom
  5. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
  6. Ján Valchár: Irán, F-16 a vrcholný výkon čečenských bojovníkov
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Slovenský Grob
  8. Věra Tepličková: Že by sa dvaja tak dlho hľadali, až sa našli?
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 049
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 421
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 718
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 676
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 594
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 714
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 664
  8. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 657
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

ILlustračné foto.

Muža policajti obvinili.


2 h
Juraj Gavura sa fotografii venuje viac ako 30 rokov.

Fotografovanie je prístupnejšie ako kedysi.


3 h
Úspešní martinskí chodci s trénermi.

Skvelí martinskí atléti. Dva chodecké tituly, slovenský rekord, famózna halová premiéra Gajanovej.


a 1 ďalší 6 h
Podľa Andreja Doležala by sa výsledky štúdie mali posúdiť komlexne.

Rezort dopravy sa rozhoduje o najideálnejšom severojužnom prepojení Slovenska.


31. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Maroš Hrnčiar: Striptérka
  2. Otilia Horrocks: Druhý dych pre bezbariérové ihrisko na Markušovej ulici v Košiciach
  3. Ján Šeďo: 30. september mal navrhnúť Fico, volili by sme v lete.
  4. Jozef Purdeš: Tisíc dní bežcom
  5. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
  6. Ján Valchár: Irán, F-16 a vrcholný výkon čečenských bojovníkov
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Slovenský Grob
  8. Věra Tepličková: Že by sa dvaja tak dlho hľadali, až sa našli?
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 049
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 421
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 718
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 676
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 594
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 714
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 664
  8. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 657
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?