Utorok, 21. august, 2018 | Meniny má Jana

Na tanieroch stravníkov sa objavujú i potraviny z Turca, nie sú ale v prevahe

Jedálne v školských a sociálnych zariadeniach sa musia pri príprave obedov zmestiť do cenového limitu.

Do školských kuchýň sa dostávajú i potraviny z Turca.(Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, TURČIANSKE TEPLICE, BENICE. Kým v obchodoch sa slovenské potraviny dostávajú iba pomaly pred oči zákazníkov, tak v školských kuchyniach sa čoraz viac uprednostňujú pred zahraničnými.

„Využívame aj regionálnych výrobcov, od Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica berieme syry, tvaroh i mlieko, ktoré sú bez konzervačných prísad. Výhodou je okrem rýchleho dodania aj čerstvosť produktu a jeho kvalita,“ povedala Helena Škvarková, vedúca jedálne v škôlke v Príbovciach a v Základnej škole v Beniciach.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalej podotkla, že aj mäso majú slovenské, berú ho od dodávateľa z Vrútok.

„Čo sa týka zeleniny, je naša, ovocie je však dodávané aj zo zahraničia. Rovnako tak morské ryby.“

Regionálnych nemôžu zvýhodňovať

V školskej jedálni Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine dostávajú stravníci obed navarený z prevažne slovenských potravín. Zatiaľ ale nie sú medzi nimi regionálne z Turca.

„Potraviny si objednávame cez elektronické verejné obstarávanie, máme ročné rámcové zmluvy. Kritériami sú kvalita, čas dodania, spoľahlivá komunikácia a v neposlednom rade aj cena. Máme limity, do ktorých sa musíme zmestiť,“ povedala vedúca jedálne Katarína Vojteková.

Mladší žiaci si za lístok zaplatia 1,27 eura, starší 1,38. Z tejto sumy ide päť centov na réžiu.

„Je to niekedy umenie navariť za takého peniaze obed, ale zatiaľ to zvládame. Pri novom obstarávaní sa chceme zamerať už aj na regionálne produkty, avšak platí pravidlo, že ich nemôžeme zvýhodňovať pred ostatnými dodávateľmi. Aj tu musí byť kvalita a cena rozhodujúca,“ zdôraznila Katarína Vojteková.

Cena by nemala byť hlavným kritériom

V centre sociálnych služieb Horný Turiec každý deň varia pre viac ako 250 seniorov. Pripravujú raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru. Ďalšími odberateľmi obedov sú zamestnanci a ľudia z Teplíc. Dohromady pripravujú okolo 400 obedov.

„Mäso obstarávame centrálne cez Žilinský samosprávny kraj, k nám do Turčianskych Teplíc ho dodáva firma z Čadce. Chlieb, pečivo a pekárenské výrobky máme z teplickej pekárne, mlieko a mliečne výrobky zo Zvolena, vajcia z hydinárne z Diviak a zeleninu nám bude po novom voziť dodávateľ z Mošoviec,“ povedala Eva Hufková, riaditeľka centra.

Hlavným kritériom pri dodávaní surovín je cena. Obstarávania vyhráva ten, kto ponúkne najnižšiu.

„Nemyslím si, že je to správne, určite by cena nemala byť až taká smerodajná, zvlášť ak to ide na úkor kvality. Už sa nám stalo, že sme niektoré potraviny museli aj reklamovať,“ zdôraznila riaditeľka.

Čo na to výrobcovia z Turca?

Farmár Pavol Petránek, ktorý sa na farme v Čremošnom zaoberá chovom, spracovaním a predajom jatočných moriek a kurčiat, sa do verejných obstarávaní pre dodávanie hydiny do školských a sociálnych zariadení nezapája.

„Keďže nám nejde o objemy, ale predovšetkým čerstvosť, kvalitu a originalitu, tak nedokážeme cenou konkurovať iným dodávateľom. Museli by sme ísť hlboko pod výrobné náklady, a to si nemôžeme dovoliť. Verejné obstarávanie je aj administratívne náročné, museli by sme na to zamestnať jedného človeka. Preto sa radšej sústreďujme na priamy predaj.“

Mäsiar Peter Maruna z Turčianskych Teplíc dodáva do školských zariadení horného Turca bravčové a hovädzie mäso, ale aj vlastné výrobky, ako dusenú šunku, údenú slaninu či párky.

„Okrem Teplíc zásobujeme školské jedálne v Turčeku, Dubovom, Slovenskom Pravne, Mošovciach i Jazernici, sem--tam vozíme aj do

Kláštora a stáleho odberateľa máme tiež v Martine – ZŠ s MŠ Gorkého. Od slovenských chovateľov berieme bravčové polky a hovädzie štvrte, ktoré u nás na prevádzke rozoberáme. Mäso je od nás, zvieratá sú chované a porážané na Slovensku.“

Skúsený mäsiar ďalej podotkol, že presadiť sa musí cenou, ale i kvalitou.

„Je to niekedy ťažké, ale dá sa to. Osvedčilo sa nám, že mäso dodávame čerstvé a načas, najneskôr do 8. hodiny rána. A to je to, čo kuchyne potrebujú. A výhodou pre nás už je i to, že odberatelia na prvé miesto dávajú kvalitu. Lebo nie všetko, čo je lacné, je vždy aj dobré.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  8. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  5. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  6. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  7. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  8. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  9. Keď Slováci krotia morský vietor
  10. Ochrana pred tropickou horúčavou
  1. Najkrajšie americké národné parky 15 687
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 647
  3. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz? 10 397
  4. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 474
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 668
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 656
  7. Vizuálny smog je problém 2 498
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 342
  9. Keď Slováci krotia morský vietor 2 234
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 110

Téma: Potraviny


Hlavné správy z MY Turiec

Vojaci už nesmeli domov, aby pravda nevyšla najavo

​​​​​​​Keď do Martina prišli „spriatelesné“ armády, aktívny Martinčan zobral foťák, vysadol na bicykel a všetko zaznamenával. Vojaci mu čo-to aj prezradili.

V. LIGA, SKUPINA B

Dobrý úvod súťaže, v prvej štvorke máme dvoch zástupcov

Sučany aj Turčianske Teplice nastrieľali súperom po osem gólov. Turčianska Štiavnička neskórovala ani raz.

IV. LIGA, SKUPINA SEVER

Dynamo trápia zranenia a zostáva bez bodu

Ani jeden z turčianskych tímov cez víkend nevyhral. Bodovala len Belá, ktorá uhrala na horúcej pôde v Stráňavách remízu.

Rodiacu Mošovčanku nechceli vojaci pustiť do nemocnice

​​​​​​​Mária Šavlová na deň 21. augusta 1968 určite nezabudne a to nielen pre politickú situáciu a vstup okupačných vojsk na Sovensko, ale najmä preto, že v to dopoludnie ju chytili pôrodné kontrakcie. Cesta do nemocnice však nebola jednoduchá.

Porovnávajme a záviďme

Keď cestujeme po svete, cestujme s otvorenými očami. Zbadáme, že lepšie žiť neznamená vždy mať viac peňazí. Stačí "len" lepšie robiť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

Na najväčšom sídlisku horí kostol

V noci z pondelka na utorok zasahovali na sídlisku Rozkvet hasiči. Horela kaplnka svätej Heleny.

Opravená cesta cez Nízke Tatry by mohla odľahčiť Ružomberok

Tranzitnú dopravu z Ružomberka chcú pustiť cez Železnô.

Vážna nehoda: Airbagy, krv a fľaša borovičky v aute

Po čelnom náraze do stromu odobrali vodičovi krv na zistenie prítomnosti alkoholu. Zasahoval vrtuľník.

Vybrali SME

Už ste čítali?