Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Na tanieroch stravníkov sa objavujú i potraviny z Turca, nie sú ale v prevahe

Jedálne v školských a sociálnych zariadeniach sa musia pri príprave obedov zmestiť do cenového limitu.

Do školských kuchýň sa dostávajú i potraviny z Turca.Do školských kuchýň sa dostávajú i potraviny z Turca. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, TURČIANSKE TEPLICE, BENICE. Kým v obchodoch sa slovenské potraviny dostávajú iba pomaly pred oči zákazníkov, tak v školských kuchyniach sa čoraz viac uprednostňujú pred zahraničnými.

„Využívame aj regionálnych výrobcov, od Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica berieme syry, tvaroh i mlieko, ktoré sú bez konzervačných prísad. Výhodou je okrem rýchleho dodania aj čerstvosť produktu a jeho kvalita,“ povedala Helena Škvarková, vedúca jedálne v škôlke v Príbovciach a v Základnej škole v Beniciach.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalej podotkla, že aj mäso majú slovenské, berú ho od dodávateľa z Vrútok.

„Čo sa týka zeleniny, je naša, ovocie je však dodávané aj zo zahraničia. Rovnako tak morské ryby.“

Regionálnych nemôžu zvýhodňovať

V školskej jedálni Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine dostávajú stravníci obed navarený z prevažne slovenských potravín. Zatiaľ ale nie sú medzi nimi regionálne z Turca.

„Potraviny si objednávame cez elektronické verejné obstarávanie, máme ročné rámcové zmluvy. Kritériami sú kvalita, čas dodania, spoľahlivá komunikácia a v neposlednom rade aj cena. Máme limity, do ktorých sa musíme zmestiť,“ povedala vedúca jedálne Katarína Vojteková.

Mladší žiaci si za lístok zaplatia 1,27 eura, starší 1,38. Z tejto sumy ide päť centov na réžiu.

„Je to niekedy umenie navariť za takého peniaze obed, ale zatiaľ to zvládame. Pri novom obstarávaní sa chceme zamerať už aj na regionálne produkty, avšak platí pravidlo, že ich nemôžeme zvýhodňovať pred ostatnými dodávateľmi. Aj tu musí byť kvalita a cena rozhodujúca,“ zdôraznila Katarína Vojteková.

Skryť Vypnúť reklamu

Cena by nemala byť hlavným kritériom

V centre sociálnych služieb Horný Turiec každý deň varia pre viac ako 250 seniorov. Pripravujú raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru. Ďalšími odberateľmi obedov sú zamestnanci a ľudia z Teplíc. Dohromady pripravujú okolo 400 obedov.

„Mäso obstarávame centrálne cez Žilinský samosprávny kraj, k nám do Turčianskych Teplíc ho dodáva firma z Čadce. Chlieb, pečivo a pekárenské výrobky máme z teplickej pekárne, mlieko a mliečne výrobky zo Zvolena, vajcia z hydinárne z Diviak a zeleninu nám bude po novom voziť dodávateľ z Mošoviec,“ povedala Eva Hufková, riaditeľka centra.

Hlavným kritériom pri dodávaní surovín je cena. Obstarávania vyhráva ten, kto ponúkne najnižšiu.

„Nemyslím si, že je to správne, určite by cena nemala byť až taká smerodajná, zvlášť ak to ide na úkor kvality. Už sa nám stalo, že sme niektoré potraviny museli aj reklamovať,“ zdôraznila riaditeľka.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo na to výrobcovia z Turca?

Farmár Pavol Petránek, ktorý sa na farme v Čremošnom zaoberá chovom, spracovaním a predajom jatočných moriek a kurčiat, sa do verejných obstarávaní pre dodávanie hydiny do školských a sociálnych zariadení nezapája.

„Keďže nám nejde o objemy, ale predovšetkým čerstvosť, kvalitu a originalitu, tak nedokážeme cenou konkurovať iným dodávateľom. Museli by sme ísť hlboko pod výrobné náklady, a to si nemôžeme dovoliť. Verejné obstarávanie je aj administratívne náročné, museli by sme na to zamestnať jedného človeka. Preto sa radšej sústreďujme na priamy predaj.“

Mäsiar Peter Maruna z Turčianskych Teplíc dodáva do školských zariadení horného Turca bravčové a hovädzie mäso, ale aj vlastné výrobky, ako dusenú šunku, údenú slaninu či párky.

„Okrem Teplíc zásobujeme školské jedálne v Turčeku, Dubovom, Slovenskom Pravne, Mošovciach i Jazernici, sem--tam vozíme aj do

Kláštora a stáleho odberateľa máme tiež v Martine – ZŠ s MŠ Gorkého. Od slovenských chovateľov berieme bravčové polky a hovädzie štvrte, ktoré u nás na prevádzke rozoberáme. Mäso je od nás, zvieratá sú chované a porážané na Slovensku.“

Skúsený mäsiar ďalej podotkol, že presadiť sa musí cenou, ale i kvalitou.

„Je to niekedy ťažké, ale dá sa to. Osvedčilo sa nám, že mäso dodávame čerstvé a načas, najneskôr do 8. hodiny rána. A to je to, čo kuchyne potrebujú. A výhodou pre nás už je i to, že odberatelia na prvé miesto dávajú kvalitu. Lebo nie všetko, čo je lacné, je vždy aj dobré.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 049
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 683
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 549
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 316
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 788
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 703
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 589
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 342
  9. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 285
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 929
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Skákanie vo vreci bolo zábavné aj kedysi a je zábavne aj v súčasnosti.

„Kto sa hrá, nehnevá,“ bolo heslo veselého podujatia na Hurbanke. Detská oslavíi svoj sviatok ako sa patrí.


12 h
Tradičný seriál športových podujatí sa začne tento rok bežeckou časťou

Nový ročník Martinskej celoročnej olympiády rekreačných športovcov odštartuje v nedeľu (13. 6.) bežeckými pretekmi.


15 h
Pod odborným dohľadom. Výučba na vertikálnej fréze.

Kto by v Martine nepoznal strojárske učilište. Škola je spojená s osudom tisícov Turčanov, mnohí z nich sa počas existencie Československa zamestnali v bývalých martinských strojárňach.


19 h
Alica Masaryková, dcéra prezidenta, sa angažovala hlavne v práci pre Československý Červený kríž.

Najstaršiu dcéru prvého československého prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka a prvú predsedníčku Československého Červeného kríža Alicu Masarykovú predstaví seminár Alice, ktorý sa uskutoční v Slovenskom národnom múzeu v Martine.


TASR 23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 21 h

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


11. jún

Pacientom sa výrazne zlepšil stav a viditeľne schudli.


11. jún

V Trenčíne vyrastá nádejná mladá umelkyňa, so svojou maľbou skončila v medzinárodnej súťaži druhá.


21 h

Už ste čítali?