Pondelok, 23. júl, 2018 | Meniny má Oľga

Šialená gastronómia - z úst, nosa a uší žiakom vychádzal dym

Workshop zameraný na molekulárnu (techno - emocionálnu) kuchyňu. Presne takýto bol v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

Workshop v SOU obchodu a služieb Martin.(Zdroj: Archív PH)

MARTIN. Koncom marca prišiel do Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine zavítal vzácny hosť z Prahy, špička svetovej molekulárnej gastronómie Petr Koukolíček. Žiakov študijného odboru hotelová akadémia zasvätil do prípravy molekulárnych nápojov a pokrmov, pri ktorej mali možnosť pozorovať meniacu sa štruktúru a skupenstvo surovín. Nápoje ako čerstvé ovocné a zeleninové fresh-e, šťavy, džúsy, alkoholické nápoje, mlieko, káva, čaj a ďalšie sa pomocou rôznych emulgátorov či aditív pred ich očami menili na tuhé látky, želé rôznych konzistencií a tvarov. Na finger food lyžiciach ich mali možnosť vidieť naservírované ako malé umelecké diela, ktoré mohli ochutnať. Najviac ich zaujala príprava kaviáru z Blue Curacaa, sfér z mangového freshu a Campari a mysteriózneho dymiaceho pomarančového freshu.

Článok pokračuje pod video reklamou

P. Koukolíček na workshope oboznámil žiakov aj s prípravou rôznych pien (espúm), jedlých prachov a hlín, svietiacich „riboflavínových“ pokrmov a niektorých dezertov pomocou tekutého dusíka. Poučil ich, ako majú s ním zaobchádzať, aby im neublížil. Po zaujímavej prednáške im prakticky predviedol prípravu kapučínovej peny, ktorú zamrazil tekutých dusíkom, rozbil na prach, z ktorého im pri jeho konzumovaní vychádzal z úst, nosa a uší dym. A to bol cieľ prípravy tohto pokrmu. Vyvolať v nich zážitok, úsmev na tvári a pobaviť ich.

Žiaci na workshope mali možnosť vidieť, že gastronómia niekedy vie byť aj jedno veľké šialenstvo, že už v tomto čase je rozvinutá do širokospektrálnych dimenzií. Pochopili, že dnes musia na sebe veľmi pracovať, aby po skončení školy vedeli hosťom ponúkať produkty, ktoré ich zaujmú. Dnes už vedia, že pokiaľ sa budú chcieť na trhu udržať čo najdlhšie, musia svoje produkty neustále inovovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 157
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 178
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 590
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 806
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 630
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 793
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 822
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 399
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 192
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 850

Hlavné správy z MY Turiec

Manuál pre maturantov: Kam a kedy na vysoké školy

Príloha v týždenníku MY Turčianske noviny zorientuje maturantov v druhom kole prijímacích pohovorov na vysoké školy. Nájdu v nej aj informácie o tom, koľko miest je na fakultách voľných.

Krajobraz okolia Mošoviec sa z Kollárovych spomienok nevytratil nikdy

Pred 225 rokmi, 29. júla 1793, sa narodil Ján Kollár, básnik a vytrvalý hlásateľ všeslovanskej vzájomnosti. Jeho rodiskom sú Mošovce, kedysi výsadné mestečko, dnes dedina na hornom Turci.

Poslanci odklepli viac peňazí pre kultúru

V Martine opäť otvárali rozpočet, tentoraz išlo iba o presun rozpočtových prostriedkov.

Som súčasťou príbehu, ktorý mení aj moju rodinu

Evanjelická škola v Martine má nomináciu v Global Teacher Prize. Prijal ju učiteľ náboženstva a angličtiny Ľuboš Froľo.

Gopass - dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Oravskej priehrade pribudne ostrov, postavia ho pre vtáky

Ostrov vybuduje Chránená krajinná oblasť Horná Orava a bude slúžiť ako útočište pre vtáky. Nemajú kde hniezdiť.

Krokodíl v hlohoveckom Váhu? Polícia to nevylúčila (VIDEO)

V Hlohovci a po sociálnych sieťach sa začalo šíriť video, na ktorom by mal vo váhu plávať krokodíl. Polícia túto možnosť nevylúčila.

Mladý vodič narazil autom do stromu

Leteckí záchranári zasahovali pri nehode 21-ročného vodiča.

Vybrali SME

Už ste čítali?