Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Šialená gastronómia - z úst, nosa a uší žiakom vychádzal dym

Workshop zameraný na molekulárnu (techno - emocionálnu) kuchyňu. Presne takýto bol v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

Workshop v SOU obchodu a služieb Martin.Workshop v SOU obchodu a služieb Martin. (Zdroj: Archív PH)

MARTIN. Koncom marca prišiel do Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine zavítal vzácny hosť z Prahy, špička svetovej molekulárnej gastronómie Petr Koukolíček. Žiakov študijného odboru hotelová akadémia zasvätil do prípravy molekulárnych nápojov a pokrmov, pri ktorej mali možnosť pozorovať meniacu sa štruktúru a skupenstvo surovín. Nápoje ako čerstvé ovocné a zeleninové fresh-e, šťavy, džúsy, alkoholické nápoje, mlieko, káva, čaj a ďalšie sa pomocou rôznych emulgátorov či aditív pred ich očami menili na tuhé látky, želé rôznych konzistencií a tvarov. Na finger food lyžiciach ich mali možnosť vidieť naservírované ako malé umelecké diela, ktoré mohli ochutnať. Najviac ich zaujala príprava kaviáru z Blue Curacaa, sfér z mangového freshu a Campari a mysteriózneho dymiaceho pomarančového freshu.

Skryť Vypnúť reklamu

P. Koukolíček na workshope oboznámil žiakov aj s prípravou rôznych pien (espúm), jedlých prachov a hlín, svietiacich „riboflavínových“ pokrmov a niektorých dezertov pomocou tekutého dusíka. Poučil ich, ako majú s ním zaobchádzať, aby im neublížil. Po zaujímavej prednáške im prakticky predviedol prípravu kapučínovej peny, ktorú zamrazil tekutých dusíkom, rozbil na prach, z ktorého im pri jeho konzumovaní vychádzal z úst, nosa a uší dym. A to bol cieľ prípravy tohto pokrmu. Vyvolať v nich zážitok, úsmev na tvári a pobaviť ich.

Žiaci na workshope mali možnosť vidieť, že gastronómia niekedy vie byť aj jedno veľké šialenstvo, že už v tomto čase je rozvinutá do širokospektrálnych dimenzií. Pochopili, že dnes musia na sebe veľmi pracovať, aby po skončení školy vedeli hosťom ponúkať produkty, ktoré ich zaujmú. Dnes už vedia, že pokiaľ sa budú chcieť na trhu udržať čo najdlhšie, musia svoje produkty neustále inovovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  4. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  5. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  9. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 854
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 800
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 884
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 270
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 811
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 326
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 925
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 767
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 10 274
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 115
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Celoplošné testovanie: Hľadajú sa najmä zdravotníci

Mestá a obce v Turci dostali prvé pokyny k celoplošnému testovaniu, ktoré spolu s armádou pripravujú, vo štvrtok. Veľa záležitostí sa bude doťahovať na poslednú chvíľu.

Orava má už prvé kolo celoplošného testovania za sebou.

Jožo Brňák sa na nikoho nedokázal hnevať

Futbalista s dobrým ťahom na bránu, ktorý hral za Martin i Vrútky, už nie je medzi nami.

Jozef Brňák.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Pacientov s ochorením na Covid 19 v nemocnici pribúda, rozširujú sa aj červené zóny

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo v pondelok hospitalizovaných 72 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19.

Pavilón č. 5 v UN Martin je už celý v červenej zóne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Trnava pripravuje 55 odberových miest pre plošné testovanie

Navrhnuté odberové miesta zväčša kopírujú umiestnenie volebných miestností.

Už ste čítali?