Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Šialená gastronómia - z úst, nosa a uší žiakom vychádzal dym

Workshop zameraný na molekulárnu (techno - emocionálnu) kuchyňu. Presne takýto bol v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

Workshop v SOU obchodu a služieb Martin.Workshop v SOU obchodu a služieb Martin. (Zdroj: Archív PH)

MARTIN. Koncom marca prišiel do Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine zavítal vzácny hosť z Prahy, špička svetovej molekulárnej gastronómie Petr Koukolíček. Žiakov študijného odboru hotelová akadémia zasvätil do prípravy molekulárnych nápojov a pokrmov, pri ktorej mali možnosť pozorovať meniacu sa štruktúru a skupenstvo surovín. Nápoje ako čerstvé ovocné a zeleninové fresh-e, šťavy, džúsy, alkoholické nápoje, mlieko, káva, čaj a ďalšie sa pomocou rôznych emulgátorov či aditív pred ich očami menili na tuhé látky, želé rôznych konzistencií a tvarov. Na finger food lyžiciach ich mali možnosť vidieť naservírované ako malé umelecké diela, ktoré mohli ochutnať. Najviac ich zaujala príprava kaviáru z Blue Curacaa, sfér z mangového freshu a Campari a mysteriózneho dymiaceho pomarančového freshu.

Skryť Vypnúť reklamu

P. Koukolíček na workshope oboznámil žiakov aj s prípravou rôznych pien (espúm), jedlých prachov a hlín, svietiacich „riboflavínových“ pokrmov a niektorých dezertov pomocou tekutého dusíka. Poučil ich, ako majú s ním zaobchádzať, aby im neublížil. Po zaujímavej prednáške im prakticky predviedol prípravu kapučínovej peny, ktorú zamrazil tekutých dusíkom, rozbil na prach, z ktorého im pri jeho konzumovaní vychádzal z úst, nosa a uší dym. A to bol cieľ prípravy tohto pokrmu. Vyvolať v nich zážitok, úsmev na tvári a pobaviť ich.

Žiaci na workshope mali možnosť vidieť, že gastronómia niekedy vie byť aj jedno veľké šialenstvo, že už v tomto čase je rozvinutá do širokospektrálnych dimenzií. Pochopili, že dnes musia na sebe veľmi pracovať, aby po skončení školy vedeli hosťom ponúkať produkty, ktoré ich zaujmú. Dnes už vedia, že pokiaľ sa budú chcieť na trhu udržať čo najdlhšie, musia svoje produkty neustále inovovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 381
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 729
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 315
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 228
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 685
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 571
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 366
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 787
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 475
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 785
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Skalici sme podľahli na domácom ľade.

„Štyri góly nám na víťazstvo musia stačiť. Treba byť dôslednejší vzadu, to je najväčší problém,“ zdôraznil po prehre so Skalicou martinský kapitán Michal Murček.

4 h
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

5 h
Ilustračná fotografia.

V meste vytvorili odberové miesta v ZŠ na Ul. Komenského.

8 h
Odberové miesta budú vytvorené aj v Gymnáziu Jozefa Lettricha.

Mesto Martin pre účely skríningového testovania na COVID-19 bude využívať aplikáciu Bookio, prostredníctvom ktorej sa rýchlo a ľahko prihlásite na miesto a čas, ktorý vám vyhovuje.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Tragédiu vyšetruje polícia.

20. jan

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Zoznam miest pribežne dopĺňame.

20. jan

Už ste čítali?