Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita

Šialená gastronómia - z úst, nosa a uší žiakom vychádzal dym

Workshop zameraný na molekulárnu (techno - emocionálnu) kuchyňu. Presne takýto bol v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

Workshop v SOU obchodu a služieb Martin.(Zdroj: Archív PH)

MARTIN. Koncom marca prišiel do Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine zavítal vzácny hosť z Prahy, špička svetovej molekulárnej gastronómie Petr Koukolíček. Žiakov študijného odboru hotelová akadémia zasvätil do prípravy molekulárnych nápojov a pokrmov, pri ktorej mali možnosť pozorovať meniacu sa štruktúru a skupenstvo surovín. Nápoje ako čerstvé ovocné a zeleninové fresh-e, šťavy, džúsy, alkoholické nápoje, mlieko, káva, čaj a ďalšie sa pomocou rôznych emulgátorov či aditív pred ich očami menili na tuhé látky, želé rôznych konzistencií a tvarov. Na finger food lyžiciach ich mali možnosť vidieť naservírované ako malé umelecké diela, ktoré mohli ochutnať. Najviac ich zaujala príprava kaviáru z Blue Curacaa, sfér z mangového freshu a Campari a mysteriózneho dymiaceho pomarančového freshu.

Článok pokračuje pod video reklamou

P. Koukolíček na workshope oboznámil žiakov aj s prípravou rôznych pien (espúm), jedlých prachov a hlín, svietiacich „riboflavínových“ pokrmov a niektorých dezertov pomocou tekutého dusíka. Poučil ich, ako majú s ním zaobchádzať, aby im neublížil. Po zaujímavej prednáške im prakticky predviedol prípravu kapučínovej peny, ktorú zamrazil tekutých dusíkom, rozbil na prach, z ktorého im pri jeho konzumovaní vychádzal z úst, nosa a uší dym. A to bol cieľ prípravy tohto pokrmu. Vyvolať v nich zážitok, úsmev na tvári a pobaviť ich.

Žiaci na workshope mali možnosť vidieť, že gastronómia niekedy vie byť aj jedno veľké šialenstvo, že už v tomto čase je rozvinutá do širokospektrálnych dimenzií. Pochopili, že dnes musia na sebe veľmi pracovať, aby po skončení školy vedeli hosťom ponúkať produkty, ktoré ich zaujmú. Dnes už vedia, že pokiaľ sa budú chcieť na trhu udržať čo najdlhšie, musia svoje produkty neustále inovovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  3. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  4. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 259
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 11 403
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 11 319
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 599
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 551
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 5 092
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 4 660
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 439
  9. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy 4 406
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 917

Hlavné správy z MY Turiec

I. QUICK TRIEDA

Okruh favoritov prvej triedy je stále široký

Kanonier Vrútok Peter Gorgosz si myslí, že boj o prvú pozíciu bude v tejto sezóne napínavejší ako vlani. Jeho tím sa v tejto konfrontácii zatiaľ drží dobre, naposledy zdolal Sklabiňu.

Hádzanári sa dnes pokúsia zdolať Hlohovec

Martinčania sa víťazstvom nad rezervným tímom ŠKP Bratislava dobre naladili na stredajší pohárový duel proti extraligovému Hlohovcu.

Terminál 1 - minúta po minúte z konferencie Doprava 2018

Online prenos z sály medzinárodnej konferencie DOPRAVA 2018 v Žiline s názvom Terminál 1.

Terminál 2 - minúta po minúte z konferencie Doprava 2018

Online prenos z sály medzinárodnej konferencie DOPRAVA 2018 v Žiline s názvom Terminál 2.

Rozhovor s Milanom Murčekom aj o zarosených plexisklách či radoch pred pokladňami

Ako nám povedal riaditeľ hokejového klubu Milan Murček, problém so zarosenými plexisklami úplne odstráni len nová vzduchotechnika. Do nej treba investovať približne stotisíc eur.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cestujúcich v okolí Prievidze kontroloval nezvyčajný revízor (+FOTO)

Úlohou netradičného revízora bolo priniesť dobrú náladu do modrých autobusov. Zhostil sa jej známy herec.

Voľby 2018: V Leviciach o post primátora zabojujú šiesti (+ ZOZNAMY kandidátov)

Mestská volebná komisia zaregistrovala 62 kandidátov pre voľby do mestského zastupiteľstva.

Včerajšia víchrica odstrihla od prúdu najdlhšiu slovenskú dolinu

Elektrikárom na mieste pomáha ťažká technika.

Vybrali SME

Už ste čítali?