Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Keď sa osuší ranná rosa, začne na kopci nad mestom piknik

Viete ako vyrobiť domáci chlieb a do čoho si urodzení páni utierali zamastené ruky? Jamie Oliver, ktorý sa tento piatok „presťahuje“ do Slovenskej národnej knižnice, vám to povie.

(Zdroj: Ilustr.foto: TASR)

MARTIN. Tento piatok - 18. máj - sa bude všetko v Slovenskej národnej knižnici v Martine „točiť“ okolo jedla. Budú sa tu nielen ochutnávať zdravé dobroty a rozprávať sa o tom, čo treba jesť a čo nám škodí, ale bude sa tu aj cvičiť a tvoriť s malými i veľkými. V piatok je Food Revolution Day 2018 a vy sa na ňom dozviete aj to, čo jesť a nepribrať, ako si úspešne vyrobiť domáci chlieb, aké dobroty sa nosili na kráľovský dvor a do čoho si utierali urodzení páni zamastené ruky, kým neprišli do módy servítky….a bude aj piknik :-)

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: K sedemdesiatke strojárni vznikol film, premietnu ho v Strojári Čítajte 

„Food revolution Day sa koná na Slovensku šiesty rok a veľmi rýchlo si našiel priaznivcov a získal uznanie od profesionálnych gastro firiem. Možno aj vďaka popularite zakladateľa tejto myšlienky – fešného šéfkuchára bez čapice - Jamieho Olivera,“ hovorí Katarína Štefanides Mažáriová, hovorkňa SNK. Ten zaplavil televízne stanice svojím oslnivým úsmevom, nonšalantným varením „z byliniek za rohom“ a obchody kuchárskymi knihami. „V Martine jeho myšlienky šíri Janica Lacová, oficiálna ambasádorka Jamie Olivera,“ dodáva.

„Už koncom roka 2017 mala Janica veľmi úspešnú knižno-ochutnávačškú prezentáciu u nás na kopci v SNK. Preto sme sa rozhodli dať priestor podobnému podujatiu pre väčší počet návštevníkov. Ľudia milujú tú tradičnú mamininu a babkinu kuchyňu, ale radi by do nej vniesli niečo moderné. A práve kombinácia starých receptov v modernej verzii sa ukázala byť pútavou,“ hovorí generálna riaditeľka SNK, Katarína Krištofová, o tom, prečo knižnica „zabŕdla“ do varenia. Nie je to samoúčelné. V Slovenskej národnej knižnici sú totiž uložené aj kuchárske knihy od 15. storočia a neobsahujú len stredoveké recepty, ale aj množstvo zaujímavých informácií, ktoré v učebniciach dejepisu nenájdeme.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Červenú sukňu mám... Čítajte 

A teraz pár slov k programu. Podujatie sa začína už ráno 9. hodine konferenciou zdravia juniorov pre základné školy, na ktorú nadviaže konferencia zdravia juniorov pre stredné školy o 13. h. „Chceme deťom formou zážitkového vzdelávania vysvetliť, aké nebezpečenstvá im hrozia pri tzv. nevšímanej obezite a urobiť už v takomto rannom veku osvetu, aké je naozaj dôležité, zdravo sa stravovať,“ uviedla Janica Lacová.

Svojou troškou do mlyna prispeje na konferencii aj Slovenská národná knižnica. „Z historických kníh sa dá toho veľa dozvedieť. Preto deťom ponúkneme pohľad na to, čo sa v dejepisoch nedozvedia: ako sa stravovali naši chudobní predkovia i urodzené dámy a aké dobroty sa nosili na kráľovský dvor,“ približuje Janka Cabadajová.

Deti sa dozvedia, č bola práca kuchára v zámožnej rodine dobre platená, alebo mu hrozila aj poprava. Uvidia, ako vyzerali kuchárske knihy v 16. storočí a či sa dá rozumieť starodávnemu receptu. „No a dozvedia sa aj také zaujímavosti, kto napríklad zaviedol na hradoch a zámkoch obrusy, príbory a omáčky a do čoho si hradní páni utierali zamastené ruky, kým neprišli do módy servítky,“ doplní J. Cabadajová.

Skryť Vypnúť reklamu

Priestory SNK zavoňajú chutným jedlom Od 10. h tu pre deti z materských škôl pripravili tvorivé dielne, kde si napríklad vyrobia semiačkové guličky na sadenie či hmyzie domčeky. Dospelí sa dozvedia niečo o permakultúre a pestovaní. Jem iné škola varenia príde s novinkou „jedlých workshopov“ a tým menej zdatným ponúkne presný návod na to, aby im kvások doma „nezomrel“ ani neprekysol, ale naopak, rástol a rástol.

A keď sa osuší ranná rosa na tráve hore na kopci, začne na dekách piknik. Mobilná kaviareň a stánky s obedovým menu a občerstvením budú ponúkať množstvo dobrôt.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 919
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 960
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 210
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 349
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 319
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 122
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 897
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 956
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 801
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 740
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kam vyraziť v Turci

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?