MARTIN. Tento piatok - 18. máj - sa bude všetko v Slovenskej národnej knižnici v Martine „točiť“ okolo jedla. Budú sa tu nielen ochutnávať zdravé dobroty a rozprávať sa o tom, čo treba jesť a čo nám škodí, ale bude sa tu aj cvičiť a tvoriť s malými i veľkými. V piatok je Food Revolution Day 2018 a vy sa na ňom dozviete aj to, čo jesť a nepribrať, ako si úspešne vyrobiť domáci chlieb, aké dobroty sa nosili na kráľovský dvor a do čoho si utierali urodzení páni zamastené ruky, kým neprišli do módy servítky….a bude aj piknik :-)

„Food revolution Day sa koná na Slovensku šiesty rok a veľmi rýchlo si našiel priaznivcov a získal uznanie od profesionálnych gastro firiem. Možno aj vďaka popularite zakladateľa tejto myšlienky – fešného šéfkuchára bez čapice - Jamieho Olivera,“ hovorí Katarína Štefanides Mažáriová, hovorkňa SNK. Ten zaplavil televízne stanice svojím oslnivým úsmevom, nonšalantným varením „z byliniek za rohom“ a obchody kuchárskymi knihami. „V Martine jeho myšlienky šíri Janica Lacová, oficiálna ambasádorka Jamie Olivera,“ dodáva.
„Už koncom roka 2017 mala Janica veľmi úspešnú knižno-ochutnávačškú prezentáciu u nás na kopci v SNK. Preto sme sa rozhodli dať priestor podobnému podujatiu pre väčší počet návštevníkov. Ľudia milujú tú tradičnú mamininu a babkinu kuchyňu, ale radi by do nej vniesli niečo moderné. A práve kombinácia starých receptov v modernej verzii sa ukázala byť pútavou,“ hovorí generálna riaditeľka SNK, Katarína Krištofová, o tom, prečo knižnica „zabŕdla“ do varenia. Nie je to samoúčelné. V Slovenskej národnej knižnici sú totiž uložené aj kuchárske knihy od 15. storočia a neobsahujú len stredoveké recepty, ale aj množstvo zaujímavých informácií, ktoré v učebniciach dejepisu nenájdeme.

A teraz pár slov k programu. Podujatie sa začína už ráno 9. hodine konferenciou zdravia juniorov pre základné školy, na ktorú nadviaže konferencia zdravia juniorov pre stredné školy o 13. h. „Chceme deťom formou zážitkového vzdelávania vysvetliť, aké nebezpečenstvá im hrozia pri tzv. nevšímanej obezite a urobiť už v takomto rannom veku osvetu, aké je naozaj dôležité, zdravo sa stravovať,“ uviedla Janica Lacová.
Svojou troškou do mlyna prispeje na konferencii aj Slovenská národná knižnica. „Z historických kníh sa dá toho veľa dozvedieť. Preto deťom ponúkneme pohľad na to, čo sa v dejepisoch nedozvedia: ako sa stravovali naši chudobní predkovia i urodzené dámy a aké dobroty sa nosili na kráľovský dvor,“ približuje Janka Cabadajová.
Deti sa dozvedia, č bola práca kuchára v zámožnej rodine dobre platená, alebo mu hrozila aj poprava. Uvidia, ako vyzerali kuchárske knihy v 16. storočí a či sa dá rozumieť starodávnemu receptu. „No a dozvedia sa aj také zaujímavosti, kto napríklad zaviedol na hradoch a zámkoch obrusy, príbory a omáčky a do čoho si hradní páni utierali zamastené ruky, kým neprišli do módy servítky,“ doplní J. Cabadajová.
Priestory SNK zavoňajú chutným jedlom Od 10. h tu pre deti z materských škôl pripravili tvorivé dielne, kde si napríklad vyrobia semiačkové guličky na sadenie či hmyzie domčeky. Dospelí sa dozvedia niečo o permakultúre a pestovaní. Jem iné škola varenia príde s novinkou „jedlých workshopov“ a tým menej zdatným ponúkne presný návod na to, aby im kvások doma „nezomrel“ ani neprekysol, ale naopak, rástol a rástol.
A keď sa osuší ranná rosa na tráve hore na kopci, začne na dekách piknik. Mobilná kaviareň a stánky s obedovým menu a občerstvením budú ponúkať množstvo dobrôt.