MARTIN. Súdno-lekárski experti z Martina testovali prítomnosť alkoholu v ústnej dutine krátko po zjedení vybraných pochutín a nealkoholických nápojov. Cieľom bolo najmä oboznámiť vodičov, akých pokrmov sa vyvarovať pred tým, ako si sadnú za volant.
Mnohí sa i počas jazdy zvyknú občerstviť croissantom, čokoládou či cukríkom, ktoré v sebe môžu obsahovať malé množstvo alkoholu a človek o tom ani niekedy nevie. Ak vás potom zastavia policajti, dychová skúška môže byť falošne pozitívna. To znamená, že alkohol obsiahnutý v pokrmoch má vodič dočasne v dutine ústnej, nie však v krvi.
Malé množstvo síce do niekoľkých minút odznie, no na dopad falošnej pozitivity už doplatil nejeden neinformovaný vodič.
Pomohol policajný tester
Žiadna odborná štúdia presne nepopisuje, o ktoré produkty ide a ako dlho odznieva ich alkoholový účinok. Zistiť sa to rozhodli lekári z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Martin. Vybrali desiatky voľne dostupných produktov, ktoré priebežne testovali.
„K tomu nám policajný zbor poskytol dychový analyzátor najnovšieho typu. Výsledky ukázali, že dychová skúška môže byť pozitívna zo žuvačky, niektorých cukríkov, čokolád a iných cukroviniek. Testujeme tiež voľne dostupné prípravky proti bolesti hrdla alebo ústnu vodu,“ vysvetľuje Ľubomír Straka, zástupca prednostu pre prevádzkovú činnosť Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz.
Ako ďalej hovorí, z analýzy vyplynulo, že vodiči by sa mali vyhýbať aj niektorým energetickým nápojom, bomboniéram a plneným oplátkam.
„V laboratóriu tieto potraviny analyzujeme a skúmame, aký čas treba na vyprchanie alkoholu z ústnej dutiny, aby ho nezaznamenal dychový prístroj,“ ozrejmuje Ľ. Straka a dodáva, že vo väčšine prípadov spravidla postačí päť až desať minút.
Po štvrťhodinke fúkajú znovu
Podľa príkazu prezidenta Policajného zboru má vodič nárok na opakovanie dychovej skúšky po 15 minútach v prípade, ak bola prvá skúška pozitívna. Ak je šofér po tomto časovom limite negatívny, šlo zrejme o prípad konzumácie pochutiny s malým obsahom alkoholu. Ak však aj po 15 minútach ostáva pozitívny, je vysoký predpoklad, že požil alkoholický nápoj.
Martinskí súdno-lekárski experti sa pokúsili experimentálne overiť, či je 15-minútový interval medzi dychovými skúškami dostatočný na vyprchanie malého množstva alkoholu z úst po zjedení označených potravín. Ich prieskum ukázal, že tento čas stačí.
Autor: Barbora Marcinová