TURČIANSKE KĽAČANY. Po dvoch biednych rokoch je v tejto sezóne ovocia toľko, až sa konáre lámu. Stromy sú plné hrušiek, jabĺk i sliviek. Celé leto gazdinky zavárajú, varia lekvár, robia „presnidávky“.
No značná časť z bohatej úrody skončí v sudoch na kvasenie. Isté je, že ak vlani nebolo čo páliť, tak teraz bude v páleniciach roboty od rána až do večera.
„Vlani to bola naozaj bieda, takmer nebolo čo robiť, sezóna bola mizerná – hlboko zaostala aj za bežným priemerom. Táto jeseň bude iná, ovocia sa urodilo ako už dlho nie. Aj z toho sa dá usudzovať, že sa nudiť nebudeme,“ povedal Ľubomír Chromec, šéf obecnej pálenice v Turčianskych Kľačanoch.
Do páleníc sa chodí s kvasom. Do sudov sa dáva zrelé a rozdrvené ovocie. Nemali by v ňom byť zhnité zvyšky, konáriky, stopky, lebo tie prenášajú do výsledného produktu nepriaznivé chute, ktoré znehodnocujú liehovinu. Hrušky kvasia zhruba šesť týždňov, jablká a slivky aspoň osem.
Dvojkotlový systém pálenia
V Turčianskych Kľačanoch využívajú dvojkotlový systém. Zmes sa naleje do prvého kotla a postupným zohrievaním sa dostane až do bodu, že sa z nej začne odparovať alkohol, ktorý potom cez potrubie prechádza do chladiaceho zariadenia.
„Tu už na prvom meradle zistíme, akú silu dokážeme z ovocia dostať. Pozor, niekedy sa stáva, že aj žiadnu alebo len minimálnu. Ide ale skôr o výnimky,“ začína vysvetľovať proces varenia Ľ. Chromec.
Dodáva, že prvé varenie trvá zhruba dve hodiny.
„Z 250 litrového kvasu dostaneme približne 50 až 60 litrov vodky. Tá sa následne prečerpá do rektifikačného kotla a znovu postupným zahrievaním sa dostaneme do bodu odparu alkoholu, ten prechádza potrubím do chladiča a následne i do liehového meradla. To sú zhruba ďalšie dve hodiny,“ uzavrel.
Jablkovica má v priemere 58 percent alkoholu, ale mnohí ju ešte trošku zjemnia. Hruška je vraj ideálna päťdesiatpercentná, slivka zvykne mať 52 – 53 percentnú silu.
Na oslavy i pre kamarátov
Do pálenice s jablkovým kvasom prišiel Cyril Bútora z Priekopy.
„Ešte neviem, koľko litrov pálenky sa z neho vypáli, ale tak pár fľašiek sa zíde na oslavy, rodinné stretnutia, no a čosi si aj kamaráti vypýtajú. My máme radi jemnejšiu jablkovicu, 48-percentnú.