Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

V komore na policiach nebudú len kompóty, aj pálenky bude dosť

​​​​​​​Chlapi sa tešia. Tohto roku je čo páliť, o jablkovicu, hruškovicu či slivovicu nebude v našich končinách núdza.

V pálenici v Turčianskych Kľačanoch. V pálenici v Turčianskych Kľačanoch. (Zdroj: Roman Kopka)

TURČIANSKE KĽAČANY. Po dvoch biednych rokoch je v tejto sezóne ovocia toľko, až sa konáre lámu. Stromy sú plné hrušiek, jabĺk i sliviek. Celé leto gazdinky zavárajú, varia lekvár, robia „presnidávky“.

No značná časť z bohatej úrody skončí v sudoch na kvasenie. Isté je, že ak vlani nebolo čo páliť, tak teraz bude v páleniciach roboty od rána až do večera.

„Vlani to bola naozaj bieda, takmer nebolo čo robiť, sezóna bola mizerná – hlboko zaostala aj za bežným priemerom. Táto jeseň bude iná, ovocia sa urodilo ako už dlho nie. Aj z toho sa dá usudzovať, že sa nudiť nebudeme,“ povedal Ľubomír Chromec, šéf obecnej pálenice v Turčianskych Kľačanoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Do páleníc sa chodí s kvasom. Do sudov sa dáva zrelé a rozdrvené ovocie. Nemali by v ňom byť zhnité zvyšky, konáriky, stopky, lebo tie prenášajú do výsledného produktu nepriaznivé chute, ktoré znehodnocujú liehovinu. Hrušky kvasia zhruba šesť týždňov, jablká a slivky aspoň osem.

Dvojkotlový systém pálenia

V Turčianskych Kľačanoch využívajú dvojkotlový systém. Zmes sa naleje do prvého kotla a postupným zohrievaním sa dostane až do bodu, že sa z nej začne odparovať alkohol, ktorý potom cez potrubie prechádza do chladiaceho zariadenia.

„Tu už na prvom meradle zistíme, akú silu dokážeme z ovocia dostať. Pozor, niekedy sa stáva, že aj žiadnu alebo len minimálnu. Ide ale skôr o výnimky,“ začína vysvetľovať proces varenia Ľ. Chromec.

Dodáva, že prvé varenie trvá zhruba dve hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

„Z 250 litrového kvasu dostaneme približne 50 až 60 litrov vodky. Tá sa následne prečerpá do rektifikačného kotla a znovu postupným zahrievaním sa dostaneme do bodu odparu alkoholu, ten prechádza potrubím do chladiča a následne i do liehového meradla. To sú zhruba ďalšie dve hodiny,“ uzavrel.

Jablkovica má v priemere 58 percent alkoholu, ale mnohí ju ešte trošku zjemnia. Hruška je vraj ideálna päťdesiatpercentná, slivka zvykne mať 52 – 53 percentnú silu.

Na oslavy i pre kamarátov

Do pálenice s jablkovým kvasom prišiel Cyril Bútora z Priekopy.

„Ešte neviem, koľko litrov pálenky sa z neho vypáli, ale tak pár fľašiek sa zíde na oslavy, rodinné stretnutia, no a čosi si aj kamaráti vypýtajú. My máme radi jemnejšiu jablkovicu, 48-percentnú.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 829
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 083
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 236
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 616
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 865
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 855
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 001
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 786
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 300
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Pacientov s ochorením na Covid 19 v nemocnici pribúda, rozširujú sa aj červené zóny

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo v pondelok hospitalizovaných 72 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19.

Pavilón č. 5 v UN Martin je už celý v červenej zóne.

Vrútky už určili miesta, kde sa bude testovať

Jedným z odberových miest bude aj kino 1. máj, využijú sa aj telocvične škôl.

Ilustračné foto.

Mesto Martin hľadá dobrovoľníkov na testovanie obyvateľstva

Celoplošné testovanie sa uskutoční v sobotu a nedeľu od 8. do 20. h. Prestávka je naplánovaná od 12. do 13. h.

Ilustračné foto.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?