Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

V komore na policiach nebudú len kompóty, aj pálenky bude dosť

​​​​​​​Chlapi sa tešia. Tohto roku je čo páliť, o jablkovicu, hruškovicu či slivovicu nebude v našich končinách núdza.

V pálenici v Turčianskych Kľačanoch. V pálenici v Turčianskych Kľačanoch. (Zdroj: Roman Kopka)

TURČIANSKE KĽAČANY. Po dvoch biednych rokoch je v tejto sezóne ovocia toľko, až sa konáre lámu. Stromy sú plné hrušiek, jabĺk i sliviek. Celé leto gazdinky zavárajú, varia lekvár, robia „presnidávky“.

No značná časť z bohatej úrody skončí v sudoch na kvasenie. Isté je, že ak vlani nebolo čo páliť, tak teraz bude v páleniciach roboty od rána až do večera.

„Vlani to bola naozaj bieda, takmer nebolo čo robiť, sezóna bola mizerná – hlboko zaostala aj za bežným priemerom. Táto jeseň bude iná, ovocia sa urodilo ako už dlho nie. Aj z toho sa dá usudzovať, že sa nudiť nebudeme,“ povedal Ľubomír Chromec, šéf obecnej pálenice v Turčianskych Kľačanoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Do páleníc sa chodí s kvasom. Do sudov sa dáva zrelé a rozdrvené ovocie. Nemali by v ňom byť zhnité zvyšky, konáriky, stopky, lebo tie prenášajú do výsledného produktu nepriaznivé chute, ktoré znehodnocujú liehovinu. Hrušky kvasia zhruba šesť týždňov, jablká a slivky aspoň osem.

Dvojkotlový systém pálenia

V Turčianskych Kľačanoch využívajú dvojkotlový systém. Zmes sa naleje do prvého kotla a postupným zohrievaním sa dostane až do bodu, že sa z nej začne odparovať alkohol, ktorý potom cez potrubie prechádza do chladiaceho zariadenia.

„Tu už na prvom meradle zistíme, akú silu dokážeme z ovocia dostať. Pozor, niekedy sa stáva, že aj žiadnu alebo len minimálnu. Ide ale skôr o výnimky,“ začína vysvetľovať proces varenia Ľ. Chromec.

Dodáva, že prvé varenie trvá zhruba dve hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

„Z 250 litrového kvasu dostaneme približne 50 až 60 litrov vodky. Tá sa následne prečerpá do rektifikačného kotla a znovu postupným zahrievaním sa dostaneme do bodu odparu alkoholu, ten prechádza potrubím do chladiča a následne i do liehového meradla. To sú zhruba ďalšie dve hodiny,“ uzavrel.

Jablkovica má v priemere 58 percent alkoholu, ale mnohí ju ešte trošku zjemnia. Hruška je vraj ideálna päťdesiatpercentná, slivka zvykne mať 52 – 53 percentnú silu.

Na oslavy i pre kamarátov

Do pálenice s jablkovým kvasom prišiel Cyril Bútora z Priekopy.

„Ešte neviem, koľko litrov pálenky sa z neho vypáli, ale tak pár fľašiek sa zíde na oslavy, rodinné stretnutia, no a čosi si aj kamaráti vypýtajú. My máme radi jemnejšiu jablkovicu, 48-percentnú.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 333
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 876
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 059
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 480
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 868
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 559
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 272
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 125
  9. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 881
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 5 851
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Histórii martinského futbalu už nehrozí, že zapadne prachom

Ikona nášho futbalu Jozef Huťka sa výrazným spôsobom podieľal na vzniku knihy, ktorá mapuje sto rokov martinského futbalu. Pri jej zostavovaní sa dočkal pomoci, no stretol sa aj s odmietaním.

Kniha mapuje dianie v martinskom futbale medzi rokmi 1912 a 2012.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Ilustračné foto.

FOTO: Vrch Stráža v Socovciach

Napriek svojej nízkej nadmorskej výške (534m) je považovaný za dominantu Turca s najkrajšími kruhovými výhľadmi.

Na vrchu Stráža - výhľady sú nádherné. A na všetky strany.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Už ste čítali?