Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Lesmi Turca sa ozývajú nadšené výkriky hubárov

​​​​​​​Dni sú pre hubárov viac ako priaznivé. Ľudia úlovky sušia, mrazia či zavárajú. Odborník hovorí, že za množstvom húb sú dva dôvody.

Ján Murín (vľavo) s bratom Milanom už dávno nezažili takú vydarenú hubačku.Ján Murín (vľavo) s bratom Milanom už dávno nezažili takú vydarenú hubačku. (Zdroj: ARCHÍV JM)

V Turci príliš nepršalo, ale húb je všade neúrekom. Fotky šťastných hubárov, ktorí sa chcú pochváliť parádnym úlovkom, doslova zaplavujú sociálne siete. Mnohí tvrdia, že toľko húb pohromade ešte v živote nevideli.

Podelí sa s rodinou

Na prechádzku do lesa sa preto určite neoplatí ísť bez poriadne veľkého košíka. Svoje o tom vie aj Ján Murín zo Sučian, ktorému sa s bratom a švagrinou vynikajúco darilo dva dni po sebe v Sučianskej doline neďaleko tankovej cesty. Dohromady nazbierali až päť košíkov plných hríbov a kozákov.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Invázne rastliny z Ameriky vytláčajú v Turci naše pôvodné Čítajte 

„Bolo to ako v rozprávke. Také obrovské množstvo húb na jednom mieste som ešte nezažil, pokope ich bolo niekde aj okolo tridsať kusov. Doslova vyskakovali zo zeme. V diaľke sa ozývalo radostné výskanie ľudí a privolávanie kamarátov, že hééj, poďte sem, toto som ešte nevidel,“ opisuje zážitky Ján Murín, ktorý pri zbieraní húb postupoval s partiou vskutku netradične.

„Lesom sme doslova chodili kolenačky, aby sme ich nepopučili. Huby sme najskôr nazbierali na jednom mieste do trička, a potom pri košíku očistili,“ pokračuje mladý Sučanec. Svoj úlovok už stihol aj spracovať. Ako priznal, ešte v ten večer doma navaril hubovú polievku a nasledujúci deň zas bola na raňajky praženica.

„Časť som tiež zamrazil, aj nasušil, aby bolo čo dať do silvestrovskej kapustnice, no a urobil som i špeciálnu hubovú nátierku na hrianky. Pred vianočným sviatkami vždy rozdám nasušené balíčky húb rodine,“ dodal Ján Murín.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomohli aj teplé noci

Prechádzka do lesíka na Stráňach sa oplatila tiež Martinčanovi Petrovi Chlúdovi, ktorý sa vybral na overené miesta, lebo vedel, že ho nesklamú.

„Vybral som sa sám a donútili ma k tomu fotky úlovkov na sociálnej sieti od mojich kamarátov. Povedal som si, že aj ja musím ísť niečo nájsť,“ s úsmevom približuje Peter Chlúda a dodáva, že za hodinu nazbieral okolo 40 hríbov. Iné druhy vraj tentoraz domov nebral i keď inokedy obľubuje aj modráky a kozáky.

„Huby som dal sušiť, niečo sme do zásoby zamrazili a samozrejme nemohla chýbať vynikajúca praženica,“ referuje Martinčan.

Odborník na huby Ivan Milan z Národného parku Veľká Fatra hovorí, že dôvody aktuálnej bohatej úrody húb sú hneď dva.

„Počas leta, ktoré bolo dlhodobo suché, si huby oddýchli, keďže počasie nebolo pre ne priaznivé. Koncom augusta ale prišli výdatné zrážky a vlaha sa v pôde udržala, takže plody mohli rásť,“ vysvetľuje Ivan Milan. Ako ďalej dodáva, druhým dôvodom pre rozmach húb sú nielen teplé dni, ale predovšetkým noci.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ak by teplota v noci klesla pod päť stupňov, rásť by prestali,“ dodáva mykológ.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 144
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 464
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 081
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 601
  5. Po Slovensku na motorke 6 749
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 329
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 888
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 858
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 725
  10. Crème de la crème po slovensky 3 155
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Počas dvojdňového pripomenutie si 160. jubilea Memoranda národa slovenského som neraz dostal otázku, čo nám z jeho odkazu zostalo dnes. Akoby súčasná demokratická a zvrchovaná Slovenská republika nebola tým najzásadnejším dedičstvom!


Peter Cabadaj 5 h
Vlani na kúpalisku v Martine.

V Turčianskych Tepliciach otvoria kúpalisko Vieska budúci týždeň.


16 h
Mladí hádzanári už začali trénovať.

Mladí martinskí hádzanári sa vrátili do tréningového procesu.


RR 19. jún
Blatnický hrad je obľúbeným miestom mnohých Turčanov.

Mnoho Turčanov obľubuje návštevu Blatnického hradu. Po ceste k zrúcanine sa dá obdivovať krásna príroda a famózne výhľady na okolité hory.


19. jún

Už ste čítali?