Lesmi Turca sa ozývajú nadšené výkriky hubárov

​​​​​​​Dni sú pre hubárov viac ako priaznivé. Ľudia úlovky sušia, mrazia či zavárajú. Odborník hovorí, že za množstvom húb sú dva dôvody.

Ján Murín (vľavo) s bratom Milanom už dávno nezažili takú vydarenú hubačku.Ján Murín (vľavo) s bratom Milanom už dávno nezažili takú vydarenú hubačku. (Zdroj: ARCHÍV JM)

V Turci príliš nepršalo, ale húb je všade neúrekom. Fotky šťastných hubárov, ktorí sa chcú pochváliť parádnym úlovkom, doslova zaplavujú sociálne siete. Mnohí tvrdia, že toľko húb pohromade ešte v živote nevideli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podelí sa s rodinou

Na prechádzku do lesa sa preto určite neoplatí ísť bez poriadne veľkého košíka. Svoje o tom vie aj Ján Murín zo Sučian, ktorému sa s bratom a švagrinou vynikajúco darilo dva dni po sebe v Sučianskej doline neďaleko tankovej cesty. Dohromady nazbierali až päť košíkov plných hríbov a kozákov.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Invázne rastliny z Ameriky vytláčajú v Turci naše pôvodné Čítajte 

„Bolo to ako v rozprávke. Také obrovské množstvo húb na jednom mieste som ešte nezažil, pokope ich bolo niekde aj okolo tridsať kusov. Doslova vyskakovali zo zeme. V diaľke sa ozývalo radostné výskanie ľudí a privolávanie kamarátov, že hééj, poďte sem, toto som ešte nevidel,“ opisuje zážitky Ján Murín, ktorý pri zbieraní húb postupoval s partiou vskutku netradične.

„Lesom sme doslova chodili kolenačky, aby sme ich nepopučili. Huby sme najskôr nazbierali na jednom mieste do trička, a potom pri košíku očistili,“ pokračuje mladý Sučanec. Svoj úlovok už stihol aj spracovať. Ako priznal, ešte v ten večer doma navaril hubovú polievku a nasledujúci deň zas bola na raňajky praženica.

„Časť som tiež zamrazil, aj nasušil, aby bolo čo dať do silvestrovskej kapustnice, no a urobil som i špeciálnu hubovú nátierku na hrianky. Pred vianočným sviatkami vždy rozdám nasušené balíčky húb rodine,“ dodal Ján Murín.

SkryťVypnúť reklamu

Pomohli aj teplé noci

Prechádzka do lesíka na Stráňach sa oplatila tiež Martinčanovi Petrovi Chlúdovi, ktorý sa vybral na overené miesta, lebo vedel, že ho nesklamú.

„Vybral som sa sám a donútili ma k tomu fotky úlovkov na sociálnej sieti od mojich kamarátov. Povedal som si, že aj ja musím ísť niečo nájsť,“ s úsmevom približuje Peter Chlúda a dodáva, že za hodinu nazbieral okolo 40 hríbov. Iné druhy vraj tentoraz domov nebral i keď inokedy obľubuje aj modráky a kozáky.

„Huby som dal sušiť, niečo sme do zásoby zamrazili a samozrejme nemohla chýbať vynikajúca praženica,“ referuje Martinčan.

Odborník na huby Ivan Milan z Národného parku Veľká Fatra hovorí, že dôvody aktuálnej bohatej úrody húb sú hneď dva.

„Počas leta, ktoré bolo dlhodobo suché, si huby oddýchli, keďže počasie nebolo pre ne priaznivé. Koncom augusta ale prišli výdatné zrážky a vlaha sa v pôde udržala, takže plody mohli rásť,“ vysvetľuje Ivan Milan. Ako ďalej dodáva, druhým dôvodom pre rozmach húb sú nielen teplé dni, ale predovšetkým noci.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak by teplota v noci klesla pod päť stupňov, rásť by prestali,“ dodáva mykológ.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Nové ihrisko je plné noviniek.


1
Ľubomír Žila pri Socháňovej fotografii dievčaťa z Rakova.

Vypátral, že obec mala byť zaplavená.


Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


V čase, keď záujem mladých ľudí o odborné školstvo na Slovensku klesá, sme sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine rozhodli ísť inou cestou.


Už ste čítali?