Makový biskvit
Čo treba
Cesto: 12 bielkov, 10 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 300 g mletého maku.
Na makový krém: 300 g mletého maku, 100 ml mlieka alebo vody, 2 žĺtky, 300 g práškového cukru, 250 g masla, 1 lyžica rumu, džem na potretie, čokoláda.
Postup
Ako pripravíme cesto: Bielky vyšľaháme do tuha. Žĺtky s cukrom vyšľaháme na svetlú hustú penu a spojíme s bielkovým snehom, primiešame mletý mak a cesto vylejeme na plech vystlatý papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 – 190 stupňov Celzia približne 15 minút.
Ako pripravíme makový krém: Mletý mak sparíme v mlieku alebo vo vode a necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s cukrom, vmiešame zmäknuté maslo, mak a rum.
Záver: Vychladnutý korpus potrieme pikantným džemom – ríbezľovým alebo višňovým a hrubou vrstvou krému. Vrch polejeme alebo pokvapkáme rozpustenou čokoládou. Môže sa podávať so slivkovou omáčkou.

Peter Makrovský má 17 rokov, tretím rokom sa učí za kuchára v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine. Majsterka odbornej výchovy Erika Žiaková si ho nevie vynachváliť. Podľa nej je veľmi šikovný, precízny, zároveň skromný i úctivý. Špecialistom je na cestoviny a karlovarské knedle. Tie vie pripraviť úplne perfektné.
Budúci kuchár sa s makovým biskvitom nedávno predviedol na súťaži Sweet 2018 v Prešove a získal zaň skvelé druhé miesto.
„Dá sa ľahko urobiť a podľa mňa ho zvládne každý. Páči sa mi na ňom, že základom koláča je mak, ktorý je typickou tradičnou slovenskou surovinou. Zaujalo ma i to, že na jeho prípravu sa nepoužije ani gram múky,“ povedal o makovom biskvite mladík pochádzajúci z Turčianskych Teplíc, ktorý ale teraz žije so starou mamou v Bodorovej.