Štvrtok, 23. január, 2020 | Meniny má Miloš
Z ARCHÍVU TURČIANSKYCH NOVÍN

Slováci neexperimentujú, po exotických jedlách siahajú predovšetkým gurmáni

Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si vraj jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace.

Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. (Zdroj: ARCHÍV NVN)

MARTIN. Sú mladí a podnikajú, majú množstvo nápadov i energie. Nam Van Nguyen spolu s priateľkou Ivanou Jelšíkovou si približne pred rokom otvorili vietnamské bistro nesúce názov oblasti, z ktorej pochádza jeho otec.

„Ocino prišiel do Turca na konci osemdesiatych rokov minulého storočia, pracoval v strojárňach a už tu zostal. Najmä preto, že si tu našiel dievča, moju maminu, a zobral si ju za ženu,“ začal rozprávanie mladík, ktorý sa narodil a žije v Martine. Už 25 rokov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Otcove jedlá mali úspech

Namo, tak ho kamaráti volajú, o podnikaní začal rozmýšľať už počas vysokoškolských štúdií.

„Škola ma až tak nenapĺňala, u nás sa veľmi teoretizuje, nejde sa s dobou. Žiaľ, veľa z toho, čo sa od nás žiadalo, z čoho sme boli i skúšaní, nemá pre praktický život až taký veľký význam. Aj preto som sa pustil s Ivkou do niečoho, čo by nás napĺňalo. Vždy som sa doma točil okolo jedla, navyše mám silné vietnamské cítenie, a tak nebolo ťažké prísť s myšlienkou otvoriť si práve vietnamské bistro. Vedel som že jedlá, ktoré sme chceli ponúknuť, sú dobré a budú našincom chutiť. Poznám ich z domu, otec ich často varil a mali úspech nielen v rodine, ale i medzi známymi,“ povedal Nam Van Nguyen.

Špecifické bylinky a omáčky

Mladí a začínajúci podnikatelia hľadali inšpiráciu aj v iných väčších mestách, napríklad v Prahe i Bratislave, no pomocnú ruku podala najmä rodina.
„Mali sme a aj máme kuchárov s koreňmi z Vietnamu. Nikto tie jedlá asi lepšie nepripraví ako oni,“ podotkol Namo.

Chute sú úplne iné ako slovenské. Ich základom je zelenina a rezance – ryžové i pšeničné.

„Vietnamská kuchyňa je známa špecifickými bylinkami a omáčkami. Pre nás je to príjemná zmena. Najviac ľuďom chutia asi rezance, čo im pripomína špagety. Trošku sa boja ešte experimentovať, exotickejšie jedlá si vyberajú skôr gurmáni, ktorí ich poznajú zo zahraničia,“ povedala Ivana Jelšíková.

Mladí, poďte do toho

Začať podnikať na Slovensku nie je úplne jednoduché. Nestačí len nápad, treba si prejsť náročnou byrokratickou procedúrou.

„Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace,“ myslí si Nam Van Nguyen. Na Slovensku sa pre mladých začínajúcich podnikateľov až tak veľa nerobí.

„Štát nie je nastavený tak, že by sa tešil z nových „startupov“ a prakticky ich nepodporuje. To je škoda. Ale aj tak si myslíme, že by mladí ľudia mali podnikať. Už len preto, aby priniesli do podnikania novú kultúru, aby sa zmenila komunikácia, aby sme v sebe nevideli len zlých konkurentov, ale naopak, aby sme sa navzájom inšpirovali, vymenili si skúsenosti. Len tak sa dá posunúť i kvalitatívne ďalej,“ zdôrazňovala Ivana.

Zároveň ale podotkla, že podnikanie je aj o odriekaní, veľkej trpezlivosti a postupných krokoch.

„Mnohí mladí majú predstavu, že rýchlo zbohatnú, no to je veľký omyl. Akýkoľvek zisk znovu reinvestujeme do prevádzky, ľudí, vzdelávania. A keď sa na podnikanie dáte, treba ho robiť naplno. Bez toho to nejde.“

Mladý pár si vlani Vianoce veľmi neužil. Prevádzka fungovala len pár týždňov, roboty bolo ako na kostole, stále bolo treba niečo vybavovať a riešiť.

„Je fajn, že po viac ako roku už máme všetko zorganizované tak, aby sme si našli čas aj pre seba. Vianoce patria k najkrajším sviatkom roku. Strávili sme ich aj s našimi najbližšími, ale i s kuchárom, ktorý k nám len pred pár mesiacmi prišiel z Vietnamu. Je to tu preňho všetko nové. Po prvý raz v živote videl sneh, staval snehuliaka. Radi mu priblížime slovenské zvyky a obyčaje,“ povedal Nam Van Nguyen.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  2. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  5. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  6. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  7. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  10. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  2. Rádio Košice počúva každý tretí košičan
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  5. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  6. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  7. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  8. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  9. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  10. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 20 033
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 779
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 11 315
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 925
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 151
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 168
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 139
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 608
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 535
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 489

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Zdravotní klauni učili deti v martinskej nemocnici kúzla aj žonglovanie

​​​​​​​Klauni z občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors sa minulý týždeň venovali malým pacientom na detskom oddelení Psychiatrickej kliniky martinskej nemocnice.

Mladé volejbalistky sa hlásia o slovo

Zdá sa, že martinský ženský volejbal by mohol mať pred sebou dobrú perspektívu. Najväčším problémom však je, že s mladými hráčkami musia tréneri veľmi často pracovať v improvizovaných podmienkach.

Mladším žiačkam vychádza sezóna na výbornú.

V Sučanoch už dostavali novú nájomnú bytovku

V sučianskej časti Hradiská, vedľa psychiatrie, vyrástla moderná bytovka. Obec ju prerobila zo schátralej budovy, ktorá bola zabudnutá približne tridsať rokov.

Hokejisti nechcú zaťať sekeru

Rozhodujúcu fázu zrejme bude musieť zvládnuť súčasný káder.

Hokejisti ukončili základnú časť a čaká ich nadstavba.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Pri tragickej nehode zahynul mladý vodič

Pri Brunovciach sa na rovnom úseku cesty zrazil kamión so Škodou Octavia. Následky boli tragické.

Vývoj cien bytov v Banskej Bystrici prekvapuje aj odborníkov

Vlani tu poskočili ceny starších 3-izbových bytov takmer o štvrtinu.

Investor chce zastavať parkovisko pri parku, Nitrania píšu petíciu

Pozemok patrí bývalému sponzorovi Smeru, kúpil ho od mesta. Vyrásť tu majú byty.

Vybrali SME

Už ste čítali?