Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky
Z ARCHÍVU TURČIANSKYCH NOVÍN

Slováci neexperimentujú, po exotických jedlách siahajú predovšetkým gurmáni

Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si vraj jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace.

Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. (Zdroj: ARCHÍV NVN)

MARTIN. Sú mladí a podnikajú, majú množstvo nápadov i energie. Nam Van Nguyen spolu s priateľkou Ivanou Jelšíkovou si približne pred rokom otvorili vietnamské bistro nesúce názov oblasti, z ktorej pochádza jeho otec.

„Ocino prišiel do Turca na konci osemdesiatych rokov minulého storočia, pracoval v strojárňach a už tu zostal. Najmä preto, že si tu našiel dievča, moju maminu, a zobral si ju za ženu,“ začal rozprávanie mladík, ktorý sa narodil a žije v Martine. Už 25 rokov.

Otcove jedlá mali úspech

Namo, tak ho kamaráti volajú, o podnikaní začal rozmýšľať už počas vysokoškolských štúdií.

Skryť Vypnúť reklamu

„Škola ma až tak nenapĺňala, u nás sa veľmi teoretizuje, nejde sa s dobou. Žiaľ, veľa z toho, čo sa od nás žiadalo, z čoho sme boli i skúšaní, nemá pre praktický život až taký veľký význam. Aj preto som sa pustil s Ivkou do niečoho, čo by nás napĺňalo. Vždy som sa doma točil okolo jedla, navyše mám silné vietnamské cítenie, a tak nebolo ťažké prísť s myšlienkou otvoriť si práve vietnamské bistro. Vedel som že jedlá, ktoré sme chceli ponúknuť, sú dobré a budú našincom chutiť. Poznám ich z domu, otec ich často varil a mali úspech nielen v rodine, ale i medzi známymi,“ povedal Nam Van Nguyen.

Špecifické bylinky a omáčky

Mladí a začínajúci podnikatelia hľadali inšpiráciu aj v iných väčších mestách, napríklad v Prahe i Bratislave, no pomocnú ruku podala najmä rodina.
„Mali sme a aj máme kuchárov s koreňmi z Vietnamu. Nikto tie jedlá asi lepšie nepripraví ako oni,“ podotkol Namo.

Skryť Vypnúť reklamu

Chute sú úplne iné ako slovenské. Ich základom je zelenina a rezance – ryžové i pšeničné.

„Vietnamská kuchyňa je známa špecifickými bylinkami a omáčkami. Pre nás je to príjemná zmena. Najviac ľuďom chutia asi rezance, čo im pripomína špagety. Trošku sa boja ešte experimentovať, exotickejšie jedlá si vyberajú skôr gurmáni, ktorí ich poznajú zo zahraničia,“ povedala Ivana Jelšíková.

Mladí, poďte do toho

Začať podnikať na Slovensku nie je úplne jednoduché. Nestačí len nápad, treba si prejsť náročnou byrokratickou procedúrou.

„Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace,“ myslí si Nam Van Nguyen. Na Slovensku sa pre mladých začínajúcich podnikateľov až tak veľa nerobí.

Skryť Vypnúť reklamu

„Štát nie je nastavený tak, že by sa tešil z nových „startupov“ a prakticky ich nepodporuje. To je škoda. Ale aj tak si myslíme, že by mladí ľudia mali podnikať. Už len preto, aby priniesli do podnikania novú kultúru, aby sa zmenila komunikácia, aby sme v sebe nevideli len zlých konkurentov, ale naopak, aby sme sa navzájom inšpirovali, vymenili si skúsenosti. Len tak sa dá posunúť i kvalitatívne ďalej,“ zdôrazňovala Ivana.

Zároveň ale podotkla, že podnikanie je aj o odriekaní, veľkej trpezlivosti a postupných krokoch.

„Mnohí mladí majú predstavu, že rýchlo zbohatnú, no to je veľký omyl. Akýkoľvek zisk znovu reinvestujeme do prevádzky, ľudí, vzdelávania. A keď sa na podnikanie dáte, treba ho robiť naplno. Bez toho to nejde.“

Mladý pár si vlani Vianoce veľmi neužil. Prevádzka fungovala len pár týždňov, roboty bolo ako na kostole, stále bolo treba niečo vybavovať a riešiť.

„Je fajn, že po viac ako roku už máme všetko zorganizované tak, aby sme si našli čas aj pre seba. Vianoce patria k najkrajším sviatkom roku. Strávili sme ich aj s našimi najbližšími, ale i s kuchárom, ktorý k nám len pred pár mesiacmi prišiel z Vietnamu. Je to tu preňho všetko nové. Po prvý raz v živote videl sneh, staval snehuliaka. Radi mu priblížime slovenské zvyky a obyčaje,“ povedal Nam Van Nguyen.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Keď štúdium (za)baví
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 25 666
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 075
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 914
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 481
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 620
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 471
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 057
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 812
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 711
  10. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 671
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vzdelávať namiesto zaúčať

Spoločnosť VIENA INTERNATIONAL s.r.o. sa pokúsila rozbehnúť odvážny projekt.

Školiace stredisko spoločnosti VIENA INTERNATIONAL s.r.o.

Samo Hlavaj môže skompletizovať šampionátový hetrik

Slovenská reprezentačná dvadsiatka sa na juniorský svetový šampionát bude pripravovať v izolovanom kempe vo Zvolene. Pozvánku dostal i brankár Samuel Hlavaj.

Zverenci Róberta Petrovického odštartujú prípravu na šampionát počas posledného novembrového dňa.

Zber lístia v Martine

Lístie sa vyzbiera ešte na štyroch sídliskách.

Ilustračné foto.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Záchranné zložky pomáhali pri dvoch vážnych dopravných nehodách v okrese Prievidza

Nehoda medzi obcou Nedožery-Brezany a Prievidzou skomplikovala dopravu v Prievidzi aj Bojniciach.

Už ste čítali?