Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Slováci neexperimentujú, po exotických jedlách siahajú predovšetkým gurmáni

Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si vraj jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace.

Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. (Zdroj: ARCHÍV NVN)

MARTIN. Sú mladí a podnikajú, majú množstvo nápadov i energie. Nam Van Nguyen spolu s priateľkou Ivanou Jelšíkovou si približne pred rokom otvorili vietnamské bistro nesúce názov oblasti, z ktorej pochádza jeho otec.

„Ocino prišiel do Turca na konci osemdesiatych rokov minulého storočia, pracoval v strojárňach a už tu zostal. Najmä preto, že si tu našiel dievča, moju maminu, a zobral si ju za ženu,“ začal rozprávanie mladík, ktorý sa narodil a žije v Martine. Už 25 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otcove jedlá mali úspech

Namo, tak ho kamaráti volajú, o podnikaní začal rozmýšľať už počas vysokoškolských štúdií.

SkryťVypnúť reklamu

„Škola ma až tak nenapĺňala, u nás sa veľmi teoretizuje, nejde sa s dobou. Žiaľ, veľa z toho, čo sa od nás žiadalo, z čoho sme boli i skúšaní, nemá pre praktický život až taký veľký význam. Aj preto som sa pustil s Ivkou do niečoho, čo by nás napĺňalo. Vždy som sa doma točil okolo jedla, navyše mám silné vietnamské cítenie, a tak nebolo ťažké prísť s myšlienkou otvoriť si práve vietnamské bistro. Vedel som že jedlá, ktoré sme chceli ponúknuť, sú dobré a budú našincom chutiť. Poznám ich z domu, otec ich často varil a mali úspech nielen v rodine, ale i medzi známymi,“ povedal Nam Van Nguyen.

Špecifické bylinky a omáčky

Mladí a začínajúci podnikatelia hľadali inšpiráciu aj v iných väčších mestách, napríklad v Prahe i Bratislave, no pomocnú ruku podala najmä rodina.
„Mali sme a aj máme kuchárov s koreňmi z Vietnamu. Nikto tie jedlá asi lepšie nepripraví ako oni,“ podotkol Namo.

SkryťVypnúť reklamu

Chute sú úplne iné ako slovenské. Ich základom je zelenina a rezance – ryžové i pšeničné.

„Vietnamská kuchyňa je známa špecifickými bylinkami a omáčkami. Pre nás je to príjemná zmena. Najviac ľuďom chutia asi rezance, čo im pripomína špagety. Trošku sa boja ešte experimentovať, exotickejšie jedlá si vyberajú skôr gurmáni, ktorí ich poznajú zo zahraničia,“ povedala Ivana Jelšíková.

Mladí, poďte do toho

Začať podnikať na Slovensku nie je úplne jednoduché. Nestačí len nápad, treba si prejsť náročnou byrokratickou procedúrou.

„Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace,“ myslí si Nam Van Nguyen. Na Slovensku sa pre mladých začínajúcich podnikateľov až tak veľa nerobí.

SkryťVypnúť reklamu

„Štát nie je nastavený tak, že by sa tešil z nových „startupov“ a prakticky ich nepodporuje. To je škoda. Ale aj tak si myslíme, že by mladí ľudia mali podnikať. Už len preto, aby priniesli do podnikania novú kultúru, aby sa zmenila komunikácia, aby sme v sebe nevideli len zlých konkurentov, ale naopak, aby sme sa navzájom inšpirovali, vymenili si skúsenosti. Len tak sa dá posunúť i kvalitatívne ďalej,“ zdôrazňovala Ivana.

Zároveň ale podotkla, že podnikanie je aj o odriekaní, veľkej trpezlivosti a postupných krokoch.

„Mnohí mladí majú predstavu, že rýchlo zbohatnú, no to je veľký omyl. Akýkoľvek zisk znovu reinvestujeme do prevádzky, ľudí, vzdelávania. A keď sa na podnikanie dáte, treba ho robiť naplno. Bez toho to nejde.“

Mladý pár si vlani Vianoce veľmi neužil. Prevádzka fungovala len pár týždňov, roboty bolo ako na kostole, stále bolo treba niečo vybavovať a riešiť.

„Je fajn, že po viac ako roku už máme všetko zorganizované tak, aby sme si našli čas aj pre seba. Vianoce patria k najkrajším sviatkom roku. Strávili sme ich aj s našimi najbližšími, ale i s kuchárom, ktorý k nám len pred pár mesiacmi prišiel z Vietnamu. Je to tu preňho všetko nové. Po prvý raz v živote videl sneh, staval snehuliaka. Radi mu priblížime slovenské zvyky a obyčaje,“ povedal Nam Van Nguyen.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  3. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu
  6. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  7. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 12 285
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 6 206
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 950
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 815
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 775
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 304
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 075

Blogy SME

  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq
  2. Věra Tepličková: Heger a iní alfa samci
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  4. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  5. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  6. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  7. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  8. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 614
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 628
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 026
  4. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 330
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 265
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 091
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 797
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 591
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Pred reprezentačnou prestávkou sa Martinu podarilo zdolať Trnavu.

Pred reprezentačnou prestávkou si Martinčania o niečo zdvihli náladu víťazstvom na ľade Trnavy. Po stretnutí sa skloňovali dve mená Miloš Fafrák a Vladimír Glosár.


34m
MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


50m
Výdatné sneženie komplikuje dopravu.

Správa ciest vyhlásila mimoriadnu situáciu v celom kraji.


17 h
Sociálny podnik vedený Milošom Mikulom spravoval osvetlenie jeden rok.

Vyhrala firma, ktorá v minulosti údajne zanedbala revízie.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq
  2. Věra Tepličková: Heger a iní alfa samci
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  4. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  5. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  6. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  7. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  8. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 614
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 628
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 026
  4. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 330
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 265
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 091
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 797
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 591
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?