Piatok, 21. január, 2022 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Slováci neexperimentujú, po exotických jedlách siahajú predovšetkým gurmáni

Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si vraj jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace.

Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. Namo s priateľkou Ivanou vo svojom vietnamskom bistre. (Zdroj: ARCHÍV NVN)

MARTIN. Sú mladí a podnikajú, majú množstvo nápadov i energie. Nam Van Nguyen spolu s priateľkou Ivanou Jelšíkovou si približne pred rokom otvorili vietnamské bistro nesúce názov oblasti, z ktorej pochádza jeho otec.

„Ocino prišiel do Turca na konci osemdesiatych rokov minulého storočia, pracoval v strojárňach a už tu zostal. Najmä preto, že si tu našiel dievča, moju maminu, a zobral si ju za ženu,“ začal rozprávanie mladík, ktorý sa narodil a žije v Martine. Už 25 rokov.

Otcove jedlá mali úspech

Namo, tak ho kamaráti volajú, o podnikaní začal rozmýšľať už počas vysokoškolských štúdií.

Skryť Vypnúť reklamu

„Škola ma až tak nenapĺňala, u nás sa veľmi teoretizuje, nejde sa s dobou. Žiaľ, veľa z toho, čo sa od nás žiadalo, z čoho sme boli i skúšaní, nemá pre praktický život až taký veľký význam. Aj preto som sa pustil s Ivkou do niečoho, čo by nás napĺňalo. Vždy som sa doma točil okolo jedla, navyše mám silné vietnamské cítenie, a tak nebolo ťažké prísť s myšlienkou otvoriť si práve vietnamské bistro. Vedel som že jedlá, ktoré sme chceli ponúknuť, sú dobré a budú našincom chutiť. Poznám ich z domu, otec ich často varil a mali úspech nielen v rodine, ale i medzi známymi,“ povedal Nam Van Nguyen.

Špecifické bylinky a omáčky

Mladí a začínajúci podnikatelia hľadali inšpiráciu aj v iných väčších mestách, napríklad v Prahe i Bratislave, no pomocnú ruku podala najmä rodina.
„Mali sme a aj máme kuchárov s koreňmi z Vietnamu. Nikto tie jedlá asi lepšie nepripraví ako oni,“ podotkol Namo.

Skryť Vypnúť reklamu

Chute sú úplne iné ako slovenské. Ich základom je zelenina a rezance – ryžové i pšeničné.

„Vietnamská kuchyňa je známa špecifickými bylinkami a omáčkami. Pre nás je to príjemná zmena. Najviac ľuďom chutia asi rezance, čo im pripomína špagety. Trošku sa boja ešte experimentovať, exotickejšie jedlá si vyberajú skôr gurmáni, ktorí ich poznajú zo zahraničia,“ povedala Ivana Jelšíková.

Mladí, poďte do toho

Začať podnikať na Slovensku nie je úplne jednoduché. Nestačí len nápad, treba si prejsť náročnou byrokratickou procedúrou.

„Vo Vietname, stále socialistickej krajine, si jeden deň poviete, že idete podnikať a na druhý už podnikáte. U nás vybavovačky trvajú týždne i mesiace,“ myslí si Nam Van Nguyen. Na Slovensku sa pre mladých začínajúcich podnikateľov až tak veľa nerobí.

Skryť Vypnúť reklamu

„Štát nie je nastavený tak, že by sa tešil z nových „startupov“ a prakticky ich nepodporuje. To je škoda. Ale aj tak si myslíme, že by mladí ľudia mali podnikať. Už len preto, aby priniesli do podnikania novú kultúru, aby sa zmenila komunikácia, aby sme v sebe nevideli len zlých konkurentov, ale naopak, aby sme sa navzájom inšpirovali, vymenili si skúsenosti. Len tak sa dá posunúť i kvalitatívne ďalej,“ zdôrazňovala Ivana.

Zároveň ale podotkla, že podnikanie je aj o odriekaní, veľkej trpezlivosti a postupných krokoch.

„Mnohí mladí majú predstavu, že rýchlo zbohatnú, no to je veľký omyl. Akýkoľvek zisk znovu reinvestujeme do prevádzky, ľudí, vzdelávania. A keď sa na podnikanie dáte, treba ho robiť naplno. Bez toho to nejde.“

Mladý pár si vlani Vianoce veľmi neužil. Prevádzka fungovala len pár týždňov, roboty bolo ako na kostole, stále bolo treba niečo vybavovať a riešiť.

„Je fajn, že po viac ako roku už máme všetko zorganizované tak, aby sme si našli čas aj pre seba. Vianoce patria k najkrajším sviatkom roku. Strávili sme ich aj s našimi najbližšími, ale i s kuchárom, ktorý k nám len pred pár mesiacmi prišiel z Vietnamu. Je to tu preňho všetko nové. Po prvý raz v živote videl sneh, staval snehuliaka. Radi mu priblížime slovenské zvyky a obyčaje,“ povedal Nam Van Nguyen.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty
  2. Mecom ide na zelenú
  3. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  7. Marrákeš je červená perla Maroka
  8. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  9. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  10. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  1. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Ak sa chcete zotaviť po Covide, zamerajte sa na podporu zdravia
  4. Union prichádza s novinkami pre diabetológov
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  7. Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit
  8. Pripomíname dôležitý dátum –31. januára 2022
  9. Vysoká spotreba vody? Môže to byť nepovšimnutý únik vody
  10. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 7 540
  2. Predplatné SME.sk len za 29 eur 6 307
  3. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 4 986
  4. Marrákeš je červená perla Maroka 4 930
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 746
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 2 591
  7. Cukrovkári a covid-19 2 265
  8. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 2 157
  9. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 2 104
  10. Mecom ide na zelenú 1 705

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: TURUL
  2. Linda Ágoštonová: Východniarsky zápisnik - časť 3 : Svadobná hostina
  3. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže !
  4. Víťazoslav Würschner: Budeme sa mať lepšie?
  5. Ctirad Klimčík: O jednom aspekte vyhostenia Novaka Džokoviča
  6. Elena Antalová: Dajte myšlienkam pokoj
  7. Inštitút strategických politík: Srbské referendum o reforme súdnictva posúva Belehrad o krok bližšie k EÚ
  8. Boris Vanek: NENÁVISŤ OKOLO NÁS
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 14 015
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 7 413
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 5 879
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 640
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 365
  6. Miroslav Galovič: Hlbocký (zmrznutý) vodopád. A Jozef Tiso na konci neďalekej kalvárie. 2 409
  7. Milan Buno: 7 knižných tipov: odpočítavanie k bombe, slovenské fantasy, aj kulinárske krimi 2 206
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 2 131
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Priestor pred Sociálnou poisťovňou všetci poznajú len ako parkovisko

Na vybudovanie námestia nebude stačiť iba úver. Minulý rok bola jeho cena odhadnutá na približne tri milióny eur.


9 h
Ján Jesenský a pretekárky na odkrytom Zimnom štadióne na Podháji.

Martinskí krasokorčuliari chodia zväčša na ľad ako prví, ich tréningy sa začínajú už o šiestej ráno. Ešte donedávna mali k dispozícii len dve hodiny ľadu za týždeň.


13 h
Jednu z najlepších lyžoviačiek zažijete v lyžiarskom stredisku Winter Park Martinky.

V stredisku sa lyžuje v režime OTP a bez kapacitných obmedzení.


RED 13 h
Ilustračná foto

Poľnohospodárstvo v životoch dnešných ľudí nemá miesto. S týmto problémom sa vyrovnávajú aj samotní poľnohospodári.


20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lekár čelí obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.


7 h

Vybrali sa do svahu, ktorý tvorí terénnu pascu.


12 h

Československý vlčiak zaútočil odzadu, bez akéhokoľvek varovania.


8 h

Niektoré lyžiarske strediská v regióne svoju sezónu začali, iné čakajú na sneh. Zisťovali sme, kde si už môžete zalyžovať a koľko si za to zaplatíte.


20. jan

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: TURUL
  2. Linda Ágoštonová: Východniarsky zápisnik - časť 3 : Svadobná hostina
  3. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže !
  4. Víťazoslav Würschner: Budeme sa mať lepšie?
  5. Ctirad Klimčík: O jednom aspekte vyhostenia Novaka Džokoviča
  6. Elena Antalová: Dajte myšlienkam pokoj
  7. Inštitút strategických politík: Srbské referendum o reforme súdnictva posúva Belehrad o krok bližšie k EÚ
  8. Boris Vanek: NENÁVISŤ OKOLO NÁS
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 14 015
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 7 413
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 5 879
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 640
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 365
  6. Miroslav Galovič: Hlbocký (zmrznutý) vodopád. A Jozef Tiso na konci neďalekej kalvárie. 2 409
  7. Milan Buno: 7 knižných tipov: odpočítavanie k bombe, slovenské fantasy, aj kulinárske krimi 2 206
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 2 131
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)

Už ste čítali?