Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Veľká noc: Dobrôt na veľkonočný stôl je veľa, inšpirujte sa

Prinášame exkluzívny výber receptov na Veľkú noc zo všetkých regiónov Slovenska.

(Zdroj: Foto: Gabriel Kuchta)

Zemiaky, strukoviny, kyslá kapusta a sušené ovocie – jednoduchá strava, ktorú naši predkovia uprednostňovali počas štyridsaťdňového pôstu Veľkonočnou nedeľou končí. A tak ako vo všetkom, aj pre jedlo platí - čo región, to iné na sviatočnom stole.

Veľká noc patrí k najvýznamnejším kresťanským sviatkom, je oslavou jari ale i hojnosti. Na stoloch je údená šunka, vajíčka v rôznych obmenách, klobása, syry, chren, ale aj rôzne variácie koláčov, ktorých prípravu obohacujú suroviny patriace k modernej kuchyni. K tradičným patrí pečená jahňacina, baranina, kozľacina alebo aj králičie mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Maslové krémy radšej nie

Sladké na stole zastupujú predovšetkým kysnuté koláče, záviny, pletence či mazance. Chýbať by nemal ani baranček z kysnutého alebo treného cesta. Gazdinky ho zdobia cukrom, zelenou vetvičkou a mašľou. Platí, že maslové krémy by sa mali nahradiť plnkami z tvarohu, maku, orechov, lekváru, používať by sa mali hrozienka.

Niet nad chutnú huspeninu a plnky

V niektorých regiónoch Slovenska patrí na veľkonočný stôl i huspenina a chýbať nemôžu rôzne plnky. Huspeniny patria k tradičným slovenským pochúťkam. Ide o silný vývar z bravčových paprčiek a koží, ten v domácnostiach obyčajne doplňujú o obraté mäso z kolena, zeleninu a rôzne ochucovadlá. To všetko stuhne v miskách na chutné želé.

Plnky majú rôzne variácie. Môžu sa použiť na naplnenie pečeného mäsa alebo rôznych rolád, ale pečú sa aj vo formách na srnčí chrbát alebo v rúre na plechu. Podávajú sa teplé, ale aj na studeno. Nesmie v nich chýbať niečo zelené, niekde plnkovou zmesou obaľujú vajíčka uvarené natvrdo a keď sa potom po vychladnutí pokrájajú, z taniera sa môžu nasýtiť aj oči.

SkryťVypnúť reklamu

Veľká noc nie je iba o jedle

Pri plánovaní sviatočného menu ale netreba zabúdať na to, že sviatky treba prežiť nielen náročným varením a pečením, predtým nákupmi potravín a pochutín a potom dojedaním jedla po sviatkoch. Veľká noc nie je iba o jedle, má silný duchovný rozmer, preto by sme štyri dni voľna nemali premárniť iba nad taniermi. Treba si dobre spočítať členov domácnosti, možné návštevy rodiny a šibačov a triezvo naplniť chladničku či špajzu. A myslieť treba na vychádzky, rekreačný šport, prírodu, kultúrne zážitky.

Dobrôt je veľa a nie všetky musíme mať iba na stole.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5UNY na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5UNY na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 086
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 927
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 071
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 216
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 316
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 728
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 537
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 258
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Pri strete auta so zverou dochádza aj k zraneniam posádky

Dopravné nehody s lesnou zverou sú prakticky zriedkavé. Keď k nim ale dôjde, neskončí sa to len usmrtením zvieraťa a zničením auta, ale dochádza aj k zraneniam posádky.

Zničené BMW po nedávnej zrážke s jeleňom.

Sahajdovi nový tartan šťastie nepriniesol

Ostrý pretekársky krst nového atletického štadióna dopadol veľmi dobre. Menili sa na ňom slovenské historické tabuľky v behu na 10 000 metrov.

Tibor Sahajda.

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?