MARTIN. Oslava Dňa učiteľov sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine niesla v duchu spoločného obeda. Ten zorganizovali žiaci študijného odboru Hotelová akadémia. Aj takto mohli nadobudnúť ďalšie zručnosti v príprave spoločenských podujatí s kultúrno-gastronomickým programom, ktorým majú zaujať hostí a zabezpečiť im dobrú náladu. V predchádzajúcich rokoch pripravili pre túto príležitosť slávnostné bankety v rôznych štýloch, ako napríklad v rómskom, socialistickom či barokovom.
Témou tohoročného banketu bola francúzska gastronómia s charakteristickými prvkami francúzskej kultúry. Navrhli ju samotní žiaci, čím poukázali na historický význam francúzskej gastronómie a jej stále prvenstvo vo svete.
Pri vstupe do sály žiaci vítali hostí za sprievodu reprodukovaných francúzskych piesní. Slávnostné tabule pre nich prestreli vo farbách francúzskej vlajky. Dokonca aj príhovory prebiehali vo francúzštine s priamym prekladom do slovenského jazyka.
Potom žiaci technikou throwing a pomocou suchého ľadu pripravovali pre riaditeľku školy aperitív, ktorým všetkým v sále pripila na zdravie.
Pred podaním slávnostného obeda vystúpila operná speváčka Michaela Kušteková, ktorá hostí očarila nielen svojim hlasom, ale i príjemným vystupovaním. V jej podaní odzneli vo francúzskom jazyku árie zo svetoznámych opier.
Obed žiaci podávali banketovým systémom obsluhy, čo umocňovalo slávnostný charakter hostiny. Atmosféru dotvárali francúzske piesne s premietanými videoklipmi.
Po chutnom a esteticky upravenom jedle pokračoval pripravený program. Žiaci predviedli flambovanie červených hrušiek v komickom štýle a prípravu nápoja rebelantskými francúzskymi mládežníkmi.
Podujatie vyvrcholilo divokým kankánom a piesňou s názvom Posledný tanec, ktorá je aktuálne vo Francúzsku veľkým hitom.
Hostia boli z krásneho programu a vynikajúceho jedla, ktorí pre nich študenti pripravili natoľko unesení, že na záver nechýbal nadšený potlesk a standing ovation.
Autor: Mária Brezániová