LIPOVEC Trošku snežilo, teplota sa držala pod nulou, no aj tak nič nebránilo tomu, aby sa prvú decembrovú sobotu na Lipovci neďaleko kultúrneho domu varila v deviatich kotloch kapustnica. Tak trochu súťažne, o čosi viac pre chuť a predovšetkým pre radosť.
„Ani sa mi nechce veriť, že sa tu stretávame už po deviaty raz. Akcia sa začala nenápadne a stala sa z nej pekná tradícia. V predvianočnom čase sa na nej zídu nielen rodiny, spoločenské organizácie pôsobiace v dedine, ale aj priatelia či kamaráti. Dokonca tu máme priateľov z Moravy, pravidelne nám zabezpečujú hlavnú cenu pre najlepších kuchárov, ktorou je mimoriadne chutný valašský frgál,“ ozrejmoval Jozef Mada, starosta Lipovca.
Popri varení si súťažiace družstvá zaspomínajú na končiaci sa rok, v pokoji sa medzi sebou pozhovárajú, sem-tam sa povie nejaký vtip, trošku sa zaspieva, naleje sa i do štamperlíka.
„Všetci sa spoločne naladíme na Vianoce,“ podotkol starosta.
Už názov zemianska kapustnica veľa prezrádza. Vôbec nie je skromná, varí sa v nej údené (rebrá, bavorské koleno) i svieže mäsko (bravčové pliecko), rovnako tak i klobáska.
Nesmú chýbať hríby, tie veľa pre chuť urobia, samozrejme cesnak či ďalšie rôzne pochutiny, trebárs sušené slivky. Každý kuchár má to svoje, čo do nej dá.
„Najlepšia zemiansku kapustnica je taká, že v nej musí lyžička stáť,“ smeje sa Jozef Mada.
A veru, keď sme na Lipovec došli, súťažné tímy akurát z kapustnice vyťahovali doslova haldy mäsa. Tá vôňa údeného sa šírila ďaleko, slinky sa len tak zbiehali.
Porota mala nepochybne ťažkú úlohu vybrať tú najlepšiu. Napokon vraj chutila každá, lebo sa varila so srdcom a láskou.
„Chodíme každý rok, no ešte sme nevyhrali, možno tento rok sa už i na nás šťastie usmeje. Možno aj pre tie slivky, ktoré sme do kapustnice dali, zhodli sa Marián Čalfa Mikula a Marián Becík z tímu „Susedia.“
Chlapi nakoniec ďaleko od pravdy neboli. Síce prví neboli, no na stupne víťazov sa už dostali. Ale až tak podstatné to pre nich nebolo.