Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Tetušky zo Žabokriek: Aj na Vianoce varia tak, ako ich to mamy naučili

Zrejme sa nemusíme navzájom presviedčať, najkrajšie sviatky v roku sú aj o jedení. Ženy v Žabokrekoch doma nevaria žiadne špeciality, na štedrovečerný stôl podávajú svojim najbližším naše tradičné jedlá. Všetci ich poznáme.

Vychýrené kuchárky zo Žabokriek. Varia tak, ako ich mamy doma naučili.Vychýrené kuchárky zo Žabokriek. Varia tak, ako ich mamy doma naučili. (Zdroj: Roman Kopka)

ŽABOKREKY.  K Vianociam okrem rodinnej pohody patrí aj bohato prestretý stôl, na ktorom sa nájdu všakovaké dobroty. Každá rodina má svoje zvyky, no v mnohom sa s tými susedovými podobajú.

Ako je to v Žabokrekoch

Je to tak aj v Žabokrekoch. So šikovnými gazdinkami z Denného centra seniorov sme sa rozprávali o tom, čo na Štedrý večer doma pripravujú.

„Nečakajte, žiadne špeciálne recepty, Vianoce sú o tradíciách a my sa ich aj v dnešnom modernom svete snažíme udržiavať. Všetko robíme tak, ako nás to naše mamy naučili a my zas tak učíme naše deti,“ privítala nás v kuchyni kultúrneho domu Anna Hulejová.

Skryť Vypnúť reklamu

V Žabokrekoch sa po vinšoch najprv jedia lokše s makom. Pozor, nie sú to tie zo zemiakového cesta.

„Na východe sú to bobaľky, inde zas opekance a u nás v Turci lokše. Kedysi sa zvykol piecť sladký koláč, niečo ako dukátové buchtičky, ktorý sa nakrája na krúžky alebo štvorčeky. Tie sa potom vrstvia v porcelánovej mise, pričom každá vrstva až po okraj misy sa posype makom, cukrom a zaleje sa prevareným mliekom a rozpusteným maslom. Keď sa nestihne napiecť koláč, môžu sa použiť aj rožky,“ vysvetľovala Želmíra Poloncová.

Niektoré gazdiné zvyknú upiecť na Vianoce aj vianočku zo sladkého kysnutého cesta.

Súvisiaci článok Pečená morka od farmára Petránka Čítajte 

„Ideálna je s hrozienkami. Najťažšie je upliesť vrkoče, ale šikovné ruky to určite zvládnu. Pred pečením treba vianočku potrieť žĺtkom a posypať mandľovými lupienkami. Dnes si vianočku bez problémov kúpite aj v obchodoch, ale domácu žiadna iná nenahradí,“ zdôrazňovala Eva Poloncová.

Skryť Vypnúť reklamu

Jej kamarátka Anna Maruniaková podotkla, že u nich doma sa zvykli robiť aj kysnuté rožky. „Buď makové, orechové, no dozaista niekomu chutia aj tvarohové či lekvárové. Nie je to nič ťažké, len treba mať trpezlivosť s cestom, kým nakysne tak, ako má. Rožky sa pečú v rúre zhruba polhodinu pri teplote 180 stupňov,“ upresňovala pani Anna.

Kačka i rezeň

V Žabokrekoch, ktorá je viac evanjelická ako katolícka dedina, nechýba na stole ani mäso. Vyprážajú sa rezne, no asi najčastejšie sa v poslednom období pečú kačky. Ale určite niekde majú aj hus či morku.

„Dôležité je kačku deň pred pečením dobre nasoliť, aj zvnútra. My ju potierame aj medom, aby bola chrumkavá. Pečieme ju pozvoľne, minimálne dve a pol hodiny. Pekáč je prikrytý pokrievkou. Sem-tam ju podlejeme pečeným tukom. Až pred záverom pokrievku odokryjeme. Kačka sa tradične podáva s červenou kapustou a knedľou,“ pridá ďalší recept Želmíra Kraľovanská.

Skryť Vypnúť reklamu

K Vianociam patrí aj zemiakový šalát, k rezňom či k vyprážaným jedlám jednoducho musí byť.

„Niekto povie, že to nie je zdravé, ale čo by to boli za sviatky bez domáceho zemiakového šalátu. Aspoň trošku z neho treba ochutnať,“ smeje sa Oľga Majerová.

„Suroviny na šalát treba vedieť pekne nadrobno pokrájať. Zemiaky uvarené v šupke, uhorky, cibuľu, mrkvu, hrášok. V českých seriáloch sa hádajú, že či dať do šalátu aj zeler. My v tom máme jasno, nedávame ho. Toto všetko potom zmiešame s majonézou, octom, ochutíme soľou a korením. Ja pridám aj trošku nesladeného kondenzovaného mlieka, aby bol šalát vláčnejší,“ prezrádza jeden z kulinárskych fígľov Oľga Majerová.

Nedalo sa nám jej opýtať, či dáva do šalátu domácu majonézu alebo kupovanú?
„Jasné, že domácu. Nie je to nič ťažké, mixérom je to za chvíľku,“ odpovedá.

Kapustnica z Liptova

Pozeráme do zápisníka, máme všetko? Kdeže, veď nám kapustnica chýba,“ po chvíľke premýšľania zhodnú sa žienky.

Ľudmila Dudeková robí pravú liptovskú. Naučila sa ju od manžela.

„Od našej sa líši tým že sa do nej zavárajú domáce široké rezance. Do vody z kyslej kapusty pridáme bobkový list, celé čierne korenie, soľ, sušené huby a najmä v nej varíme údené mäsko, bravčové pliecko, klobásky. Varí sa pomaly, pokojne aj tri hodiny, aby sa chute navzájom prepojili. Pol hodinu pred dokončením pridáme do kapustnice aj mäsové guľky. Tie nesmú chýbať,“ podotkla pani Ľudmila.

Šikovné gazdiné si Vianoce užívajú a vôbec im neprekáža, že čas z nich strávia aj pri sporáku.

Súvisiaci článok V zemianskej kapustnici je veľa mäsa, lyžica v nej musí stáť Čítajte 

„Treba si vedieť všetko zorganizovať, nenechať si všetko na poslednú chvíľu. Dôležité je sa nestresovať. A na čo sa najviac tešíme? Na deti, vnúčatá, to je naša najväčšia radosť,“ zhodnú sa bez rozmýšľania.

Ruku do ohňa by za svoje gazdiné dala starostka Žabokriek – Zuzana Valocká.

„Už osem rokov chystajú pri rôznych príležitostiach, obedy, večere, pečú koláče a rafinované zákusky, ktorými pohostili desiatky návštevníkov obecných podujatí. Naposledy sa koláčikmi blysli v družobnej obci Žabeň zo susednej Českej republiky počas osláv 30. výročia Nežnej revolúcie. Je nádherné mať tieto vzácne a milé žienky nablízku, vždy keď potrebujeme vyčariť teplo domova a tradícií. Ony to vedia.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Keď štúdium (za)baví
  3. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 25 336
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 202
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 869
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 430
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 618
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 528
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 117
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 868
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 770
  10. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 638
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vzdelávať namiesto zaúčať

Spoločnosť VIENA INTERNATIONAL s.r.o. sa pokúsila rozbehnúť odvážny projekt.

Školiace stredisko spoločnosti VIENA INTERNATIONAL s.r.o.

Samo Hlavaj môže skompletizovať šampionátový hetrik

Slovenská reprezentačná dvadsiatka sa na juniorský svetový šampionát bude pripravovať v izolovanom kempe vo Zvolene. Pozvánku dostal i brankár Samuel Hlavaj.

Zverenci Róberta Petrovického odštartujú prípravu na šampionát počas posledného novembrového dňa.

Zber lístia v Martine

Lístie sa vyzbiera ešte na štyroch sídliskách.

Ilustračné foto.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?