MARTIN. Terasy sa v historickom centre Martina pomalšie otvárali. Na začiatku minulého týždňa boli otvorené dve, ďalšie sa na otvorenie pripravovali.
„Nemal som šancu otvoriť hneď, ako to bolo možné. Podmienky sú pomerne tvrdé, nie je jednoduché všetko vybaviť za pár hodín, potrebujem viac času. A zvažoval som aj, či má zmysel otvárať,“ povedal nám jeden z majiteľov baru na pešej zóne.

Stoly na terasách by mali byť od seba vzdialené dva metre, sadnúť si k nim môžu najviac dvaja ľudia. Výnimka platí pre členov rodiny. Po každom odchode zákazníka sa povrchy musia dezinfikovať. Čašníci či servírky majú povinne rúška i rukavice. Prevádzky môžu byť otvorené do 20. hodiny.
„My sme po prvý raz otvorili minulý pondelok. Ráno sme ešte mali málo zákazníkov, no zhruba od desiatej som sa až do poobedia nezastavila. V utorok sa počasie zhoršilo, prišlo ochladenie a ľudí už bolo menej. Počasie nás môže výrazne limitovať,“ opísala prvé skúsenosti po otvorení servírka z ďalšej kaviarne na pešej zóne.
Aj bieda vie vyceriť zuby
Aj reštaurácie bojujú o zákazníka, vonku sa už dá aj naobedovať.
„Je to len tvrdá improvizácia, veľa nám to nerieši. Tržby sú zatiaľ nízke. Myslím, že by sme sa už mali posunúť o krok ďalej. Neviem, na čo sa ešte čaká. Vírus je nepochybne silný protivník, no ostré zuby vie vyceriť aj chudoba a bieda,“ myslí si servírka z martinskej reštaurácie.
Od stredy si zákazníci môžu posedieť aj vo vnútri reštaurácií.
