MOŠOVCE. V Poľnohospodárskom družstve v Mošovciach napriek zložitosti podmienok sa stále venujú šľachtiteľskému chovu oviec, konkrétne plemenu cigája, ktoré patrí k naj-vzácnejšiemu na Slovensku.
Za úspechmi je najmä tvrdá drina
To, že sa im v tomto smere darí, dokazujú i úspechy na Agrokomplexe v Nitre, kde na prehliadke najlepších hospodárskych zvierat v posledných rokoch obsadzujú popredné umiestnenia.
„Za vlaňajšie vyhodnocovacie obdobie sme boli vyhodnotení ako najlepší šľachtiteľský chov nielen v plemene cigája, ale po zohľadnení rôznych koeficientov v kontrole úžitkovosti ako najlepší chov na Slovensku,“ povedal Peter Ryba, predseda PD Mošovce, ktorý je aj členom Predstavenstva Turčianskej regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory.

Úspech vždy poteší, no dopracovať sa k nemu dá len tvrdou poctivou robotou a často aj za cenu odriekania a ekonomických strát.
„Na šľachtiteľstvo si musíme zarobiť inou činnosťou. Žiaľ, plemeno cigája sa stáva ohrozeným druhom a štát mu nevenuje dostatočnú pozornosť. Jedinou väčšou podporou je zelená nafta a to v ťažkej konkurencii na globálnom trhu nestačí,“ zdôrazňuje Peter Ryba.
Pritom plemeno cigája, s ktorým sme sa i vo svete hrdili, patrí k pomeru úžitkovosti mlieka, mäsa a vlny k najvyváženejším.
V Mošovciach sa o toto vzácne plemeno celoživotne staral Peter Lúdik. A snažil sa ho na družstve udržať aj za cenu strát.
Ovčiarstvo je ohrozené
Nahradiť takýchto obetavých ľudí, ktorí majú k ovčiarstvu vzťah, je v dnešnej dobe zložité.
„Pre mladých ľudí ovčiarstvo už nie je atraktívne. Robiť treba od pondelka do nedele. Ovčiarstvo ešte prežíva vďaka rodine, láska k nemu sa dedí z pokolenia na pokolenie. Ale takých zanietených rodín už asi veľa nie je,“ myslí si Peter Ryba.
Jahňacina na tanieri
Na Slovensku sa ešte pred 30 rokmi chovalo okolo 1,5 milióna oviec, v súčasnosti je to približne 350-tisíc.
Jahňacina sa prakticky vytrácala aj z nášho jedálneho lístka, kvalitné mäso vyvážame predovšetkým do Talianska, najmä v období pred Veľkou nocou.
„Tento rok boli pre koronavírus problémy s vývozom, a tak sa slovenská jahňacina i dostala aj do našich obchodných reťazcov. Stalo sa tak vďaka spolupráci ministerstva pôdohospodárstva so Zväzom chovateľov oviec a kôz a obchodnými spoločnosťami. Bolo by veľmi prospešné, aby sa v takejto spolupráci pokračovalo aj do budúcna. Nepochybne by to pomohlo aj ovčiarstvu na Slovensku,“ podotýka Peter Ryba.