MARTIN. Druhá vlna koronavírusu bola dlhšia než tá prvá a mnohým podnikaťom v gastro priemysle narobila veľ starostí. Trošku sa im uľavilo, keď nedávno mohli opäť otvoriť aspoň terasy.
Pomohla mama
Do práce sa tak po polroku vrátil aj Róbert Adamko, ktorý už roky na pešej zóne prevádzkuje jeden z barov.

„Zavrieť som musel už v polovici októbra, kedy sa zakázal vstup hostí do vnútorných priestorov. Žil som z 300 eur, ktoré som dostal ako podporu od štátu, pritom som si musel platiť sociálne aj zdravotné odvody. Až niekedy po novom roku sa sociálne odvody dali opäť odložiť. Nebyť mamy, ktorá mi pomohla, neviem, ako by to so mnou bolo. Šťastie, že som mal všetok tovar vyplatený, v ústrety mi vyšiel aj majiteľ priestorov. Výhodou bolo aj to, že som nemal zamestnancov,“ opísal zložité obdobie podnikateľ.
Keďže sa situácia s vírusom zhoršovala, dalo sa predpokladať, že opäť dôjde k prísnym obmedzeniam.
„No ani vo sne by mi nenapadlo, že budú trvať až tak dlho. No je to za nami, konečne sa môžem aspoň trochu nadýchnuť. Na otvorenie prevádzky som sa už tešil a aj na zákazníkov, ktorí mi už chýbali,“ podotkol Róbert Adamko.
Prípravu zvládli rýchlo
Na otvorenie terás mali gastroprevádzky prakticky len pár dní.
„Aj s pomocou kamarátov som to zvládol celkom dobre, za tri dni som mal všetko pripravené., dokonca aj s tovarom nebol problém, na úvod som dobre zásobený. Len aby nás zas nepostihla žiadna pohroma, lebo už neviem, či by som to rozchodil.“
Veru, majitelia reštaurácií, barov a kaviarní prežívali mimoriadne ťažké časy.
Všimli sme si, že niektorí z nich svoje prevádzky v pondelok ani neotvorili.
Čas ukáže, či len nestihli všetko pripraviť, alebo zavesili podnikanie v tejto oblasti na klinec.