Obľúbená májová bryndza v Turci mierne mešká, môže za to počasie

Výroba bryndze trvá približne osem dní od vytiahnutia hrudky až po balenie.

Paša má teraz najvyššiu kvalitu. Paša má teraz najvyššiu kvalitu. (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

TURČEK. Májovú bryndzu na hornom Turci začali tento rok vyrábať o čosi neskôr ako v predchádzajúcich rokoch. Posun spôsobilo aprílové nevyspytateľné počasie.

„Oproti štandardu meškáme približne mesiac. Apríl neostal svojej povesti nič dlžný, ešte na jeho začiatku sme tu mali sneh. Ovce máme na paši približne týždeň. Májovú bryndzu, ktorú majú ľudia najradšej, začíname vyrábať v stredu,“ povedal Ján Kollár, manažér prevádzky na farme v Turčeku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj ovce potrebujú pohodu

Všetko podľa neho závisí od začiatku teplého obdobia, treba, aby paša nabehla, avšak aj ovce potrebujú cítiť pohodu, lebo sa samy pýtajú von.

SkryťVypnúť reklamu

„Išli by najradšej hneď, vypustiť ich môžme až vtedy, keď je paša adekvátna,“ podotkol.

Výroba bryndze trvá v Turčeku približne osem dní od vytiahnutia hrudky po balenie.

Pozrite si tiež FOTO: Nádherné výhľady z okolia Konského na Malú i Veľkú Fatru Čítajte 

„Májovú bryndzu si ľudia najviac vážia, nie je taká tuková, je ľahšia. Zelená paša z nej dokáže spraviť originál, je trochu iná ako zimná alebo zmesná. Nedá sa povedať, že keď máte májovú bryndzu, máte automaticky vyhraté. Ale je o ňu medzi zákazníkmi oveľa väčší záujem ako o tie ostatné,“ vysvetľoval Ján Kollár.

Vplyv na dobrú májovú bryndzu má kvalita paše.

„Paša poskytuje ovciam výživu, ktorú pri zimnom kŕmení nikdy nedosiahneme,“ povedala zootechnička Lucia Vojvodová.

Mesiac až dva

Paša sa nachádza v najkvalitnejšej forme približne mesiac, maximálne osem týždňov.

„Tým, že sme 770 metrov nad morom, nachádzajú sa tu i podhorské trávy a byliny, ktoré umocňujú kvalitu májovej bryndze,“ dodala Lucia Vojvodová. Potom treba pasienky pokosiť a znova nabehne ďalšia mladá tráva, tá však nie je taká výživná ako tá prvá po zime.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Keď sa z brigády stane kariéra
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 12 083
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 10 901
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 796
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 698
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 2 514
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 206
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 1 693
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 527
  1. Irena Šimuneková: Múzeum slovenskej dediny v Martine
  2. Ján Karas: Demokracia, ktorú si musíme chrániť
  3. Elena Antalová: Za všetkým nemusíš hľadať ženu, ale...
  4. Daniel Bíro: Lukáš Ilavský ako riaditeľ SOŠE Trnava má plány do budúcnosti. V škole sú tiež žiadané viaceré technické odbory
  5. Štefan Šturdzík: Futbal je krásny , no dokáže byť neskutočne krutý.
  6. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 11
  7. Medard Slovík: 23 rokov a 300 dní plných priateľstiev: Môj život v srdci knižnice
  8. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 18 826
  2. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 14 703
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 14 412
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 796
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 692
  6. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 9 903
  7. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 788
  8. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 4 890
  1. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  2. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  3. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  4. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  5. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  6. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  7. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  8. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Fomat nebol horším tímom, ale nebodoval.

Martinčania mali herne na to, aby lídra tabuľky obrali o body, no futbaloví bohovia si z nich začínajú poriadne uťahovať. Už piatykrát v sezóne Fomaťáci prehrali o gól.


Ilustračné foto.

Niekoľko rokov si viedla denníček hrôzy.


Monika Maruňáková 5

Prvú osobnosť tu pochovali pred 159. rokmi.


1
Martin zvládol aj tretí zápas tohto týždňa.

V priebehu štyroch dní nazbierali Martinčania deväť bodov a posunuli sa na druhé miesto tabuľky.


Už ste čítali?