O tom, že potraviny pochádzajú z poľnohospodárstva, niet pochýb. Jesť čerstvé a zdravé potraviny bez fungujúceho poľnohospodárstva je nemožné. Okrem výroby potravín však poľnohospodárstvo plní aj iné funkcie. Jednou z nich je správa a údržba vidieckej krajiny. A tak sa dá povedať, že náš jedálniček ovplyvňuje ráz krajiny.
V prvovýrobe je našou dominantou chov dojníc
Družstvo hospodári na úpätí Veľkej Fatry v chotári, ktorý má výrazne horský charakter, v podmienkach vhodných na pestovanie krmovín a chov dobytka.
„Sme podnik s viac ako šesťdesiatročnou históriou, ktorý vo svojom vývoji prešiel mnohými zmenami. Tieto si vyžiadala zmena politického zriadenia a hospodárskeho systému, globalizácia a s ňou spojený rastúci konkurenčný tlak a v neposlednom rade zmeny v spotrebiteľskom správaní. Pomerne rozsiahla, ale extenzívna výroba sa vplyvom týchto udalostí zmenila na súčasnú špecializovanú a intenzívnu výrobu s vysokou produktivitou a efektivitou práce. Vo výrobe však dbáme na ochranu životného prostredia. Dbáme na správne striedanie plodín v osevných postupoch,“ povedala Ivica Lačná, predsedníčka PD „SNP“ so sídlom v Sklabini.
Na hnojenie pôd používajú poľnohospodári zo Sklabine organické hnojivá, najmä maštaľný hnoj, ktorý zachováva pôdnu úrodnosť a štruktúru. Prípravky na ochranu rastlín používajú len v minimálnej miere.
„Taktiež myslíme na naše opeľovače – včely a čmeliaky, pre ktoré sejeme kvitnúce zmesi rôznych druhov kvetov a tráv,“ podotkla Ivica Lačná.
Dominantou v prvovýrobe sa v PD „SNP“ so sídlom v Sklabini stal chov dojníc a produkcia mlieka. Rastlinná výroba je s ohľadom na danosti chotára orientovaná na krmovinárstvo.


„V produkcii a kvalite kukuričných siláží a lucernových siláží sa môžeme pochváliť nadpriemernými výsledkami – a to aj v porovnaní so špičkovými zahraničnými podnikmi. Kvalita pestovaných krmovín je základom vysokej produkcie mlieka. Tu taktiež nezaostávame, práve naopak, patríme medzi top chovateľov holsteinského mliečneho dobytka v regióne. Ročne nadojíme okolo 3 000 000 kg mlieka. Rozhodujúcu časť mliečnej produkcie predávame do slovenských mliekarní, menšia časť sa predá v mliečnom automate v meste Martin,“ vysvetlila Ivica Lačná.
Mlieko z mliečneho automatu môžete použiť na priamu konzumáciu alebo na výrobu domácich mliečnych výrobkov.

V mäsopriemysle je prvoradá prvotriedna kvalita
Okrem prvovýroby je sklabinské družstvo už takmer tri desaťročia známe svojou mäsovýrobou.
„Tak ako aj v iných oblastiach podnikania, i v oblasti potravinárstva sa v posledných desaťročiach udiali mnohé zmeny v legislatíve, technológiách, sortimente, kvalite, výrobných postupoch a požiadavkách spotrebiteľa. Nebolo jednoduché udržať krok so zmenami a zvýšenými nárokmi a požiadavkami a mnoho firiem zaniklo.
Nám sa ale tieto zmeny a nároky podarilo zvládnuť a z pôvodne lokálneho, doslova dedinského zámeru vyrobiť trochu klobásy a párkov pre družstevníkov, sme vyrástli na rozhodujúceho výrobcu potravín regiónu Turca i blízkeho okolia,“ povedala Ivica Lačná.
Dnes Mäsovýroba, s. r. o., dcérska spoločnosť Poľnohospodárskeho družstva SNP so sídlom v Sklabini, zamestnáva 25 kvalifikovaných pracovníkov, profesionálnych odborníkov, spracuje ročne viac ako 200 ton mäsa a vyrobí viac ako 240 ton mäsových výrobkov a distribuuje ich v okrese Martin i v priľahlých okresoch Turčianske Teplice, Dolný Kubín, Ružomberok.
„Našou filozofiou sa stala prvotriedna kvalita, vysoký podiel ručnej práce, absolútna absencia alergénov, flexibilita zásobovania i priblíženie sa k zákazníkovi predajom vo vlastných predajniach. Výrobný program sa sústreďuje na tradičné výrobky, lahodiace chuti slovenského zákazníka – jaternice, špekáčiky, rôzne párky, cesnaková klobása, domáca klobása, tlačenka, tradičná pečeňovka, klasicky údené rôzne druhy mäsa, šunky, lahôdky, tradične vyrábané údené polosuché salámy, údená slanina i prerastená gazdovská slanina, kvalitná škvarená masť,“ vymenovala chutné produkty Ivica Lačná.

V snahe predávať sústredene celý vyrobený sortiment na jednom mieste sklabinské družstvo otvorilo postupne dve podnikové predajne – prvú na Vajanského námestí v budove Strojár a neskôr druhú – na Mudroňovej ulici, vedľa ekonomickej školy.
„V oboch predajniach nájdu zákazníci celý sortiment výrobkov mäsovýroby i kvalitné čerstvé mäso z vlastnej rozrábky, v ktorej sa rozrába hovädzie, bravčové, baranie i jahňacie mäso výlučne slovenského pôvodu. Ponuku mäsa dopĺňa i regionálny mliečny sortiment a exkluzívne ovčie mliečne produkty. Okrem zásobovania vlastných predajní sme rozhodujúcim dodávateľom mäsa a mäsových výrobkov vo väčšine materských, základných i stredných škôl v regióne, celej sieti regionálnych predajní Jednota, reštaurácií, jedální i iných potravinárskych prevádzok,“ zdôrazňuje Ivica Lačná, predsedníčka PD „SNP“ so sídlom v Sklabini.

Poľnohospodárske družstvo SNP so sídlom v Sklabini
Vlastníctvo: družstevné
Zamestnáva: 43 zamestnancov
Obhospodaruje: 1 650 ha poľnohospodárskej pôdy
V nadmorskej výške: 420 – 1522 m n. m.
Chová: 750 ks hovädzieho dobytka a 200 ks oviec
Ročne nadojí: 3 000 000 kg
Ročne odchová: 80 000 kg hovädzieho mäsa a 10 000 kg jahňacieho mäsa
Ročne vypestuje: 2 000 t obilnín