BLATNICA, KARLOVÁ. Aj poľnohospodári v Turci v súčasnosti oveľa častejšie než inokedy skloňujú slovo počasie. Teraz, keď je hlavnou témou žatva – vrchol celoročného úsilia, by im pomohlo niekoľko slnečných dní, ktoré by nesprevádzali žiadne zrážky.
Ako to už v živote nie raz býva, príroda si ide svoje a koná inak, ako by sme si želali.
„Zase prší,“ veľa toho dnes asi neurobíme,“ vchádza minulý utorok ráno do kancelárií Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica, ktoré sa nachádzajú v Karlovej, agronóm Ivan Bonda.
Vzápätí sa kolegov a kolegýň pýta, koľko a kde v ich družstevnom chotári, ktorý sa rozlieha od Príboviec po Mošovce, napršalo.
Zamestnanci majú doma zrážkomery, a tak informácie majú z prvej ruky. Pršalo všade.
„Pršalo aj v Príbovciach?“ pýta sa Zlatica Holubová, predsedníčka družstva.
Laika by jej otázka zaskočila, veď keď prší všade, tak prší aj tam. No rýchlo zisťujeme, že to tak nie je. Práve v Príbovciach sú lokality, kde niekedy nepadne ani kvapka dažďa celé týždne. Jeden rok to tak bolo tri mesiace.
„Pršalo aj tam,“ prichádza napokon odpoveď s povzdychom.
Repka naplnila očakávania
V blatnickom družstve, ktoré patrí v Turci k najväčším, sa do prvej etapy žatvy pustili už v prvej polovici júla.
Začali so zberom ozimného jačmeňa na ploche 260 ha. Keďže je to dôležitá surovina pri výrobe piva, tak výkupcovia požadujú ten najkvalitnejší. Ak sa v kritériách poľaví, tak ide aj jeho cena dole.
„Výnosy boli priemerné, kvalita uspokojivá,“ hodnotil úrodu Ivan Boda.
„Škoda však, že nám aj pri prvej žatve začalo pršať, stihli sme tak pozbierať len jednu tretinu slamy, ktorú zužitkujeme v živočíšnej výrobe,“ dodal jedným dychom agronóm.
Keď sme spomenuli zber repky olejnej, oči mu zažiarili.
„Všetko dopadlo tak, ako malo, sme spokojní. Plodina je v zemi takmer celý rok, jasné, že sú obavy, či sa s ňou nič pod vplyvom rôznych nečakaných okolností nestane. Našťastie, nič také, čo by ju ohrozilo, neprišlo,“ povedal Ivan Bonda.
Z kancelárie predsedníčky sme si všimli, že do dvora vchádzajú kamióny.
„Poliaci, prišli si po repku,“ povedal niekto z prítomných.
Repka je pre poľnohospodárov dôležitá. Nielenže vedia na nej čo-to zarobiť, no má aj dôležitú úlohu pri striedaní plodín, je výbornou predplodinou pri pšenici. So zberom pšenice začali na družstve v Blatnici posledný júlový piatok. Na oblohe svietilo slnko, bolo teplo.
„Stihli sme v ten deň zobrať 70 ha z celkovej výmery 300 ha. Následný víkend poriadne pršalo a odvtedy čelíme zrážkam každý deň. A pritom naozaj hráme o každý deň. Aj pšenica má svoj čas, kedy ju treba z poľa zobrať. Ak vlhkosť zrna prekročí 16 percent, je zle. Stráca na kvalite, hnije. No a je jasné, že nemôže ani prezrieť. Tomu sa potrebujeme vyhnúť,“ vysvetľuje agronóm Ivan Bonda.
Kombajnov je menej
So žatvou je spojené aj veľké množstvo príprav. Tie sa viac-menej každý rok opakujú, no akékoľvek ich podcenenie by sa poľnohospodárom nevyplatilo.
Zo starších správ či seriálov si pamätáme, že vtedajším Československom brázdili húfy kombajnov. Boli ich stovky.
„Len u nás ich bolo 24,“ smeje sa Zlatica Holubová. „Samozrejme, teraz sú mechanizmy oveľa kvalitnejšie a výkonnejšie, my ich potrebujeme šesť. Dva kombajny máme vlastné, štyri obsluhujú tzv. službári, ktorých si najímame. Ak by nám prialo počasie, tak vieme žatvu zvládnuť aj za týždeň, najneskôr do desiatich dní. Ale to ideme všetci na doraz, na poliach sú ľudia od 11. do 21. hodiny. Pomáhajú aj pracovníci zo živočíšnej výroby, ktorí napríklad odvážajú obilie,“ vysvetľuje predsedníčka družstva a popritom roluje na telefóne webové stránky.
Áno, uhádli ste, sú to stránky s predpoveďou počasia.
„Tento týždeň (bolo v minulom týždni) má byť počasie premenlivé, po víkende má byť už slnečno a teplo. Aj keď u nás v Turci je už august chladnejší. Pozrite, aj teraz je hmla. Ale ja som ako vždy optimistka, určite napokon všetko k spokojnosti zvládneme,“ lúči sa s nami s úsmevom na tvári Zlatica Holubová.