MARTIN. Vladimír Malina dostal pred viac ako šestnástimi rokmi od svojej svokry prístroj na pečenie oplátok. Prvotne si ho kúpila ona, pečenie oplátok jej však veľmi nešlo. Keď si to vyskúšal Vladimír, okamžite ho to začalo baviť. Zameral sa ale skôr na trubičky, ktoré formuje z upečenej oválnej oplátky. Teraz si už ani nevie predstaviť Vianoce bez sladkej vône, ktorá vzniká pri pečení. A trubičky rozdáva aj všetkým navôkol. K prístroju bol pôvodne aj recept, ten si však Vladimír upravil podľa seba, dnes ho má už zapísaný v hlave a ingrediencie do cesta pridáva od oka. Za celé roky skúseností vyšperkoval všetko okolo pečenia oplátok do detailov a rád poradí každému, kto sa ho na recept alebo rady pri pečení opýta.
Rokmi praxe priviedol trubičky k dokonalosti
K prístroju dostal Vladimír aj recept. Postupne si ho ale prispôsobil a po mnohých rokoch našiel, čo je pre jeho trubičky najlepšie. Na začiatku robil všetko presne podľa váhy a odmerky, no teraz to má už v oku. Všetko, čo na cesto potrebuje je hladká múka, olej, vanilkový cukor, vajcia a polotučné mlieko. Zistil napríklad, že namiesto celých vajíčok je lepšie použiť iba žĺtka. Upečené trubičky sú potom zlatistejšie.
