Ako a kde ste sa dostali ku chatárčeniu?
Pred dvadsiatimi rokmi vo Vysokých Tatrách. Na Zam-kovského chate som robili prerábku kuchyne a zrejme boli s mojou robotou spokojný, keďže ma rovno zamestnali. Na istý čas ma prevelili na Brnčalku (Chata pri Zelenom plese) a popri- tom som občas urobil vynášky na Chatu pod Rysmi. Skúšal som si dať žiadosť aj na Téryho chatu, no to nevyšlo. Prijali ma však o dolinu ďalej na Zbojnícku chatu.
CHATA POD BORIŠOVOM
Leží na trase Veľkofatranskej magistrály medzi vrchmi Ploská a Borišov vo výške 1 312 m n. m. a jej história sa začala písať v roku 1936. Je to jediná chata v Turci, ktorá nebola počas 2. svetovej vojny vypálená. Zásadné stavebné zmeny boli na chate urobené v 50. rokoch. V období socializmu patrila najprv pod správu národného podniku Turista a potom prešla pod spoločnosť Interhotel Ružomberok. V roku 1994 ju vrátili Klubu slovenských turistov. Od roku 1960 až do roku 1995 sa do chaty takmer vôbec neinvestovalo. V nasledujúcich približne desiatich rokoch turistický klub financoval postupnú rekonštrukciu, pričom zmenami prešiel interiér i exteriér chaty. V auguste 2000 sa stal chatárom Stanislav Arendáš, ktorý vydržal až do októbra 2021, keď ho vystriedal Michal Brun.
Prečo ste Vysoké Tatry vymenili za Veľkú Fatru?
Objavil som výzvu, že na Chate pod Borišovom hľadajú chatára a išiel do toho. Vypracoval som projekt, prihlásil sa do výberového konania. Záujem prejavilo tuším trinásť ľudí, ale vyšlo to. Párkrát som predtým na Borišove bol a celkom sa mi tu zapáčilo. Veľkú Fatru nemám veľmi prechodenú, takže teraz, keď som tu doma, hádam bude čas všetko dobehnúť.
Kto vo vás vypestoval vzťah k prírode?
Pochádzam zo Žiliny, ale mamina ma odmalička ťahala po horách. Mali sme chatu pod Šípom, kde sme trávili celé prázdniny. V štrnástich som začal liezť po skalách, lezenie ma dostalo do Vysokých Tatier a tam som dlhý čas zostal.
Keď ste prvýkrát prešli dvermi Chaty pod Borišovom ako nový šéf, čo vám prvé napadlo?
Že chata je strašne malá. Zvonku to síce tak nevyzerá a aj keď som tu predtým párkrát bol, až tak mi to neprišlo. Je to však fakt, no zároveň vec, ktorá sa dá vylepšiť.
Čo by bolo treba spraviť ako prvé?
Je nevyhnutné zväčšiť kuchyňu, pretože v takom stiesnenom priestore sa funguje veľmi ťažko. Klub slovenských turistov, ako majiteľ chaty, plánuje pristavovať terasu a v rámci toho sa pokúsime pohnúť aj s kuchyňou. Kto navštívil chatu, vie, že veľkou katastrofou sú toalety. Máme nejaké nápady, ako sa s tým popasovať. Dúfam, že aspoň jeden zafunguje a dovolia nám ho zrealizovať, keďže sme v národnom parku.
Čo sa ešte dočítate
- Čo stihol nový chatár po svojom príchode urobiť
- Akého pomocníka si musel objednať
- Či korona úraduje aj na horách
- Ako sa na chate vyrieši situácia, keď chce jedna časť nocľažníkov spať, no druhá sa chce ešte zabávať
- Kde chatár trávi čas, keď nie je na chate