SKLABIŇA. Sklabinskí poľnohospodári započali jarné práce prihnojovaním ozimín. To je podľa slov Ivice Lačnej, predsedníčky poľnohospodárskeho družstva v Sklabini, prvá operácia v jarnom období, ktorú robia všetci poľnohospodári v Turci.
„Hospodársky rok sa začína v auguste. Vtedy sa sejú oziminy, obilniny a repka olejná až do polovice alebo konca novembra, záleží od klimatických podmienok. Keď sejbu ukončíme, zvyšnú pôdu zorieme, čím ju pripravíme pre sejbu jarín, a tým sa končí kalendárny rok,“ hovorí Ivica Lačná.
Hospodársky rok ďalej pokračuje nástupom jari, hneď keď to počasie umožňuje, začína sa prihnojovanie. Keď sú plochy uschnuté a je možný vstup techniky na polia, začína sa v Turci sejba jarného jačmeňa, jarnej pšenice, jarnej repky, poprípade tráv. V tomto roku sú už aj tieto práce ukončené.
„Teraz čakáme na teplejšie počasie, aby sme mohli zasiať kukuricu, čo je teplomilná jarná plodina. V Turci sa plánuje aj sejba sóje a strukovín,“ uviedla.

Sú nútení siať aj v chladnejšom počasí
Sejba jarných plodín by mala byť hotová ideálne do konca mája, potom sa začne zelená žatva krmovín. To je pre poľnohospodárov veľmi dôležité, pretože región Turiec je orientovaný na chov hospodárskych zvierat. Na začiatku júla sa začína so zberom ozimnej repky, potom zberajú jačmeň, ozimnú pšenicu a zväčša sa žatva končí v až v druhej polovici augusta zberom jarnej pšenice.
“Keď sa vegetácia zazelená naraz, odrazu sa aj nám práca nakopí. Máme určené agrotechnické termíny a keď ich nestihneme, prejaví sa to na kvalite produkcie.
„