Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine opäť úspešná

V škole zrealizovali už tretí medzinárodný projekt v rámci programu Interreg.

V roku 2021 podal projektový tím zastupujúci Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Martine žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku vo výške 23 526 Eur z operačného programu Interreg V-A SK-CZ - Fond malých projektov, ktorého cieľom je zvyšovať kvalitatívnu úroveň cezhraničnej spolupráce miestnych a regionálnych aktérov v susediacich regiónoch. V spolupráci s českým partnerom, ktorým sa stala Střední škola gastronómie a obchodu v Zlíne vypracovali projekt s názvom „Vzdelávacie aktivity v oblasti nových trendov v príprave a dokončovaní pokrmov a nápojov pred zrakom hostí“, ktorý bol úspešný.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Počas roku 2022 projektový tím realizoval rôznorodé vzdelávacie aktivity pre odborných učiteľov a majstrov odborného výcviku zabezpečujúcich odborné vyučovanie v oblasti gastronómie. Na Slovensku sa uskutočňovali v penzióne Čierna pani v Martine a v Čechách v rezorte Kyčerka vo Veľkých Karloviciach.

Účastníci stretnutí mali možnosť sa oboznámiť s netradičnými modernými prípravami pokrmov i nápojov. Prvýkrát sa stretli s prípravou pokrmov na veľkoplošnom grile nazývanom teppan. V súčasnosti patrí medzi trendové technológie umožňujúce vyvolávať v hosťoch silné zážitky zo sledovania exhibičných príprav pokrmov priamo pred ich zrakom. Prvýkrát videli, ako elegantne sa pri príprave jedného pokrmu dajú kombinovať všetky pracovné činnosti charakteristické pre vyššiu formu zložitej obsluhy, ktorými sú dochucovanie, flambovanie, tranšírovanie, či miešanie pokrmov. Odborné ukážky zabezpečovali odborníci zo siete pohostinských zariadení Benihana – páni Martin Sevald z Bratislavy a Alexander Dobrosavljevič z Beogradu. Pod ich dozorom sa pedagogickí zamestnanci z obidvoch strán vycvičovali v príprave pokrmov napríklad z morských plodov, rýb, jatočných mias, hydiny a zeleniny.

Podobným spôsobom a v podobnej štruktúre sa realizovali aj ďalšie odborné workshopy zamerané na prípravu nápojov. Vzdelávacie aktivity súvisiace s trendovou prípravou bežných miešaných nápojov viedol bar manager pán Peter Marcina z Bratislavy, víťaz niekoľkých svetových súťaží.

Účastníci projektu mali možnosť dozvedieť sa ako pracovať so surovinami a ingredienciami v súlade s filozofiou Zero Waste, teda ako využívať všetky možnosti na elimináciu odpadov z ovocia, bylín, citrusov a ich následné spracovanie v inej forme ako cordial, shrap, prach či fermentácia, ktoré sú celosvetovým trendom, ako aj tzv. mliečna klarifikácia, pomocou ktorej sa čistia kokteily obsahujúce citrusy tak, aby boli číre. V ďalšej časti workshopu boli predvádzané a následne aj precvičované techniky Stirr, Throwing a Shake pri príprave viacerých miešaných nápojov, ktoré sa aromatizovali rôznymi spôsobmi pomocou prístroja Flavour blaster, buď zadymovaním, alebo vytváraním veľkej bubliny na povrchu nápoja, ktorá mu po prasknutí dodá vôňu.

Účastníci mali možnosť vidieť kreativitu, ktorá sa dá uplatniť nielen pri práci s barovými pomôckami, ale aj pri servírovaní. Používanie ľadových krýh, špeciálnych servisných nádob so živými rastlinami, či svetelné podnosy, na ktorých boli podávané drinky, vyvolávali množstvo zážitkov, ktoré vystihovali zámer celého vzdelávania

Do tajov prípravy molekulárnych nápojov účastníkov workshopov uvádzal pán Milan Tomiczek z Třinca. K posunu rozvoja zručností pedagogických zamestnancov došlo aj v tejto oblasti. Naučili sme sa pripravovať nápoje v tuhých skupenstvách, napríklad vo forme kaviáru, rezancov „Tagliatelle“ alebo zmrzliny.

V mesiaci november došlo k ukončeniu projektových aktivít a teda k ukončeniu celého projektu, vďaka ktorému škola získala nové technológie a nové prístroje na prípravu trendových jedál, ktoré bude môcť dlhodobo využívať pri odbornej výučbe. Vďaka projektu obidve školy získali zaškolených zamestnancov do problematiky trendových príprav pokrmov a nápojov, čo prispeje ku skvalitneniu odborného vzdelávania na školách. Prínosom projektu je bezpochyby aj to, že sa medzi zamestnancami škôl vytvorili pevné priateľské vzťahy, ktoré bude možné rozvíjať ďalšou spoluprácou.

V Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine ide už o tretí úspešný medzinárodný projekt v rámci programu Interreg. Projektový tím školy sa po jeho administratívnom ukončení bude aktivizovať ďalej. Je presvedčený, že ide o správny krok, ktorým sa dá prispievať ku zvyšovaniu kvality vyučovacích procesov.

Autori: PhDr. Peter Huľo, PhD, Mgr. Jana Karkušová

Vianočné trhy a deň otvorených dverí v SOŠ obchodu a služieb v Martine

Deň 3. december 2022 sa u nás niesol vo vianočnom duchu.

Priestory školy boli plné stánkov s lahodným jedlom, nápojmi, cukrovinkami a ostatnými výrobkami žiakov, ktoré nachystali v spolupráci s majstrami odbornej výchovy o učiteľmi odborných predmetov. Touto ich spoločnou aktivitou prispeli k znovuotvoreniu vianočných trhov, ktoré boli dva roky prerušené z dôvodu pandémie. K oživeniu tohto podujatia, ale i k celkovej pohodovej atmosfére, prispeli aj hosťujúci remeselníci so svojimi po domácky vyrobenými „umeleckými dielami“. Návštevníci trhov tak okrem dobrého jedla mali možnosť zakúpiť si prekrásne adventné vence, vianočné ikebany, ozdoby na stromček, detské hračky, ručne štrikované čelenky, čiapky a množstvo iných zaujímavých produktov.

Z centra vianočných trhov sa hostia mohli presunúť do ďalších priestorov školy, kde ich čakali podobné prekvapenia. V školskom átriu – v romantickom prostredí i na terase si mohli pochutnať na vynikajúcej kapustnici, v pavilóne B sa mohli kochať pohľadom na účesovú tvorbu a decentný make-up, ktoré predvádzali naše kaderníčky a kozmetičky, na výrobky studenej kuchyne a dekorácie nápojov pripravené žiakmi hotelovej akadémie, na zaujímavé kalendáre, či úložné dizajnové škatule vytvorené knihármi a grafikmi.

Vyvrcholením prehliadky školy bolo vystúpenie žiakov hotelovej akadémie v improvizovanom Casíne, kde hosťom ponúkali „šou program“, zložený z prípravy miešaného nápoja v tanečnej choreografii, z ochucovania miešaného nápoja prístrojom Flavour Blaster a z prípravy pokrmu na teppane.

Zisťovali sme, čo našim hosťom na vianočných trhoch chutilo najviac. Od všetkých sme dostávali rovnaké jednoduché odpovede. Všetko. Chválili pálivé držky a slané posúchy plnené rôznymi plnkami pripravené žiakmi hotelovej akadémie, chválili chutné hamburgery, domácu huspeninu a paštéty pripravené žiakmi odborov kuchár a čašník, chutili im medovníčky a zákusky od žiakov z odboru cukrár, či vafle od žiakov z Odborného učilišťa.

Hosťami vianočných trhov boli aj rodičia s deťmi, zo základných škôl, ktoré majú záujem ďalej sa vzdelávať v našej škole. Viedli sme s nimi rozsiahle rozhovory. Ocenili odbornosť, profesionalitu, záujme a ľudský prístup zamestnancov školy. Dôležité pre nás bolo, že sa im u nás páčilo. Dávali nám jasne najavo, že návštevou školy sa usvedčili v názore, že sa rozhodli správne.

Zamestnancov školy milo prekvapili ďalší významní hostia – bývalí zamestnanci a absolventi školy, ktorých počet bol naozaj vysoký. Vrelé objatia, či pevné stisky rúk znásobovali atmosféru celého podujatia.

Vianočné trhy skončili s úspechom. Možno tak skonštatovať z dôvodu, že každý hosť opúšťal školu s milým úsmevom na tvári a vrelým poďakovaním.

Ďakujeme im za to a tešíme sa na ďalšie stretnutia.
Mgr. Alena Macaláková

V budúcom školskom roku otvárame nasledovné odbory:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
  1. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  2. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  3. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  4. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  5. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  6. Anna Miľanová: Obchodovanie áno. Dačo za dačo. Zakúpenie, výmena, či iné ocenenie kvality tovaru.
  7. Eva Bachletová: Šéfovia a šéfky!
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 220
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 303
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 294
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 067
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 893
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 818
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 032
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 586
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ďalší zverenec Pavla Zemka splnil limit na vrcholné podujatie.

Dobrý imidž pomáhajú slovenskej atletike budovať aj Martinčania.


Adam Frkáň

Trasu opísal v bedekri, keď mal šestnásť.


Monika Maruňáková 3
Futbalové súťaže pomaly vrcholia, a tak je každý gól dôležitý.

Na derby sa teší Bystrička i Vrútky, do Žabokriek pricestuje líder tabuľky.


Nová tribúna ma kapacitu približne 500 miest.

Metropola Turca by mohla o rok privítať našu kompletnú atletickú špičku.


  1. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  2. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  3. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  4. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  5. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  6. Anna Miľanová: Obchodovanie áno. Dačo za dačo. Zakúpenie, výmena, či iné ocenenie kvality tovaru.
  7. Eva Bachletová: Šéfovia a šéfky!
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 220
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 303
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 294
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 067
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 893
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 818
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 032
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 586
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?