Lokálpatriot Grajciar: Festivalom Fest jedlo som si splnil svoj gastronomický sen pre Martin

K cestovnému ruchu ho priviedla náhoda.

Jakub Grajciar zorganizoval v Turci festival jedla a chutí Fest jedlo.Jakub Grajciar zorganizoval v Turci festival jedla a chutí Fest jedlo. (Zdroj: Filip Lošák )

MARTIN. Mal čerstvo po vysokej škole, plánoval rok počkať na Slovensku, kým doštuduje aj jeho priateľka a spolu chceli odísť na dlhšiu dobu do Ameriky. K tomu, že Martinčan Jakub Grajciar je dnes úzko spojený s rozvojom cestovného ruchu v Turci, ho priviedla náhoda.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Rodičia podnikajú, v hoteli na Bystričke musela prevádzkarka nečakane odísť na predčasnú materskú dovolenku. Zo dňa na deň bolo treba riešiť situáciu. Mal som v hoteli dočasne pomôcť, nuž, dočasne tam pomáham už deväť rokov,“ smeje sa Jakub Grajciar.

SkryťVypnúť reklamu

Dovtedy brigádoval skôr v oblasti administratívy a účtovníctva, o priamom fungovaní gastro sektora toho veľa nevedel. Učiť sa musel všetko od základov.

Dnes je organizátorom veľkého Turčianskeho festivalu jedla a chutí – Fest jedlo, ktorý si Martinčania mohli užiť 1. septembra už po druhý raz.

Divadelná ulica sa premenila na promenádu plnú vôní jedál z kuchýň celého sveta, ktoré s láskou navarili kuchári z Turca a celého Slovenska. Námestie bolo živé tak, ako len málokedy.

„Veľmi mi v Martine chýbal nejaký gastro festival. My sme veľmi radi a často chodili s manželkou navštevovať gastro festivaly po celom Slovensku, napríklad v Bratislave, v Košiciach či v Trenčianskych Tepliciach. Začiatkom minulého roka som zavolal priateľovi Jurajovi, chcel som vedieť, ako to funguje s grantami, pretože na organizáciu tak veľkého projektu treba peniaze. Uviedol ma do obrazu a prezradil, že ďalší traja ľudia chcú v Martine urobiť food fest. Povedal som si, že super, tak to nemusím robiť ja. Pretože mať festival jedla v Martine, 50-tisícovom meste, som považoval za povinnosť. Keď sme dotelefonovali, asi o päť minút mi Juraj volal znova a povedal: Vieš čo Kubo, sprav to. Ak to spravíš ty, tak sa to naozaj stane,“ spomína Jakub Grajciar.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež V Turci otvorili prvý mobilný hospic pre nevyliečiteľne chorých pacientov Čítajte 

Bol to preňho prvý impulz, že sa má do organizácie pustiť na vlastnú päsť.

„Zavolal som skvelej kamarátke, ktorá viem, že len netára a spýtal sa jej: Veronika, spravíme si vlastný festival? A ona súhlasila. Bez Veroniky a jej priateľa Matúša by festival rozhodne nebol taký, aký je. Som rád, že mám takýchto priateľov a rodinu, ktorí ma podporujú a pomáhajú, koľko každý môže,“ hovorí Jakub.

„Minuloročné Fest jedlo vypálilo nad moje očakávania. Vďaka tomu sme pre tento ročník našli silných partnerov, ktorí festival podporili. Už niekoľkokrát som povedal, že som si, čo sa tejto akcie týka, splnil všetky gastrosny, ktoré som pre mesto Martin mal. Tento rok festival prekonal aj minulý ročník, posunuli sme sa ďalej, čo je skvelá správa. Som úprimne rád a vďačný, že už má aj mesto Martin svoj festival jedla,“ teší sa Jakub.

SkryťVypnúť reklamu

Lepší program pre deti aj afterka

Na festivale bola tento rok rozšírená detská zóna, najmenší návštevníci si mohli užiť kreatívne dielne, hry, maľovanie na tvár, interaktívne čítanie či pohybové športové aktivity.

„Deťom sa program veľmi páčil, detská zóna mala úspech a pre nás to znamená jediné, že ju budeme musieť na budúci rok opäť rozšíriť,“ hovorí Jakub Grajciar.

Ľudia na festivale sa mohli aj niečo nové naučiť, v sprievodnom programe bolo niekoľko prednášok o stravovaní či gastronomickom sektore. Nechýbali ani koncerty.

Nečakanou bodkou na záver festivalu bola novinka – Fest afterka. Interpreti The Curly Simon, Vec & Škrupo ft. Tono S. a Jimmy Pé v Barmuseu odpálili koncerty a postarali sa o výnimočnú zábavu.

Z regiónu Po ťažbe ostalo jazero v zlom stave. Dobrovoľníci ho vyčistili od odpadkov, opravili aj poškodenú hrádzu Čítajte 

„Bolo to super. Umelci urobili fantastickú šou a zábavu, afterka končila o štvrť na osem ráno,“ smeje sa Jakub.

No festival sa nezaobišiel ani bez výziev, ktoré museli organizátori riešiť.

„Tento rok sme sa chceli vyhnúť problémom s elektrinou, nepodarilo sa nám to, aj napriek tomu, že sme mali dvojnásobný počet rozvádzačov, prešli sme si to s firmou Brantner, ktorá bola nanajvýš nápomocná, ale v určitom bode sme to nezvládli, bol to veľký nápor. Vyriešiť elektrinu bude naša prvá priorita budúci ročník,“ priznáva narovinu.

Festival Fest jedlo podľa Jakuba nie je len o programe pre ľudí, ale aj o podpore lokálnych podnikateľov a martinských reštaurácií.

„Na Slovensku je viacero inštitúcií, ktoré by sa o podmienky slovenských podnikateľov mali starať, no prax je taká, že podnikatelia v nich veľkú podporu hľadať nemôžu. Musia si pomôcť navzájom,“ tvrdí.

Do Martina sa vrátiť nechcel, dnes je lokálpatriotom

Jakub Grajciar nikdy nebol jedným z tých ľudí, ktorí by hovorili, že Turiec je diera či zaostalý región so strateným potenciálom. Napriek tomu bol presvedčený, že do Martina sa po vysokej škole nevráti.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CADCT na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Kultúra

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 973
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 7 703
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 996
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 562
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 4 157
  6. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 3 554
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 231
  8. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 194
  1. Monika Albertiová: A vy? Už ste sa videli v zrkadle? Ja áno. Náhodou, mne sa ministerka Šimkovičová páči.
  2. Jana Reková: „Poďme vymaľovať“ a iné vety tesne pred kolapsom
  3. Vladimír Bojničan: Biblia ako ideologický predchodca nacionálneho fašizmu a klérofašizmu.
  4. Jozef Stasík: Čin roka
  5. Jozef Drahovský: Nastáva veľký chaos s názvami účtov
  6. Jozef Varga: Nemáme na to ...
  7. Juraj Sališ: Sú predčasné voľby iba fikcia?
  8. Róbert Mačej: Človek v bubline, alebo ako egocentrizmus zabíja empatiu
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 20 347
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 17 225
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 610
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 284
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 7 814
  6. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 085
  7. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 3 773
  8. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 3 395
  1. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
  2. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  3. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  4. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  5. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  6. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  7. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  8. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Závorový systém má zabezpečiť poriadok pri parkovaní.

Do 14. októbra je systém v bezplatnom režime.


Nie je nad dobre postavený múr.

Určite sa oplatí vidieť aj derby v Štiavničke či duel Trebostovo - Kláštor. O dosť pôjde aj v nedeľu v Diviakoch ale tiež v Slovanoch.


Lea Špirková zaujala porotu svojou tortou Nostalgia.

Jesennú kombináciu chutí obohatila o netradičnú ingredienciu.


V ktorých regiónoch Blízkeho Východu realizujú slovenské organizácie svoje projekty v rámci Oficiálnej rozvojovej spolupráce pod značkou SlovakAid?


Už ste čítali?