MARTIN. Mal čerstvo po vysokej škole, plánoval rok počkať na Slovensku, kým doštuduje aj jeho priateľka a spolu chceli odísť na dlhšiu dobu do Ameriky. K tomu, že Martinčan Jakub Grajciar je dnes úzko spojený s rozvojom cestovného ruchu v Turci, ho priviedla náhoda.
„Rodičia podnikajú, v hoteli na Bystričke musela prevádzkarka nečakane odísť na predčasnú materskú dovolenku. Zo dňa na deň bolo treba riešiť situáciu. Mal som v hoteli dočasne pomôcť, nuž, dočasne tam pomáham už deväť rokov,“ smeje sa Jakub Grajciar.
Dovtedy brigádoval skôr v oblasti administratívy a účtovníctva, o priamom fungovaní gastro sektora toho veľa nevedel. Učiť sa musel všetko od základov.
V článku sa dozviete:
- ako sa v Turci usiluje o rozvoj turizmu,
- prečo iné regióny fungujú lepšie a iné horšie a prečo je v Turci cestovný ruch na chvoste záujmu,
- aká vlastnosť v regióne chýba,
- akú neoficiálnu turistickú trasu chce dostať do hľadáčika slovenských a zahraničných turistov.
Dnes je organizátorom veľkého Turčianskeho festivalu jedla a chutí – Fest jedlo, ktorý si Martinčania mohli užiť 1. septembra už po druhý raz.
Divadelná ulica sa premenila na promenádu plnú vôní jedál z kuchýň celého sveta, ktoré s láskou navarili kuchári z Turca a celého Slovenska. Námestie bolo živé tak, ako len málokedy.
„Veľmi mi v Martine chýbal nejaký gastro festival. My sme veľmi radi a často chodili s manželkou navštevovať gastro festivaly po celom Slovensku, napríklad v Bratislave, v Košiciach či v Trenčianskych Tepliciach. Začiatkom minulého roka som zavolal priateľovi Jurajovi, chcel som vedieť, ako to funguje s grantami, pretože na organizáciu tak veľkého projektu treba peniaze. Uviedol ma do obrazu a prezradil, že ďalší traja ľudia chcú v Martine urobiť food fest. Povedal som si, že super, tak to nemusím robiť ja. Pretože mať festival jedla v Martine, 50-tisícovom meste, som považoval za povinnosť. Keď sme dotelefonovali, asi o päť minút mi Juraj volal znova a povedal: Vieš čo Kubo, sprav to. Ak to spravíš ty, tak sa to naozaj stane,“ spomína Jakub Grajciar.

Bol to preňho prvý impulz, že sa má do organizácie pustiť na vlastnú päsť.
„Zavolal som skvelej kamarátke, ktorá viem, že len netára a spýtal sa jej: Veronika, spravíme si vlastný festival? A ona súhlasila. Bez Veroniky a jej priateľa Matúša by festival rozhodne nebol taký, aký je. Som rád, že mám takýchto priateľov a rodinu, ktorí ma podporujú a pomáhajú, koľko každý môže,“ hovorí Jakub.
„Minuloročné Fest jedlo vypálilo nad moje očakávania. Vďaka tomu sme pre tento ročník našli silných partnerov, ktorí festival podporili. Už niekoľkokrát som povedal, že som si, čo sa tejto akcie týka, splnil všetky gastrosny, ktoré som pre mesto Martin mal. Tento rok festival prekonal aj minulý ročník, posunuli sme sa ďalej, čo je skvelá správa. Som úprimne rád a vďačný, že už má aj mesto Martin svoj festival jedla,“ teší sa Jakub.
Lepší program pre deti aj afterka
Na festivale bola tento rok rozšírená detská zóna, najmenší návštevníci si mohli užiť kreatívne dielne, hry, maľovanie na tvár, interaktívne čítanie či pohybové športové aktivity.
„Deťom sa program veľmi páčil, detská zóna mala úspech a pre nás to znamená jediné, že ju budeme musieť na budúci rok opäť rozšíriť,“ hovorí Jakub Grajciar.
Ľudia na festivale sa mohli aj niečo nové naučiť, v sprievodnom programe bolo niekoľko prednášok o stravovaní či gastronomickom sektore. Nechýbali ani koncerty.
Nečakanou bodkou na záver festivalu bola novinka – Fest afterka. Interpreti The Curly Simon, Vec & Škrupo ft. Tono S. a Jimmy Pé v Barmuseu odpálili koncerty a postarali sa o výnimočnú zábavu.

„Bolo to super. Umelci urobili fantastickú šou a zábavu, afterka končila o štvrť na osem ráno,“ smeje sa Jakub.
No festival sa nezaobišiel ani bez výziev, ktoré museli organizátori riešiť.
„Tento rok sme sa chceli vyhnúť problémom s elektrinou, nepodarilo sa nám to, aj napriek tomu, že sme mali dvojnásobný počet rozvádzačov, prešli sme si to s firmou Brantner, ktorá bola nanajvýš nápomocná, ale v určitom bode sme to nezvládli, bol to veľký nápor. Vyriešiť elektrinu bude naša prvá priorita budúci ročník,“ priznáva narovinu.
Festival Fest jedlo podľa Jakuba nie je len o programe pre ľudí, ale aj o podpore lokálnych podnikateľov a martinských reštaurácií.
„Na Slovensku je viacero inštitúcií, ktoré by sa o podmienky slovenských podnikateľov mali starať, no prax je taká, že podnikatelia v nich veľkú podporu hľadať nemôžu. Musia si pomôcť navzájom,“ tvrdí.
Do Martina sa vrátiť nechcel, dnes je lokálpatriotom
Jakub Grajciar nikdy nebol jedným z tých ľudí, ktorí by hovorili, že Turiec je diera či zaostalý región so strateným potenciálom. Napriek tomu bol presvedčený, že do Martina sa po vysokej škole nevráti.