Česi ju nakladajú s rascou, Slováci s bobkovým listom. V Turci do súdka s kapustou kladú aj netradičné ingrediencie

Možno ju kvasiť na stovky spôsobov.

Ochutnávka kvasenej zeleniny. Vľavo odborník na kvasenú zeleninu Ján Kysela. Ochutnávka kvasenej zeleniny. Vľavo odborník na kvasenú zeleninu Ján Kysela. (Zdroj: (mm))

MARTIN. O Kurz kvasenej zeleniny pod vedením naslovovzatého odborníka Jana Kyselu zo Starého Hrozienkova (ČR) bol značný záujem. Sála Hasičského požiarneho zboru v Martine – Záturčí bola v stredu 20. marca takmer vypredaná.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Práca malých mikroorganizmov

Prítomní sa na dvojhodinovom stretnutí dozvedeli, ako majú správne mliečne kvasiť rôzne druhy zeleniny, a to vo vlastnej šťave, vo farebných nálevoch, so soľou i bez soli, s múkou či ovocím, s rôznymi druhmi korenia, v sude či zaváraninových pohároch.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Jedno z najstarších kúpalísk v Turci zasypali odpadom. Ostali z neho len ruiny Čítajte 

Jan Kysela sa podelil s receptami kvasenej zeleniny z Valašska a Moravy, Slovenska, Ukrajiny, Ruska, Bulharska i z Južnej Kórey. Zároveň prestavil svoju novú knižku Kvasená zelenina na 1008 spôsobov.

„Kvasenie je premena spôsobená prácou veľmi malých mikroorganizmov a ich pomocníkov. V priebehu kvasenia sa mení chuť, vôňa, farba a tvrdosť surovín, niektoré látky sa spotrebúvajú a iné vznikajú. Vďaka mliečnemu kvaseniu vyrábame kyslú kapustu, kimči a ďalšie výborné druhy kvalitnej zeleniny,“ povedal známy český odborník Jan Kysela.

Kvaseniu zeleniny sa venuje už 12 rokov. Koníček sa mu stal prácou. Priviedla ho k nemu manželka Kateřina pol roka po svadbe. Ona sama študovala kvasenie zeleniny v Kushi Inštitúte v Amsterdame.

Slováci majú iné chute

Jan Kysela okrem iného povedal, že len kapustu je možné naložiť na stovky spôsobov. Oproti Čechom máme my Slováci iné chute. Kým oni tradičnú kapustu nakladajú s rascou, u nás je obľúbená kombinácia s bobkovým listom a korením.

SkryťVypnúť reklamu

O nakladaní kyslej kapusty sa rozprúdila zaujímavá diskusia. Prítomní sa ochotne podelili s originálnymi rodinnými receptami. V Turci pri nakladaní kapusty často pridávame do súdka jablká, červenú repu, šípky, cesnak či chren.

Príjemnou časťou kurzu bolo záverečné ochutnávanie kvasenej zeleniny. Príchute boli v zaváraninových pohároch pestré a aj netradičné. Účastníci kurzu si pochutili na chrumkavých kvasených uhorkách, mrkve s bielou redkvičkou v umeocte, kalerábe s kurkumou, pálivej čalamáde, redkvičkách v umeocte, cibuli v sójovej omáčke či na kimči s múkou.

Z regiónu Na skale osadil hojdačku. Výhľad na Malú Fatru si z nej užili deti aj seniori Čítajte 

Okrem potešenia chuťových pohárikov a ozvláštnenia stravy má každodenná konzumácia kvasenej zeleniny benefity pre naše zdravie. Napomáha tráveniu a zároveň zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 103
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 771
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 110
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 214
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 095
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 049
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 993
  1. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  2. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  3. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  4. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  8. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 787
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 883
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 616
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 178
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 729
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 657
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 158
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 899
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Martin Hrnčár naposledy pôsobil prvoligovom českom tíme HC Frýdek-Místek.

Nováčika prvej ligy povedie tréner s extraligovou minulosťou.


Nové ihrisko je plné noviniek.


1
Ľubomír Žila pri Socháňovej fotografii dievčaťa z Rakova.

Vypátral, že obec mala byť zaplavená.


  1. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  2. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  3. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  4. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  8. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 787
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 883
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 616
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 178
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 729
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 657
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 158
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 899
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?