Česi ju nakladajú s rascou, Slováci s bobkovým listom. V Turci do súdka s kapustou kladú aj netradičné ingrediencie

Možno ju kvasiť na stovky spôsobov.

Ochutnávka kvasenej zeleniny. Vľavo odborník na kvasenú zeleninu Ján Kysela. Ochutnávka kvasenej zeleniny. Vľavo odborník na kvasenú zeleninu Ján Kysela. (Zdroj: (mm))

MARTIN. O Kurz kvasenej zeleniny pod vedením naslovovzatého odborníka Jana Kyselu zo Starého Hrozienkova (ČR) bol značný záujem. Sála Hasičského požiarneho zboru v Martine – Záturčí bola v stredu 20. marca takmer vypredaná.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Práca malých mikroorganizmov

Prítomní sa na dvojhodinovom stretnutí dozvedeli, ako majú správne mliečne kvasiť rôzne druhy zeleniny, a to vo vlastnej šťave, vo farebných nálevoch, so soľou i bez soli, s múkou či ovocím, s rôznymi druhmi korenia, v sude či zaváraninových pohároch.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Jedno z najstarších kúpalísk v Turci zasypali odpadom. Ostali z neho len ruiny Čítajte 

Jan Kysela sa podelil s receptami kvasenej zeleniny z Valašska a Moravy, Slovenska, Ukrajiny, Ruska, Bulharska i z Južnej Kórey. Zároveň prestavil svoju novú knižku Kvasená zelenina na 1008 spôsobov.

„Kvasenie je premena spôsobená prácou veľmi malých mikroorganizmov a ich pomocníkov. V priebehu kvasenia sa mení chuť, vôňa, farba a tvrdosť surovín, niektoré látky sa spotrebúvajú a iné vznikajú. Vďaka mliečnemu kvaseniu vyrábame kyslú kapustu, kimči a ďalšie výborné druhy kvalitnej zeleniny,“ povedal známy český odborník Jan Kysela.

Kvaseniu zeleniny sa venuje už 12 rokov. Koníček sa mu stal prácou. Priviedla ho k nemu manželka Kateřina pol roka po svadbe. Ona sama študovala kvasenie zeleniny v Kushi Inštitúte v Amsterdame.

Slováci majú iné chute

Jan Kysela okrem iného povedal, že len kapustu je možné naložiť na stovky spôsobov. Oproti Čechom máme my Slováci iné chute. Kým oni tradičnú kapustu nakladajú s rascou, u nás je obľúbená kombinácia s bobkovým listom a korením.

SkryťVypnúť reklamu

O nakladaní kyslej kapusty sa rozprúdila zaujímavá diskusia. Prítomní sa ochotne podelili s originálnymi rodinnými receptami. V Turci pri nakladaní kapusty často pridávame do súdka jablká, červenú repu, šípky, cesnak či chren.

Príjemnou časťou kurzu bolo záverečné ochutnávanie kvasenej zeleniny. Príchute boli v zaváraninových pohároch pestré a aj netradičné. Účastníci kurzu si pochutili na chrumkavých kvasených uhorkách, mrkve s bielou redkvičkou v umeocte, kalerábe s kurkumou, pálivej čalamáde, redkvičkách v umeocte, cibuli v sójovej omáčke či na kimči s múkou.

Z regiónu Na skale osadil hojdačku. Výhľad na Malú Fatru si z nej užili deti aj seniori Čítajte 

Okrem potešenia chuťových pohárikov a ozvláštnenia stravy má každodenná konzumácia kvasenej zeleniny benefity pre naše zdravie. Napomáha tráveniu a zároveň zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

Potraviny

Ilustračné foto.

Boj proti hladu vo svete prináša v niektorých oblastiach výsledky.


TASR 2
Európsky parlament. Kandiduje doň len osem Prešovčanov.

Europoslanci presadili, aby štáty EÚ uľahčili darovanie bezpečných nepredaných potravín.


TASR 2
Ilustračná snímka.

Rast zaznamenali potraviny a dopravné prostriedky.


SITA
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 830
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 242
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 5 844
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 4 917
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 861
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 502
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 463
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 998
  1. Tibor Javor: Aby vás e-bajk nezabil
  2. Vladimír Hatara: 1+1=3
  3. Ján Šeďo: Stalina nahnali do vojny židia, Putina kapitalisti zo "Západu".
  4. Ján Valchár: Kauza slovenských sviatkov a nezmyselnosť ľavice a pravice
  5. Martin Balajty: Cherry picking v článku na portály Closer.
  6. Simona Šramová: Hodnoty v AI: Technológia s dušou svojich tvorcov
  7. Štefan Šturdzík: Vtip roka - štát na sebe ušetrí 1,3 miliardy eur. Pre socialistov fikcia.
  8. Ján Valchár: Cui bono Kirk? Cui bono poľské drony?
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 65 467
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 310
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 535
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 8 539
  5. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 255
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 5 942
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 5 030
  8. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 379
  1. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  2. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  3. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  4. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  5. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  6. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  7. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  8. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Už je spracovaný podnet na väzobné stíhanie.


TASR 1
V Príbovciach pracujú s mládežou veľmi dobre.

Na prvý tréning dorasteneckého tímu z Turca prišlo 32 mladých futbalistov.


LinkedIn konferencia sa bude konať 18. septembra 2025.

Od LinkedIn špičiek sa dozviete ako predávať a budovať svoju značku.


Festival zvedavosti je generálkou pred rokom 2026, kedy sa Trenčín naplno predstaví ako Európske hlavné mesto kultúry. Ste tiež zvedaví?


Už ste čítali?