Svet mal McDonald´s, Martin Frito. Turčiansky fastfood oslavuje 35 rokov

Chladnúchovci vybudovali svoj biznis na hranolkách.

V „malom“ Frite, ktoré bolo kedysi v jednosmerke. V „malom“ Frite, ktoré bolo kedysi v jednosmerke. (Zdroj: archív Frito)

MARTIN. Bolo tu skôr ako McDonald´s a prežilo aj jeho príchod do mesta. Známy rodinný podnik Frito priniesol do Martina ako prvý chuť amerického fast foodu, jeho hranolky a hot-dogy sa stali v meste topkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozprávaním o Frite štartujeme nový seriál o martinských obchodíkoch. Raz do mesiaca vám v novinách predstavíme jednu z legendárnych prevádzok, ktoré sú trvalou súčasťou martinskej pešej zóny.

Milovníci spisovnej slovenčiny nám snáď prepáčia, že v článku používame slangové hranolky. Lebo písať o hranolčekovej strede – to by už nebolo o Frite.

SkryťVypnúť reklamu

Nestíhali čistiť zemiaky

Písal sa rok 1990, keď si Vladimír Chladnúch, servisák vojenskej techniky v ZŤS-ke povedal, že je čas na zmenu. Kúpil si s manželkou Annou malý príves a na kúpalisku v Mošovciach otvorili bufet s názvom Rýchle občerstvenie.

„Otec s gastronómiou skúsenosti predtým nemal. Ale povedal si, že ľudia budú vždy hladní, že sa to oplatí,“ zasmiala sa pri spomienke na začiatky spolumajiteľka Frita Vladimíra Chladnúchová, ktorú môžete dnes vídať za pultom. Spolu s bratom Jurajom až nedávno nahradili vo Frite rodičov.

Hlavnou špecialitou podniku sa stali hot-dogy a celkom jednoduché hranolky, ktoré sa u nás rozšírili najmä začiatkom 90. rokov. Frito sa stalo synonymom hranoliek.

Prečítajte si aj Do dvora auto nezmestia, pred domom majú plno. Martinčania nemajú kde parkovať, platia pokuty Čítajte 

„Sprvu sme ich vyrábali sami. V Kláštore pod Znievom, odkiaľ pochádzame, nám skupina žien a mužov čistila a krájala zemiaky. Ľudia ich tak milovali, že sme to časom takto nezvládali a začali kupovať veľké mrazené balenia,“ prezradila.

SkryťVypnúť reklamu

V centre s novým názvom

Chladnúchovci krátko prevádzkovali aj školský bufet na martinskom gymnáziu. Túžili však po niečom stálom a väčšom. Prvý stánok otvorili vo Vrútkach na železničnej stanici, druhý v Martine na autobusovej stanici. Oba fungujú doteraz.

Anketa:
Chodili ste na hranolkové stredy?
Áno
128
Nie
50
Hlasovalo: 178

Anketa už bola ukončená.

V roku 1994 prenikla rodina s hot-dogmi a hranolkami aj do centra mesta. S novým názvom Frito v žlto-červenom prevedení začal fast food písať novú históriu. Časom však maličká prevádzka v jednosmerke nestačila a rodina sa začala obzerať po niečom väčšom.

Pôvodné priestory ale neopustili, otvorili v nich taliansky ladenú Pizza Korzo, v ktorej pečú aj vlastné pečivo.

Prečítajte si aj V Martine prešli zásadné zmeny v parkovaní. Bude lacnejšie a cez víkendy zadarmo Čítajte 

Poznajú príbeh budovy

Napokon im padla do oka budova naproti. „V 19. storočí ju postavila židovská rodina Perlovcov. Chceli sme budovu zachovať, ale napokon sme ju museli asanovať a postaviť novú. Podľa hlavného architekta nemohla byť jednopodlažná,“ zmienila sa Vladimíra Chladnúchová.

SkryťVypnúť reklamu

Z pôvodnej stavby sa zachovali časti starej kovovej brány, ktoré majitelia zakomponovali do zadného vstupu od kina Moskva. „Po Perlovcoch tu nič neostalo. Prevádzkovali liehovar, no v 60. rokoch odišli do Ameriky. Po znárodnení tu bol obchod s hudobnými nástrojmi a obchod s krištáľom,“ zmienila sa o histórii budovy Vladimíra.

Chladnúchovci však chceli zachovať aspoň spomienku na tento dom i rodinu a dali si vypracovať ich históriu. Vďaka tomu vedia, že poslednú obyvateľku domu Annu Perlovú prijala v Bielom dome Hillary Clintonová. Ale to je na ďalší príbeh…

Príbeh Perlovcov, pôvodných majiteľov budovy (dnes Frita) Anna Duklauerová, žena zo Schindlerovho zoznamu, žila v Martine Čítajte 

Keď sa genealóg Zdenko Ďuriška pri hľadaní informácií o rodine spojil s potomkami v Amerike, Júliusa Perla nadchol a prišiel sa na svoj rodný dom v Martine pozrieť. „Keď z mesta odchádzali, bol malé dieťa, takže si takmer nič nepamätal. Povedal však, že sa u nás ešte zastaví,“ povedala.

Legendárne hranolkové stredy

Otvorením novej prevádzky v roku 2001 sa začal plniť sen o reštaurácii. V nových a priestrannejších priestoroch začali Chladnúchovci ponúkať aj obedové menu. „V Martine nie je toľko turistov, ktorým by naše stále fast foodové menu vyhovovalo. Domácich už nudilo, chceli jesť aj niečo iné,“ vysvetlila spolumajiteľka Frita.

Hranolky však naďalej ostali pochúťkou číslo jeden. Aj s hamburgermi. „Vymysleli sme si hranolkové stredy. Doteraz ich máme, sú stále populárne. V piatky trinásteho sme mávali hamburgery za 13 korún. Ľudia kvôli nim stáli hodiny v dlhom rade, ktorý končil až na pešej zóne,“ vrátila sa v spomienkach o pár rokov dozadu.

Prečítajte si aj Martinčan ostal na vozíčku. Kamaráti sa zaňho potia, aby spálené kalórie zmenili na eurá Čítajte 

Rudko mal vo Frite svoj stôl

V Martine nebolo človeka, ktorý by Frito „neochutnal“. Dokonca mali aj dlhoročného štamgasta – Rudka Tarabu z Valče. „Bol to starší pán, chodil k nám každý deň. Sedával v prvom boxe. Keď mu ho niekto obsadil, poprosili sme ho, či by si nepresadol. Niektorí si preto mysleli, že je majiteľom Frita,“ zasmiala sa Vladimíra Chladnúchová.

Stály zákazník si zvykol objednávať vyprážaný syr s hranolkami a zeleninovým šalátom a strávil vo Frite aj pár hodín. Personál si ho obľúbil a on im za ich úsmev nosil darčeky. „Rád cestoval a odvšadiaľ nám nosil čokolády. Všetci máme doteraz od neho šálky s vlastnými menami,“ pochválila sa majiteľka.

Odrazu však Rudko prestal chodiť. „Pracoval v stoličkovej a odišiel na dôchodok. Oddychoval niekoľko mesiacov, keď náhle zomrel. Vždy sa smial, že keď zomrie, príde nám parte. Neprišlo. Až po čase sme sa dozvedeli, čo sa mu stalo,“ povedala smutne.

Stoly z dreva starého humna

Spomínané boxy už vo Frite nie sú. Majitelia interiér v roku 2018 vkusne a štýlovo zariadili a prišli aj s novým logom. V čierno-bielom prevedení pribudol v názve Fine Burgers. Chladnúchovci ním priniesli nový koncept rýchleho občerstvenia.

Prečítajte si aj Patria k mestu i do vášho detstva. Prinesieme vám seriál príbehov o martinských obchodníkoch Čítajte 

„Nepoužívame polotovary, pečieme si vlastné žemle, robíme vlastné omáčky, máme vlastné a zdravšie recepty,“ vymenovala.

Pri zariaďovaní sa majitelia inšpirovali v londýnskych reštauráciách, chceli však do interiéru priniesť kus prírodného materiálu a vyjadriť vzťah k tomu, čo nám zanechali predkovia. Z každej strany dýcha kus histórie.

„Masívne drevené stoly nám vyrobil majster z dreva zo starého humna. Jednu zo stien sme obložili starými tehlami zo zbúranej družstevnej budovy v Turčianskom Petre, na druhú sme kúpili vzorovaný valček. Maliarom sa však nepozdával, použili svoj starý retro valček, ktorým kedysi maľovali byty. Našli ho doma niekde v pivnici,“ previedla nás reštauráciou Vladimíra Chladnúchová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 935
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 593
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 747
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 367
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 063
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 693
  7. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 568
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 190
  1. Eva Bachletová: Prvý deň v práci
  2. Martin Fronk: Posledný cisár, prvý blahoslavený: Tragický príbeh Karola I.
  3. Viera Polakovičová: Francúzsky hudobný zážitok
  4. Jozef Sitko: Úryvky troch autentických príbehov z novej knihy 90-ročného autora
  5. Vladimír Bojničan: Súťaž: Nájdite konzervatívnu reformu, ktorá zvýšila životnú úroveň. Existuje vôbec taká?
  6. Michal Trenčanský: Koniec ilúzií: Školstvo potrebuje revolúciu, nie kozmetické úpravy
  7. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  8. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 18 141
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 567
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 913
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 677
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 129
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 046
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 5 819
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 313
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Eva Bachletová: Prvý deň v práci
  2. Martin Fronk: Posledný cisár, prvý blahoslavený: Tragický príbeh Karola I.
  3. Viera Polakovičová: Francúzsky hudobný zážitok
  4. Jozef Sitko: Úryvky troch autentických príbehov z novej knihy 90-ročného autora
  5. Vladimír Bojničan: Súťaž: Nájdite konzervatívnu reformu, ktorá zvýšila životnú úroveň. Existuje vôbec taká?
  6. Michal Trenčanský: Koniec ilúzií: Školstvo potrebuje revolúciu, nie kozmetické úpravy
  7. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  8. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 18 141
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 567
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 913
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 677
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 129
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 046
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 5 819
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 313
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?