Svet mal McDonald´s, Martin Frito. Turčiansky fastfood oslavuje 35 rokov

Chladnúchovci vybudovali svoj biznis na hranolkách.

V „malom“ Frite, ktoré bolo kedysi v jednosmerke. V „malom“ Frite, ktoré bolo kedysi v jednosmerke. (Zdroj: archív Frito)

MARTIN. Bolo tu skôr ako McDonald´s a prežilo aj jeho príchod do mesta. Známy rodinný podnik Frito priniesol do Martina ako prvý chuť amerického fast foodu, jeho hranolky a hot-dogy sa stali v meste topkou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozprávaním o Frite štartujeme nový seriál o martinských obchodíkoch. Raz do mesiaca vám v novinách predstavíme jednu z legendárnych prevádzok, ktoré sú trvalou súčasťou martinskej pešej zóny.

Milovníci spisovnej slovenčiny nám snáď prepáčia, že v článku používame slangové hranolky. Lebo písať o hranolčekovej strede – to by už nebolo o Frite.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Nestíhali čistiť zemiaky

Písal sa rok 1990, keď si Vladimír Chladnúch, servisák vojenskej techniky v ZŤS-ke povedal, že je čas na zmenu. Kúpil si s manželkou Annou malý príves a na kúpalisku v Mošovciach otvorili bufet s názvom Rýchle občerstvenie.

„Otec s gastronómiou skúsenosti predtým nemal. Ale povedal si, že ľudia budú vždy hladní, že sa to oplatí,“ zasmiala sa pri spomienke na začiatky spolumajiteľka Frita Vladimíra Chladnúchová, ktorú môžete dnes vídať za pultom. Spolu s bratom Jurajom až nedávno nahradili vo Frite rodičov.

Hlavnou špecialitou podniku sa stali hot-dogy a celkom jednoduché hranolky, ktoré sa u nás rozšírili najmä začiatkom 90. rokov. Frito sa stalo synonymom hranoliek.

Prečítajte si aj Do dvora auto nezmestia, pred domom majú plno. Martinčania nemajú kde parkovať, platia pokuty Čítajte 

„Sprvu sme ich vyrábali sami. V Kláštore pod Znievom, odkiaľ pochádzame, nám skupina žien a mužov čistila a krájala zemiaky. Ľudia ich tak milovali, že sme to časom takto nezvládali a začali kupovať veľké mrazené balenia,“ prezradila.

SkryťVypnúť reklamu

V centre s novým názvom

Chladnúchovci krátko prevádzkovali aj školský bufet na martinskom gymnáziu. Túžili však po niečom stálom a väčšom. Prvý stánok otvorili vo Vrútkach na železničnej stanici, druhý v Martine na autobusovej stanici. Oba fungujú doteraz.

Anketa:
Chodili ste na hranolkové stredy?
Áno
128
Nie
50
Hlasovalo: 178

Anketa už bola ukončená.

V roku 1994 prenikla rodina s hot-dogmi a hranolkami aj do centra mesta. S novým názvom Frito v žlto-červenom prevedení začal fast food písať novú históriu. Časom však maličká prevádzka v jednosmerke nestačila a rodina sa začala obzerať po niečom väčšom.

Pôvodné priestory ale neopustili, otvorili v nich taliansky ladenú Pizza Korzo, v ktorej pečú aj vlastné pečivo.

Prečítajte si aj V Martine prešli zásadné zmeny v parkovaní. Bude lacnejšie a cez víkendy zadarmo Čítajte 

Poznajú príbeh budovy

Napokon im padla do oka budova naproti. „V 19. storočí ju postavila židovská rodina Perlovcov. Chceli sme budovu zachovať, ale napokon sme ju museli asanovať a postaviť novú. Podľa hlavného architekta nemohla byť jednopodlažná,“ zmienila sa Vladimíra Chladnúchová.

SkryťVypnúť reklamu

Z pôvodnej stavby sa zachovali časti starej kovovej brány, ktoré majitelia zakomponovali do zadného vstupu od kina Moskva. „Po Perlovcoch tu nič neostalo. Prevádzkovali liehovar, no v 60. rokoch odišli do Ameriky. Po znárodnení tu bol obchod s hudobnými nástrojmi a obchod s krištáľom,“ zmienila sa o histórii budovy Vladimíra.

Chladnúchovci však chceli zachovať aspoň spomienku na tento dom i rodinu a dali si vypracovať ich históriu. Vďaka tomu vedia, že poslednú obyvateľku domu Annu Perlovú prijala v Bielom dome Hillary Clintonová. Ale to je na ďalší príbeh…

Príbeh Perlovcov, pôvodných majiteľov budovy (dnes Frita) Anna Duklauerová, žena zo Schindlerovho zoznamu, žila v Martine Čítajte 

Keď sa genealóg Zdenko Ďuriška pri hľadaní informácií o rodine spojil s potomkami v Amerike, Júliusa Perla nadchol a prišiel sa na svoj rodný dom v Martine pozrieť. „Keď z mesta odchádzali, bol malé dieťa, takže si takmer nič nepamätal. Povedal však, že sa u nás ešte zastaví,“ povedala.

Legendárne hranolkové stredy

Otvorením novej prevádzky v roku 2001 sa začal plniť sen o reštaurácii. V nových a priestrannejších priestoroch začali Chladnúchovci ponúkať aj obedové menu. „V Martine nie je toľko turistov, ktorým by naše stále fast foodové menu vyhovovalo. Domácich už nudilo, chceli jesť aj niečo iné,“ vysvetlila spolumajiteľka Frita.

Hranolky však naďalej ostali pochúťkou číslo jeden. Aj s hamburgermi. „Vymysleli sme si hranolkové stredy. Doteraz ich máme, sú stále populárne. V piatky trinásteho sme mávali hamburgery za 13 korún. Ľudia kvôli nim stáli hodiny v dlhom rade, ktorý končil až na pešej zóne,“ vrátila sa v spomienkach o pár rokov dozadu.

Prečítajte si aj Martinčan ostal na vozíčku. Kamaráti sa zaňho potia, aby spálené kalórie zmenili na eurá Čítajte 

Rudko mal vo Frite svoj stôl

V Martine nebolo človeka, ktorý by Frito „neochutnal“. Dokonca mali aj dlhoročného štamgasta – Rudka Tarabu z Valče. „Bol to starší pán, chodil k nám každý deň. Sedával v prvom boxe. Keď mu ho niekto obsadil, poprosili sme ho, či by si nepresadol. Niektorí si preto mysleli, že je majiteľom Frita,“ zasmiala sa Vladimíra Chladnúchová.

Stály zákazník si zvykol objednávať vyprážaný syr s hranolkami a zeleninovým šalátom a strávil vo Frite aj pár hodín. Personál si ho obľúbil a on im za ich úsmev nosil darčeky. „Rád cestoval a odvšadiaľ nám nosil čokolády. Všetci máme doteraz od neho šálky s vlastnými menami,“ pochválila sa majiteľka.

Odrazu však Rudko prestal chodiť. „Pracoval v stoličkovej a odišiel na dôchodok. Oddychoval niekoľko mesiacov, keď náhle zomrel. Vždy sa smial, že keď zomrie, príde nám parte. Neprišlo. Až po čase sme sa dozvedeli, čo sa mu stalo,“ povedala smutne.

Stoly z dreva starého humna

Spomínané boxy už vo Frite nie sú. Majitelia interiér v roku 2018 vkusne a štýlovo zariadili a prišli aj s novým logom. V čierno-bielom prevedení pribudol v názve Fine Burgers. Chladnúchovci ním priniesli nový koncept rýchleho občerstvenia.

Prečítajte si aj Patria k mestu i do vášho detstva. Prinesieme vám seriál príbehov o martinských obchodníkoch Čítajte 

„Nepoužívame polotovary, pečieme si vlastné žemle, robíme vlastné omáčky, máme vlastné a zdravšie recepty,“ vymenovala.

Pri zariaďovaní sa majitelia inšpirovali v londýnskych reštauráciách, chceli však do interiéru priniesť kus prírodného materiálu a vyjadriť vzťah k tomu, čo nám zanechali predkovia. Z každej strany dýcha kus histórie.

„Masívne drevené stoly nám vyrobil majster z dreva zo starého humna. Jednu zo stien sme obložili starými tehlami zo zbúranej družstevnej budovy v Turčianskom Petre, na druhú sme kúpili vzorovaný valček. Maliarom sa však nepozdával, použili svoj starý retro valček, ktorým kedysi maľovali byty. Našli ho doma niekde v pivnici,“ previedla nás reštauráciou Vladimíra Chladnúchová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 885
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 283
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 8 063
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 5 527
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 035
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 154
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 102
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 1 913
  1. Jakub Cipko: Je právo na výhradu vo svedomí len konzervatívny strašiak?
  2. Juraj Droppa: Čo vám Fico na tlačovke nepovedal.
  3. Miroslav Hagara: Hybridná vojna Ruska v praxi
  4. Irena Šimuneková: Pohorie Tríbeč vo farbách jesene - Uhliská
  5. Alexandra Drobná: Rozhovory s "Bohom", kedy ich vedieš ? Aneb si k sebe úprimný? Poodstúp si kúsok.
  6. Gustáv Murín: Čítanie na nedeľu: Ponaučenia zo Španielska
  7. Jozef Javurek: Pád
  8. Martin Eštočák: Prešov – cesta na Kútoch je už 1 rok neskolaudovaná. Postavená aj na cudzích pozemkoch.
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 759
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 820
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 299
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 179
  5. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 834
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 707
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 4 996
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 4 391
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ľubomír Budinský pri krste svojej knihy.

Pokrstili Vesmír v slabikách.


Danica Muríňová - Gregová
Martinčania si po dramatickom priebehu zápasu s Bánovou body podelili.

Fomat pomerne rýchlo viedol o dva góly, zápas mal v rukách, ale opäť sa všetko zamotalo a nakoniec musel v závere stretnutia zachraňovať bod.


V disciplíne disco duo sa Matúš Tropp s Monikou Ursínyovou stali majstrami Európy.

Martinskí tanečníci obhájili titul.


Sabina Petrovičová
Martinčania strelili na štadióne súpera sedem gólov.

Bojovníkov z Martina nezlomila veľká maródka, dva vlastné góly ani presný zásah sekundu pred koncom oslabenia.


Už ste čítali?