Zabezpečí sa to najprirodzenejšie obhospodarovanie trávnatých porastov, ktoré má v podhorských regiónoch Slovenska nezameniteľné miesto. Pre ľudí to bude znamenať tiež ponuku kvalitných lokálnych mliečnych výrobkov a mäsa.
Spoločnosť SANAGRO sa rozhodla po štyroch pre návrat k chovu hovädzieho dobytka na farme v Dubovom. „Očakávame, že opätovný chov zvierat prinesie množstvo výhod. Predovšetkým veríme, že živočíšna výroba obohatí náš hospodársky systém a prispeje k biodiverzite. Zvieratá zlepšujú kvalitu pôdy prostredníctvom hnojenia a pomáhajú udržovať zdravý ekosystém na farme,“ opisuje regionálny riaditeľ Martin Sabo zo spoločnosti SANAGRO. Okrem toho chov zvierať prinesie nové pracovné miesta, čo prispeje k rozvoju miestnej ekonomiky. „Všimli sme si tiež rastúci dopyt po lokálnych a kvalitných živočíšnych produktoch, ako sú mliečne výrobky a mäso. Ľudia si čoraz viac cenia pôvodné potraviny a záujem o farmárske trhy a miestne produkty neustále rastie,“ dodáva tiež Martin Sabo.
Chov dobytka už v novembri tohto roku
S chovom zástavového hovädzieho dobytka plánuje spoločnosť SANAGRO začať na farme v Dubovom už v novembri tohto roku. „Tieto zvieratá sú ideálne pre náš región, pretože sú prispôsobené miestnym podmienkam. V novembri plánujeme kúpiť viac ako 250 kusov teliat určených na spásanie trávnatých porastov a následný predaj,“ vysvetľuje regionálny riaditeľ Turca. Ďalším účelom je tiež produkcia maštaľného hnoja, ktorým sa budú postupne hnojiť polia, kde sa pestujú obilniny.
Živočíšna a rastlinná výroba sú totiž navzájom prepojené a ich synergický efekt je neoceniteľný. Rastlinná výroba zabezpečuje krmivo pre zvieratá, zatiaľ čo živočíšna výroba vytvára organické hnojivá, čím zlepšuje úrodnosť pôdy. „Tento uzavretý cyklus zvyšuje celkovú produktivitu farmy a znižuje potrebu umelých hnojív,“ dopĺňa pán Sabo zo spoločnosti SANAGRO.
Hovädzí dobytok sa vracia spolu s prechodom na ekologické hospodárenie
Návrat hovädzieho dobytka na farmu v Dubovom ide ruka v ruke s prechodom farmy na ekologické hospodárenie. Turčiansky región má totiž špecifické prírodné podmienky ako vysokú nadmorskú výšku, mokrade a výskyt premnoženej zveri. Práve s týmito výzvami sa chce spoločnosť SANAGRO popasovať prechodom na ekologické poľnohospodárstvo. „Ekologické hospodárstvo reaguje na miestne podmienky a zohľadňuje ich. Vďaka nemu vieme lepšie reagovať na potreby, ktoré tento región má pri starostlivosti o pôdu. Toto hospodárenie podporuje biodiverzitu, v krajine je viac hmyzu či vtákov a prirodzených nepriateľov škodcov a prináša aj riešenie problémov s divokou zverou,“ dodáva pán Sabo.
Keď spoločnosť SANAGRO prišla na Turiec pred vyše šiestimi rokmi, obnovila viac ako 1 000 hektárov prenajatej pôdy vyvápnením a revitalizáciou. V starostlivosti o pôdu chce pokračovať aj naďalej za pomoci ekologického hospodárstva. Na farme v Dubovom by chcela takto pestovať obilniny, krmoviny a špeciálne plodiny ako je napríklad cvikla či hrach zelený. Zároveň aj liečivé rastliny ako ostropestrec mariánsky.
„Ekologické hospodárenie už úspešne aplikujeme na farmách v regióne Senica, a teraz ho prinášame aj na Turiec. Vnímame to ako krok, ktorý je dôležitý nielen pre pôdu, ale aj pre celé environmentálne zázemie regiónu,“ dodáva regionálny riaditeľ.
Živočíšna výroba má na Turci silnú tradíciu
Chov zvierat nie je na Turci žiadnou novinkou. História Poľnohospodárskeho družstva „Turiec“ v Dubovom siaha až do sedemdesiatych rokov a v minulosti patrilo k významným pestovateľom sadbových zemiakov a priadneho ľanu. Nachádza sa v podhorských podmienkach v Turčianskej kotline, väčšinou sa tu pestovali obilniny a krmoviny, ktoré sa spotrebovali prevažne v silnej živočíšnej výrobe. Tá sa zameriavala hlavne na výrobu mlieka, chov ošípaných, chov oviec a výkrm hovädzieho dobytka.
„Aj v súčasnosti nám živočíšna výroba v Dubovom umožní využiť vedomosti a skúsenosti, ktoré sme nadobudli v minulosti a vytvoriť tak komplexný systém, ktorý lepšie zapadá do našich dlhodobých plánov,“ avizuje Martin Sabo. Cieľom farmy je podľa jeho slov najprv efektívne zvládnuť chov zástavového dobytka. „V budúcnosti, ak sa situácia vyvinie priaznivo a dopyt vzrastie, môžeme zvážiť rozšírenie o ďalšie druhy zvierat. Prvotne sa však chceme sústrediť na kvalitný chov a udržateľné hospodárenie v regióne Turiec,“ uzatvára regionálny riaditeľ Martin Sabo.