Veterinári požadujú viac kontrol a odporúčajú očkovanie zamestnancov hydinárskych fariem
Informoval nás o tom riaditeľ RVPS v Martine Pavel Strmeň.
Pôvodcom veľmi nákazlivej a smrteľne prebiehajúcej choroby hydiny je vírus. Najčastejšie postihuje sliepky, morky, perličky, papagáje, vrany, vodnú hydinu a iné divo žijúce vtáctvo. Pri šírení choroby sú najnebezpečnejšie výlučky z telových otvorov vtákov. Inkubačné obdobie je 24 hodín až 7 dní. Choroba môže prebiehať rýchlo a bez viditeľných príznakov ochorenia s náhlym hromadným uhynutím hydiny. Častejšie je ale možné pozorovať znížený príjem potravy, výtok z nosových otvorov, sťažené, namáhavé dýchanie, naťahovanie krku, potriasanie hlavy v snahe zbaviť sa nahromadeného hlienu v zobáku. Hydina postihnutá vtáčou chrípkou je apatická, nevníma okolie, pohybuje sa s námahou, posedáva so spustenými krídlami, perie má zježené. S poruchami dýchania sa prejavuje cyanotické (modrofialové) zafarbenie hrebeňa a lalôčikov. Trus nakazenej hydiny je až zelenkastý, riedky a silne zapácha. Pri vtáčej chrípke zistili u nakazenej hydiny aj opuchy pod kožou okolo očí, lalokov alebo celej hlavy, niekedy opuchy hrudníka. V poslednom štádiu pred jej uhynutím nastupujú nervové príznaky charakterizované kŕčmi, neskôr obrna svalov.
Podľa RVPS treba chovy hydiny ochraňovať tak, že zabránime jej priamemu alebo nepriamemu kontaktu s voľne žijúcimi vtákmi (najmä vodnými vtákmi). Prísne treba dbať na oddelenie vodnej hydiny od ostatnej hydiny. Zamestnanci registrovaných fariem majú zakázané chovať hydinu v domových hospodárstvach. Zvýšiť treba intenzitu zdravotných kontrol hydiny so zameraním na klinické príznaky vtáčej chrípky. Pri zvýšenom výskyte dýchacích problémov treba informovať veterinárneho lekára, RVPS a riadiť sa ich pokynmi. V prvom rade treba minimalizovať počty ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu s hydinou a správne používať osobné ochranné pomôcky a dodržiavať osobnú hygienu. RVPS odporúča očkovanie personálu fariem proti sezónnej chrípke komerčnými vakcínami a v registrovaných farmách hydiny uviesť do pohotovosti vypracované plány pre prípad vzniku vtáčej chrípky. Všeobecnou zásadou je, že hydinové mäso treba pred konzumáciou dostatočne tepelne upraviť.
Podpredsedníčky Slovenskej lekárnickej komory v Turci Silvie Kováčikovej sme sa opýtali, či je v turčianskych lekárňach dostatok očkovacích vakcín proti chrípke. Samozrejme, na slovenskom trhu sú zatiaľ iba vakcíny proti bežnej chrípke. Podľa S. Kováčikovej sa koncom minulého týždňa ich zásoby v Turci takmer minuli, ale do dvoch až troch týždňov by ich mal byť dostatok. Nedostatok vakcín je pravdepodobne preto, lebo lekári ich tentoraz predpísali viac ako vlani.
Autor: gg