Viem, čo viem
l prostredníctvom folklóru. Tancoval vo folklórnom súbore Kriváň, páčil sa mu zvuk píšťal, a tak si skúsil píšťalku vyrobiť sám. Bolo to v roku 1993. Vydarila sa, vydáva pekné zvuky a Jaroslav Sloboda ju má doteraz. V tom čase narukoval na vojnu a dostal sa do vojenského folklórneho súboru Jánošík vo Zvolene a začínal aj s výrobou fujár.
Je to kumšt. Ľudoví remeselníci ich vyrábajú z javora, jaseňa alebo bazy. Jaro Sloboda si hľadá bazu sám. Využíva na to prechádzky do prírody. Vyhliadne si strom a potom, ak je treba, ho obrezáva, lebo konáriky vytvárajú na dreve hrče a treba ich odstraňovať. Bazu treba odrezať v zime. Hneď potom treba z vnútra odstrániť dužinu, čo sa robí prevŕtaním vnútornej časti. Prevŕtané drevo sa dá vtedy ešte vystrieť, a potom sa nechá voľne sušiť, čo trvá približne dva až tri roky. Keď je fujara vysušená, nasleduje prevŕtavanie dierok podľa presne stanovených výpočtov. Fujaru treba vo vnútri preliať olejom, lebo ak je suchá, nechce sa jej, vraj, hrať. Fujary od Jara sú typické svojimi vzormi. Ich nakreslenie trvá približne jeden deň. Potom nasleduje zložitejšia práca, vyleptávanie nakreslených vzorov kyselinou dusičnou za pomoci paličiek, čo si vyžaduje dvadsať hodín trpezlivej roboty. Poslednou fázou konečnej úpravy fujary je nanášanie šelaku handričkou.
„Vyrábať fujary a píšťaly ma nikto neučil. Je to ale moja srdcová záležitosť, preto som skúsenosti získaval trpezlivo vlastnou prácou a radami od iných ľudových remeselníkov. Navštevoval som folklórne slávnosti vo Východnej, Terchovej, Detve a jarmoky, kde mi každý z výrobcov povedal niečo, čo moje teoretické vedomosti posunulo o kúsok ďalej. Najviac som sa dozvedel od 85-ročného Jozefa Lenharta z Bojníc, ktorý vyrába všetky možné ľudové nástroje. Stačilo, ak mi niečo ukázal a posunul ma o desať rokov dopredu,“ hovorí Jaro Sloboda.
Najdlhšia fujara, ktorú Jaro vyrobil, má 195 cm. Bežná dĺžka fujár je ale 150 cm. Platí, že čím dlhšia je fujara, tým horšie sa na ňu hľadá drevo. Na „géčkovú“ fujaru vraj treba hľadať vhodnú bazu aj celú zimu.
Autor: br