Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Med – všeliek, na ktorý zabúdame

Všetko pri vianočnom prestieraní malo kedysi svoj presne vymedzený význam. Oblátky symbolizovali hojnosť, cesnak odháňal neduhy a zlo, jabĺčka, orechy, sušené ovocie a med znamenali zdravie, silu a krásu. Žiaľ, práve med sa v poslednom období vyskytuje mi

mo Vianoc na našom stole čoraz menej. Spotreba medu u nás predstavuje len 250 g na obyvateľa, zatiaľ čo priemer v EÚ je 600 g, dokonca v Nemecku až 1 800 g. Je to škoda, pretože i samotní lekári hovoria o mede ako o všelieku. O zázračných schopnostiach medu je presvedčený i skúsený včelár Milan Pipiška z neďalekých Bojníc, známy aj na hornom Turci. Ročne dorobí päťsto kilogramov medu.
„Všetko sladím medom, či si ho dám do čaju, do kávy, do vína. Cukor som ako sladidlo úplne vylúčil. Podporuje vitalitu. Pôsobí proti srdcovocievnym ochoreniam, prekrvuje mozog. Toto ľudia nevedia. Ročne zjem dvanásť až pätnásť kilov medu. Mám šesťdesiatjeden rokov a musím povedať, že nemám nijaké zdravotné problémy, lekára nepotrebujem. Idem po vzore môjho otca. Ten sa v zdraví dožil osemdesiatosem rokov. Takisto jedol nespočetné množstvo medu. Robil si všelijaké apatieky. Ráno si rozmiešal tri štamprlíky hruškovice, dva štamprlíky vody a za lyžicu medu,“ hovorí M. Pipíška a zároveň upozorňuje: „Med sa však nesmie dávať do horúcich nápojov. Jeho zahriatím nad 40 stupňov Celzia sa ničia dôležité enzýmy a med stráca hodnotné látky. Treba počkať, kým napríklad čaj trochu vychladne.“
Med obsahuje jednoduché, ľahko stráviteľné cukry (glukózu, fruktózu, pre látkovú premenu dôležité biologické látky (enzýmy, fermenty), cenné minerálne látky (železo, mangán, meď, kobalt, jód, fluór, kyselinu kremičitú...), vitamíny (B, D, A, C, E, K...) a najmä antibakteriálne látky inhibíny. Ale v mede nájdeme i také vzácne látky, ako acetylcholin alebo adrenalín, kyseliny glukónovú, jablčnú alebo jantárovú. Obsahuje aj čiastočky peľu, spracovaného včelami mliečnym kvasením. Tieto čiastočky fungujú ako prirodzená vakcína na alergie vyvolané peľom. Aminokyseliny sa výrazne podieľajú na chuťových vlastnostiach medu. Najviac je ich v tzv. zmiešaných druhoch. Vzhľadom na toto bohaté zloženie je med skoro všeliekom. Každý si určite pamätá na čaj s medom a citrónom, ktorý pôsobí ako balzam na zapálené hrdlo. Med, riedený v tekutine, výrazne podporuje tvorbu hlienov a ich vykašliavanie, čím urýchľuje liečbu zápalu priedušiek a kašľa. Odporúča sa pri vírusových ochoreniach pečene, zápaloch žlčníka. Vitamíny, minerály a stráviteľná glukóza, majú priaznivý účinok na tráviacu sústavu, napríklad aj pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredoch.
„Poznáme dva druhy medov. Nektárový - rastlinný med pochádza zo sladkej šťavy, ktorú produkujú rastliny. Druhý je medovicový – živočíšny, sladkú šťavu v tomto prípade vytvárajú vošky. U nás existuje približne stodvadsať druhov takýchto vošiek. Oba sladké produkty včely zbierajú a v úli vytvárajú samotný med,“ vysvetľuje včelár a pokračuje: „U nás sa málo robí osveta o mede a preto sa v jednotlivých druhoch málokto vyzná. Ľudia med nepoznajú a nevedia rozpoznať ani kvalitu. Medovicovému medu sa hovorí tiež horský a oproti kvetovému je oveľa tmavší. Väčšinou je však med miešaný. Naraz rozkvitne viacero rastlín a len málokedy sa dá stočiť med len z jedného druhu rastliny,“ hovorí včelár.
Med však môže byť i nebezpečný. Nie raz sme sa v posledných rokoch cez médiá dozvedeli, že na trh sa dostal med zdraviu škodlivý. Čo na to hovorí samotný včelár? „Každému, kto chce konzumovať med by som odporúčal, aby si našiel vo svojom okolí včelára, ktorého pozná. Veľa záleží na čistote okolia, v ktorom sa med spracováva, stáča i uskladňuje, toto ovplyvňuje jeho kvalitu. Med môže byť nebezpečný pri neodbornom chove, pri podávaní nesprávnych liečiv včelám, preto by to nemal byť včelár samouk, ale člen Slovenského včelárskeho zväzu. Tu na hornej Nitre je nás v zväze asi sto,“ hovorí včelár a pokračuje: „Žiaľ, stále je menej mladých ľudí, ktorí majú o včelárstvo záujem. Môj syn mi povedal, že som samovrah, že on sa od včiel pichať nedá.“
Med nekonzumujeme len čistý, taký ktorý prinesieme od včelára. Pridáva sa do mnohých potravinárskych výrobkov – do perníkov, biskvitov, koláčov, nugátu, karameliek, cukríkov, čokolád, nátierok, cereálnych tyčiniek, marmelád, nealkoholických i alkoholockých nápojov, mliečnych výrobkov, omáčok, dresingov a mnohých ďalších jedál.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 632
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 229
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 143
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 336
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 006
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 990
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 350
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 956
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 717
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 618
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Martinskej časti Kolónia Hviezda sa testuje v pristavenom autobuse.

Skríningové testovanie ide v päťdesiatdvatisícovom Martine bez ťažkostí. Na odberových miestach na Ľadovni, v Košútoch či na Kolónii Hviezda sa dopoludnia netvorili žiadne veľké rady. Výrazne k tomu napomohol aj objednávací systém.

1 h
Na Lipovci funguje elektronický objednávací systém, no berú aj neobjednaných záujemcov o testovanie.

Doobeda otestovali približne 200 ľudí.

1 h
Ilustračná foto.

Všetky odberové miesta sa otvorili, väčšie rady sa tvorili len v niektorých obciach.

3 h
Ilustračné foto.

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Martine a okolí.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

18 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

16 h

Už ste čítali?