Med – všeliek, na ktorý zabúdame

Všetko pri vianočnom prestieraní malo kedysi svoj presne vymedzený význam. Oblátky symbolizovali hojnosť, cesnak odháňal neduhy a zlo, jabĺčka, orechy, sušené ovocie a med znamenali zdravie, silu a krásu. Žiaľ, práve med sa v poslednom období vyskytuje mi

mo Vianoc na našom stole čoraz menej. Spotreba medu u nás predstavuje len 250 g na obyvateľa, zatiaľ čo priemer v EÚ je 600 g, dokonca v Nemecku až 1 800 g. Je to škoda, pretože i samotní lekári hovoria o mede ako o všelieku. O zázračných schopnostiach medu je presvedčený i skúsený včelár Milan Pipiška z neďalekých Bojníc, známy aj na hornom Turci. Ročne dorobí päťsto kilogramov medu.
„Všetko sladím medom, či si ho dám do čaju, do kávy, do vína. Cukor som ako sladidlo úplne vylúčil. Podporuje vitalitu. Pôsobí proti srdcovocievnym ochoreniam, prekrvuje mozog. Toto ľudia nevedia. Ročne zjem dvanásť až pätnásť kilov medu. Mám šesťdesiatjeden rokov a musím povedať, že nemám nijaké zdravotné problémy, lekára nepotrebujem. Idem po vzore môjho otca. Ten sa v zdraví dožil osemdesiatosem rokov. Takisto jedol nespočetné množstvo medu. Robil si všelijaké apatieky. Ráno si rozmiešal tri štamprlíky hruškovice, dva štamprlíky vody a za lyžicu medu,“ hovorí M. Pipíška a zároveň upozorňuje: „Med sa však nesmie dávať do horúcich nápojov. Jeho zahriatím nad 40 stupňov Celzia sa ničia dôležité enzýmy a med stráca hodnotné látky. Treba počkať, kým napríklad čaj trochu vychladne.“
Med obsahuje jednoduché, ľahko stráviteľné cukry (glukózu, fruktózu, pre látkovú premenu dôležité biologické látky (enzýmy, fermenty), cenné minerálne látky (železo, mangán, meď, kobalt, jód, fluór, kyselinu kremičitú...), vitamíny (B, D, A, C, E, K...) a najmä antibakteriálne látky inhibíny. Ale v mede nájdeme i také vzácne látky, ako acetylcholin alebo adrenalín, kyseliny glukónovú, jablčnú alebo jantárovú. Obsahuje aj čiastočky peľu, spracovaného včelami mliečnym kvasením. Tieto čiastočky fungujú ako prirodzená vakcína na alergie vyvolané peľom. Aminokyseliny sa výrazne podieľajú na chuťových vlastnostiach medu. Najviac je ich v tzv. zmiešaných druhoch. Vzhľadom na toto bohaté zloženie je med skoro všeliekom. Každý si určite pamätá na čaj s medom a citrónom, ktorý pôsobí ako balzam na zapálené hrdlo. Med, riedený v tekutine, výrazne podporuje tvorbu hlienov a ich vykašliavanie, čím urýchľuje liečbu zápalu priedušiek a kašľa. Odporúča sa pri vírusových ochoreniach pečene, zápaloch žlčníka. Vitamíny, minerály a stráviteľná glukóza, majú priaznivý účinok na tráviacu sústavu, napríklad aj pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredoch.
„Poznáme dva druhy medov. Nektárový - rastlinný med pochádza zo sladkej šťavy, ktorú produkujú rastliny. Druhý je medovicový – živočíšny, sladkú šťavu v tomto prípade vytvárajú vošky. U nás existuje približne stodvadsať druhov takýchto vošiek. Oba sladké produkty včely zbierajú a v úli vytvárajú samotný med,“ vysvetľuje včelár a pokračuje: „U nás sa málo robí osveta o mede a preto sa v jednotlivých druhoch málokto vyzná. Ľudia med nepoznajú a nevedia rozpoznať ani kvalitu. Medovicovému medu sa hovorí tiež horský a oproti kvetovému je oveľa tmavší. Väčšinou je však med miešaný. Naraz rozkvitne viacero rastlín a len málokedy sa dá stočiť med len z jedného druhu rastliny,“ hovorí včelár.
Med však môže byť i nebezpečný. Nie raz sme sa v posledných rokoch cez médiá dozvedeli, že na trh sa dostal med zdraviu škodlivý. Čo na to hovorí samotný včelár? „Každému, kto chce konzumovať med by som odporúčal, aby si našiel vo svojom okolí včelára, ktorého pozná. Veľa záleží na čistote okolia, v ktorom sa med spracováva, stáča i uskladňuje, toto ovplyvňuje jeho kvalitu. Med môže byť nebezpečný pri neodbornom chove, pri podávaní nesprávnych liečiv včelám, preto by to nemal byť včelár samouk, ale člen Slovenského včelárskeho zväzu. Tu na hornej Nitre je nás v zväze asi sto,“ hovorí včelár a pokračuje: „Žiaľ, stále je menej mladých ľudí, ktorí majú o včelárstvo záujem. Môj syn mi povedal, že som samovrah, že on sa od včiel pichať nedá.“
Med nekonzumujeme len čistý, taký ktorý prinesieme od včelára. Pridáva sa do mnohých potravinárskych výrobkov – do perníkov, biskvitov, koláčov, nugátu, karameliek, cukríkov, čokolád, nátierok, cereálnych tyčiniek, marmelád, nealkoholických i alkoholockých nápojov, mliečnych výrobkov, omáčok, dresingov a mnohých ďalších jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 415
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 239
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 132
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 504
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 3 203
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 173
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 029
  8. Čo bude toto leto in? 2 720
  1. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  2. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  3. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  4. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  5. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  7. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  8. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 900
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 014
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 894
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 769
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 993
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 830
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 588
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 520
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  2. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  3. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  4. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  5. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  7. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  8. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 900
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 014
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 894
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 769
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 993
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 830
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 588
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 520
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?