Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Med – všeliek, na ktorý zabúdame

Všetko pri vianočnom prestieraní malo kedysi svoj presne vymedzený význam. Oblátky symbolizovali hojnosť, cesnak odháňal neduhy a zlo, jabĺčka, orechy, sušené ovocie a med znamenali zdravie, silu a krásu. Žiaľ, práve med sa v poslednom období vyskytuje mi

mo Vianoc na našom stole čoraz menej. Spotreba medu u nás predstavuje len 250 g na obyvateľa, zatiaľ čo priemer v EÚ je 600 g, dokonca v Nemecku až 1 800 g. Je to škoda, pretože i samotní lekári hovoria o mede ako o všelieku. O zázračných schopnostiach medu je presvedčený i skúsený včelár Milan Pipiška z neďalekých Bojníc, známy aj na hornom Turci. Ročne dorobí päťsto kilogramov medu.
„Všetko sladím medom, či si ho dám do čaju, do kávy, do vína. Cukor som ako sladidlo úplne vylúčil. Podporuje vitalitu. Pôsobí proti srdcovocievnym ochoreniam, prekrvuje mozog. Toto ľudia nevedia. Ročne zjem dvanásť až pätnásť kilov medu. Mám šesťdesiatjeden rokov a musím povedať, že nemám nijaké zdravotné problémy, lekára nepotrebujem. Idem po vzore môjho otca. Ten sa v zdraví dožil osemdesiatosem rokov. Takisto jedol nespočetné množstvo medu. Robil si všelijaké apatieky. Ráno si rozmiešal tri štamprlíky hruškovice, dva štamprlíky vody a za lyžicu medu,“ hovorí M. Pipíška a zároveň upozorňuje: „Med sa však nesmie dávať do horúcich nápojov. Jeho zahriatím nad 40 stupňov Celzia sa ničia dôležité enzýmy a med stráca hodnotné látky. Treba počkať, kým napríklad čaj trochu vychladne.“
Med obsahuje jednoduché, ľahko stráviteľné cukry (glukózu, fruktózu, pre látkovú premenu dôležité biologické látky (enzýmy, fermenty), cenné minerálne látky (železo, mangán, meď, kobalt, jód, fluór, kyselinu kremičitú...), vitamíny (B, D, A, C, E, K...) a najmä antibakteriálne látky inhibíny. Ale v mede nájdeme i také vzácne látky, ako acetylcholin alebo adrenalín, kyseliny glukónovú, jablčnú alebo jantárovú. Obsahuje aj čiastočky peľu, spracovaného včelami mliečnym kvasením. Tieto čiastočky fungujú ako prirodzená vakcína na alergie vyvolané peľom. Aminokyseliny sa výrazne podieľajú na chuťových vlastnostiach medu. Najviac je ich v tzv. zmiešaných druhoch. Vzhľadom na toto bohaté zloženie je med skoro všeliekom. Každý si určite pamätá na čaj s medom a citrónom, ktorý pôsobí ako balzam na zapálené hrdlo. Med, riedený v tekutine, výrazne podporuje tvorbu hlienov a ich vykašliavanie, čím urýchľuje liečbu zápalu priedušiek a kašľa. Odporúča sa pri vírusových ochoreniach pečene, zápaloch žlčníka. Vitamíny, minerály a stráviteľná glukóza, majú priaznivý účinok na tráviacu sústavu, napríklad aj pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredoch.
„Poznáme dva druhy medov. Nektárový - rastlinný med pochádza zo sladkej šťavy, ktorú produkujú rastliny. Druhý je medovicový – živočíšny, sladkú šťavu v tomto prípade vytvárajú vošky. U nás existuje približne stodvadsať druhov takýchto vošiek. Oba sladké produkty včely zbierajú a v úli vytvárajú samotný med,“ vysvetľuje včelár a pokračuje: „U nás sa málo robí osveta o mede a preto sa v jednotlivých druhoch málokto vyzná. Ľudia med nepoznajú a nevedia rozpoznať ani kvalitu. Medovicovému medu sa hovorí tiež horský a oproti kvetovému je oveľa tmavší. Väčšinou je však med miešaný. Naraz rozkvitne viacero rastlín a len málokedy sa dá stočiť med len z jedného druhu rastliny,“ hovorí včelár.
Med však môže byť i nebezpečný. Nie raz sme sa v posledných rokoch cez médiá dozvedeli, že na trh sa dostal med zdraviu škodlivý. Čo na to hovorí samotný včelár? „Každému, kto chce konzumovať med by som odporúčal, aby si našiel vo svojom okolí včelára, ktorého pozná. Veľa záleží na čistote okolia, v ktorom sa med spracováva, stáča i uskladňuje, toto ovplyvňuje jeho kvalitu. Med môže byť nebezpečný pri neodbornom chove, pri podávaní nesprávnych liečiv včelám, preto by to nemal byť včelár samouk, ale člen Slovenského včelárskeho zväzu. Tu na hornej Nitre je nás v zväze asi sto,“ hovorí včelár a pokračuje: „Žiaľ, stále je menej mladých ľudí, ktorí majú o včelárstvo záujem. Môj syn mi povedal, že som samovrah, že on sa od včiel pichať nedá.“
Med nekonzumujeme len čistý, taký ktorý prinesieme od včelára. Pridáva sa do mnohých potravinárskych výrobkov – do perníkov, biskvitov, koláčov, nugátu, karameliek, cukríkov, čokolád, nátierok, cereálnych tyčiniek, marmelád, nealkoholických i alkoholockých nápojov, mliečnych výrobkov, omáčok, dresingov a mnohých ďalších jedál.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 554
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 037
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 547
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 612
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 12 662
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 855
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 007
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 982
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 957
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 537
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Hokejisti by mohli dostať peniaze do dvoch týždňov

Spojenie dvoch najvyšších hokejových súťaží zväz nepodporil. Nedovoľujú to normy.

Na ľade naraz trénuje len päť hráčov a brankár.
V nemocnici pribudlo ďalšie odberové miesto, testy už robia dva tímy.

Prezidentka Zuzana Čaputová v Martine, vyjadrila sa aj k celoplošnému testovaniu

So zdravotným personálom nemocnice sa rozprávala o tom, ako zvládajú nápor nových pacientov nakazených ochorením Covid –19, ale aj o tom, či sú personálne i lôžkové kapacity nemocnice dostačujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Martine poďakovala všetkým lekárom aj zdravotníckemu personálu.

Biatlonistom sa vrchol letnej sezóny vydaril

Letná biatlonová sezóna vyvrcholila v Revúcej majstrovstvami Slovenska. Darilo sa aj Martinčanom.

Martinčanom sa na slovenskom šampionáte v letnom biatlone darilo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?