Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Milan Ondrík

Milan vyrastal spolu so svojimi šiestimi súrodencami v prostej rodine v Liesku. Dnes je žiadaným hercom nielen do divadelných hier, ale najmä do muzikálov. Má za sebou hlavnú úlohu v Adamovi Šangalovi a viacero ďalších, úzko spolupracuje s režisérom Jáno

m Bednárikom a choreografom Jánom Ďurovčíkom.
Milan Ondrík sa učil variť hlavne „po telefóne“. Za varenie totiž nepokladá tie svoje „rýchlovky“, na aké si zvykol na vysokoškolskom internáte: „Zohriata mäsová konzerva a k nej desať rožkov na večeru, sa na varenie určite nepodobá. Ak nebola konzerva, stačila aj slanina od našich z domu. Ale už vtedy som mal rád cestoviny a doteraz mi úžasne chutia s vajcom, urobené na slaninke. Priznám sa však – ja by som asi neprežil bez mäsa. Som typický mäsožravec, zelenina by pre mňa takmer nemusela existovať. Čo najradšej doma varím? Bývam s priateľkou a obaja si vždy radi dáme mamine pečené bravčové s kapustou a knedľou. Aj to som sa naučil variť „po telefóne“, to znamená, že som zavolal mame a ona mi už vždy radila, čo a ako mám urobiť. Naučila ma udusiť nielen čerstvú, ale aj kyslú kapustu. A vždy nám chutí.“
Milana nelákajú cudzokrajné pokrmy. Ako nám povedal, „iné“ chute a exotické korenia jeho žalúdku príliš nevoňajú. A ako pripravuje svoje „vepřo, knedlo, zelo“?
Dusená kapusta:
500 g kapusty, 1 lyžica bravčovej masti, 1 cibuľa, rasca, mleté čierne korenie, soľ a cukor
Na roztopený tuk dáme nadrobno pokrájanú cibuľu a cukor (počkáme, kým skaramelizuje), a pokrájanú kapustu. Ak máme sudovú kapustu, najprv ju scedíme, ak je prikyslá, môžeme ju premyť. Všetko osolíme a posypeme rascou a korením. Pomiešame, prikryjeme a pomaly dusíme asi 1/2 hodiny. Zásadne nepodlievame! Aby sa kapusta nepripálila, častejšie ju pomiešame a pomaly dusíme na miernom ohni. Dusená kapusta má byť krehká, takmer bez šťavy, s príchuťou cibule a rasce.
Pečené bravčové
1 kg bravčového mäsa, rasca, cibuľa, cesnak a soľ. Umyté mäso nasolíme. Do pekáča dáme na hrubé kolieska pokrájanú očistenú cibuľu, 2 - 3 strúčiky prekrojeného cesnaku, mäso vložíme do pekáča (ak má kožu, tak ju ponakrajujeme na mriežku a mäso uložíme kožou dolu) a prikryté pomaly pečieme 1 - 1,5 hodiny. Počas pečenia výpek dolievame teplou vodou a mäso polievame výpekom. Mäso raz obrátime. Keď je mäkké, odokryjeme ho a zapečieme dočervena. Upečené mäso z pekáča vyberieme a pokrájame. Výpek použijeme na poliatie pokrájaného mäsa a kapusty na tanieri.
Podávame s dusenou kapustou a knedľou. „No knedľu som si ešte nikdy netrúfol robiť, ani si netrúfnem – takže nám vždy stačí aj kúpená,“ uzatvára Milan.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  1. Koniec čakania na kuriéra
  2. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  3. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  6. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  7. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 335
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 639
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 039
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 5 713
  5. Stiahnite si stovky e-kníh 5 257
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 000
  7. Crème de la crème po slovensky 3 258
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 953
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 732
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 2 582
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Martin Švaňa sa obáva, ako sa v čase špičky na miesto 
dostane sanitka.

Situácia v obci je napätá. Vzťahy sa vyhrotili, niektorí ľudia sa búria.


4 h
Martin Bučko.

Odchovanec martinského hokeja MARTIN BUČKO sa po účasti na MS do 18 a 20 rokov prvýkrát prebojoval aj na seniorský svetový šampionát.


5 h
Roj včiel sa nachádzal v dutine stromu blízko chodníka.

Dobrovoľní hasiči na miesto privolali včelára.


14 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická dopravná nehoda uzatvorila rýchlostnú cestu. Policajti pripomínajú, čo robiť, ak vás na diaľnici sklame auto.


a 1 ďalší 22. jún

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


22. jún

Chodec zrážku s autom neprežil.


ROS 22. jún

Už ste čítali?