Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Milan Ondrík

Milan vyrastal spolu so svojimi šiestimi súrodencami v prostej rodine v Liesku. Dnes je žiadaným hercom nielen do divadelných hier, ale najmä do muzikálov. Má za sebou hlavnú úlohu v Adamovi Šangalovi a viacero ďalších, úzko spolupracuje s režisérom Jáno

m Bednárikom a choreografom Jánom Ďurovčíkom.
Milan Ondrík sa učil variť hlavne „po telefóne“. Za varenie totiž nepokladá tie svoje „rýchlovky“, na aké si zvykol na vysokoškolskom internáte: „Zohriata mäsová konzerva a k nej desať rožkov na večeru, sa na varenie určite nepodobá. Ak nebola konzerva, stačila aj slanina od našich z domu. Ale už vtedy som mal rád cestoviny a doteraz mi úžasne chutia s vajcom, urobené na slaninke. Priznám sa však – ja by som asi neprežil bez mäsa. Som typický mäsožravec, zelenina by pre mňa takmer nemusela existovať. Čo najradšej doma varím? Bývam s priateľkou a obaja si vždy radi dáme mamine pečené bravčové s kapustou a knedľou. Aj to som sa naučil variť „po telefóne“, to znamená, že som zavolal mame a ona mi už vždy radila, čo a ako mám urobiť. Naučila ma udusiť nielen čerstvú, ale aj kyslú kapustu. A vždy nám chutí.“
Milana nelákajú cudzokrajné pokrmy. Ako nám povedal, „iné“ chute a exotické korenia jeho žalúdku príliš nevoňajú. A ako pripravuje svoje „vepřo, knedlo, zelo“?
Dusená kapusta:
500 g kapusty, 1 lyžica bravčovej masti, 1 cibuľa, rasca, mleté čierne korenie, soľ a cukor
Na roztopený tuk dáme nadrobno pokrájanú cibuľu a cukor (počkáme, kým skaramelizuje), a pokrájanú kapustu. Ak máme sudovú kapustu, najprv ju scedíme, ak je prikyslá, môžeme ju premyť. Všetko osolíme a posypeme rascou a korením. Pomiešame, prikryjeme a pomaly dusíme asi 1/2 hodiny. Zásadne nepodlievame! Aby sa kapusta nepripálila, častejšie ju pomiešame a pomaly dusíme na miernom ohni. Dusená kapusta má byť krehká, takmer bez šťavy, s príchuťou cibule a rasce.
Pečené bravčové
1 kg bravčového mäsa, rasca, cibuľa, cesnak a soľ. Umyté mäso nasolíme. Do pekáča dáme na hrubé kolieska pokrájanú očistenú cibuľu, 2 - 3 strúčiky prekrojeného cesnaku, mäso vložíme do pekáča (ak má kožu, tak ju ponakrajujeme na mriežku a mäso uložíme kožou dolu) a prikryté pomaly pečieme 1 - 1,5 hodiny. Počas pečenia výpek dolievame teplou vodou a mäso polievame výpekom. Mäso raz obrátime. Keď je mäkké, odokryjeme ho a zapečieme dočervena. Upečené mäso z pekáča vyberieme a pokrájame. Výpek použijeme na poliatie pokrájaného mäsa a kapusty na tanieri.
Podávame s dusenou kapustou a knedľou. „No knedľu som si ešte nikdy netrúfol robiť, ani si netrúfnem – takže nám vždy stačí aj kúpená,“ uzatvára Milan.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 253
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 898
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 875
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 929
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 477
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 326
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 955
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 660
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 342
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

II. TRIEDA: Boj o prvú štvorku má parádne grády

Za odohratými zápasmi jesennej časti obzrieme so zástupcami troch klubov druhej triedy - Ďanovej Kláštora a Hája. Trochu sme rozobrali aj témy týkajúce sa slovenskej reprezentácie.

Jozef Šavol opäť doviedol svoj tím na priebežné prvé miesto.

Matica slovenská priblíži deťom slovenské povesti a rozprávky

Videoprojekt „Z príbehu do príbehu”,je určený aj pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí.

Ilustračné foto.

Tréner Mosnár: Proti Žiline musíme ísť na sto percent

V piatom zápase sezóny stratil Martin prvé body. Aktuálne našich najviac tlačí topánka na pozícii obrancov. V piatok na Turčanov čaká derby proti Žiline.

Spišská Nová Ves nám pripravila prvú prehru v sezóne.

Ocenili kroniku mesta Martin, je vzorom aj pre iné mestá

V kronike by mali byť podľa kronikárky mesta Martin Kataríny Tomášovej zaznamenané všetky významné momenty v živote mesta.

Kronilu mesta Martin vedie Katarína Tomášová.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Pátrajú po dvoch odsúdených mužoch

Obaja hľadaní pochádzajú z Hlohovca.

Už ste čítali?