m Bednárikom a choreografom Jánom Ďurovčíkom.
Milan Ondrík sa učil variť hlavne „po telefóne“. Za varenie totiž nepokladá tie svoje „rýchlovky“, na aké si zvykol na vysokoškolskom internáte: „Zohriata mäsová konzerva a k nej desať rožkov na večeru, sa na varenie určite nepodobá. Ak nebola konzerva, stačila aj slanina od našich z domu. Ale už vtedy som mal rád cestoviny a doteraz mi úžasne chutia s vajcom, urobené na slaninke. Priznám sa však – ja by som asi neprežil bez mäsa. Som typický mäsožravec, zelenina by pre mňa takmer nemusela existovať. Čo najradšej doma varím? Bývam s priateľkou a obaja si vždy radi dáme mamine pečené bravčové s kapustou a knedľou. Aj to som sa naučil variť „po telefóne“, to znamená, že som zavolal mame a ona mi už vždy radila, čo a ako mám urobiť. Naučila ma udusiť nielen čerstvú, ale aj kyslú kapustu. A vždy nám chutí.“
Milana nelákajú cudzokrajné pokrmy. Ako nám povedal, „iné“ chute a exotické korenia jeho žalúdku príliš nevoňajú. A ako pripravuje svoje „vepřo, knedlo, zelo“?
Dusená kapusta:
500 g kapusty, 1 lyžica bravčovej masti, 1 cibuľa, rasca, mleté čierne korenie, soľ a cukor
Na roztopený tuk dáme nadrobno pokrájanú cibuľu a cukor (počkáme, kým skaramelizuje), a pokrájanú kapustu. Ak máme sudovú kapustu, najprv ju scedíme, ak je prikyslá, môžeme ju premyť. Všetko osolíme a posypeme rascou a korením. Pomiešame, prikryjeme a pomaly dusíme asi 1/2 hodiny. Zásadne nepodlievame! Aby sa kapusta nepripálila, častejšie ju pomiešame a pomaly dusíme na miernom ohni. Dusená kapusta má byť krehká, takmer bez šťavy, s príchuťou cibule a rasce.
Pečené bravčové
1 kg bravčového mäsa, rasca, cibuľa, cesnak a soľ. Umyté mäso nasolíme. Do pekáča dáme na hrubé kolieska pokrájanú očistenú cibuľu, 2 - 3 strúčiky prekrojeného cesnaku, mäso vložíme do pekáča (ak má kožu, tak ju ponakrajujeme na mriežku a mäso uložíme kožou dolu) a prikryté pomaly pečieme 1 - 1,5 hodiny. Počas pečenia výpek dolievame teplou vodou a mäso polievame výpekom. Mäso raz obrátime. Keď je mäkké, odokryjeme ho a zapečieme dočervena. Upečené mäso z pekáča vyberieme a pokrájame. Výpek použijeme na poliatie pokrájaného mäsa a kapusty na tanieri.
Podávame s dusenou kapustou a knedľou. „No knedľu som si ešte nikdy netrúfol robiť, ani si netrúfnem – takže nám vždy stačí aj kúpená,“ uzatvára Milan.