Pre 4 osoby potrebujeme:
• 800 g bravčovej pečene
• 4 vajcia
• 8 plátkov oravskej slaniny
• mleté čierne korenie
• kečup
• soľ
Postup: Oravskú slaninku nakrájame na hrebienky a na panvici dochrumkava pražíme. Potom ju preložíme z panvice na tanier. Medzitým nakrájame pečeň na 8 úhľadných 100-gramových rezov a z oboch strán orestujeme na slaninkovom tuku. Na druhej panvici zatiaľ upečieme z vajec volské oká. Ak už máme udusenú ryžu, ktorú budeme podávať ako prílohu, naše jedlo je hotové.
Servírovanie: Na tanier položíme tesne vedľa seba dva plátky orestovanej bravčovej pečene, ktorú priamo na tanieri mierne osolíme a okoreníme, na ňu položíme volské oko, naň hrebienok slaninky a ozdobíme kečupom. Ako prílohu podávame už spomenutú dusenú ryžu.
Môj vzťah k vareniu, hoci sa to pri pohľade na mňa nezdá, je vrelý. Variť ma naučil život a základy mi dala moja mama. Zhodou okolností aj tento recept je pôvodne od nej. Najradšej jem to, čo najradšej varím. Pri pohľade na prázdnu chladničku vždy dokážem vykúzliť kompletné menu so štyrmi chodmi pre celú rodinu. Nemôže chýbať dezert a lahodná káva, na ktorú si potrpím. Nedávno mi priateľ priniesol plantážnu kávu z Nikaraguy. Skutočná lahôdka. Uprednostňujem najmä tie svetové kuchyne, kde sa hojne používajú koreniny a netradičné kombinácie mäsa a ovocia. To znamená India, Balkán, Stredomorie, no viem oceniť aj škandinávske pokrmy. Veľa mojich známych mi zo sveta nosí darčeky – väčšinou koreniny, takže doma sa mi tvorí celkom slušná originálna zbierka, ktorú však nevystavujem, ale často si jej užívam. Práve čakám, čo mi prinesie kamarát, ktorý je na služobke v thajskom Bangkoku.