Aj kvôli jedlu. „Variť viem. To, čo uvarím, mi stačí,“ priznal sa úprimne Marko. Najradšej má jedlá, na ktorých si pochutnával za detstva u svojich rodičov. „Veľmi rád robím jedlá na grile, viem upiecť aj chlieb,“ pochválil sa. Ale hneď sa rozosmial, keď si zaspomínal na svoje prvé kuchárske pokusy: „Keď som niečo piekol, vždy mi to zhorelo, to bol môj najväčší problém. Napríklad aj koláče.“ Koláče má Marko vôbec strašne rád. Najviac mandľový alebo čokoládový, ktorý sa naučil od „kuchára bez čapice“. Vyskúšajte ho aj vy.
Čokoládový koláč
Potrebujeme: Hotový korpus, ktorý kúpime v obchode. Dá sa pripraviť aj doma, ale na presný recept si už nespomínam. Potom treba maslo, čokoládu na varenie, kakaový prášok, trošinku soli, asi tak 4 vajíčka, ja dávam aj také tri lyžice javorového sirupu a rovnaké množstvo smotany. Postup: Do hrnca s vriacou vodou vložím misku s maslom, čokoládou a kakaom, občas to premiešam a nechám všetko rozpustiť. V druhej miske ušľahám vajíčka s cukrom, do krému pridám javorový sirup so smotanou a potom obe zmesi spojím, nalejem do korpusu a dám zapiecť do rúry. Takých 40 - 45 min.
Marko o sebe tvrdí, že nie je náročný: „Keď prídem domov, najviac si pochutnám na tom, čo mi navarí moja milovaná žena.“ Iné to je, keď príde na návštevu k rodičom. „Keď som v Žiline, priberiem minimálne tri kilá. Milujem podlesníky. Viem ich urobiť aj sám, ale nikdy nie sú také, ako keď ich robí moja mamina a otec ako double,“ spomína Marko a slinky sa mu tisnú na jazyk. Nuž a nikdy nesmú na stole chýbať starkine strapačky s kapustou. „A na Vianoce pečie starká na moje osobné želanie krúpnu babu,“ to sú návraty domov Marka Igondu.
Eva Bučová