Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Dnes varí Milan Gonda

Milan Gonda má rád jedlo i všetko ostatné, čo s ním súvisí. „Zjem všetko, nevymýšľam, nekritizujem,“ hovorí. Napriek tomu, že dobré jedlo obľubuje, stravuje sa striedmo.

Dnes varí Milan Gonda, spisovateľ a riaditeľ Oravskej knižnice A. Habovštiaka
I keď... „Z času na čas ma veru pokúšajú jedlá, ktoré mi nerobia dobre na žalúdok. Aj keď o tom viem, niekedy podľahnem. Potom sa trápim, ale našťastie poznám aj recept, čo urobiť, aby to až tak nebolelo.“ M. Gondovi sa osvedčili jablká. Ak mu netrávi, ako by malo a bolí ho žalúdok, zje jedno či dve jablká. „Vedia dobre naštartovať organizmus. Naopak, nemôžem piť koncentrovanú jablkovú šťavu. Nikdy sa jej neodvážim vypiť viac ako deci a pol.“
V poslednom období takmer úplne vyradil zo svojho jedálneho lístka mäso. Viac si pochutí na zeleninových a cestovinových jedlách. Dobrou kapustnicou s údeninou a klobásou však nikdy nepohrdne. Na sladkosti príliš nie je. „Viem sa zákuskov zriecť v prospech iných. Ale niekedy na ne dostanem chuť. Vtedy sa s nikým nedelím,“ smeje sa Milan Gonda. „Málokedy sa mi stáva, že by som si išiel len tak kúpiť keksy do obchodu. Ak, tak si vložím do nákupného koša sójovú tyčinku.“
Kladný vzťah má i k vareniu. Jedinou podmienkou jeho práce za sporákom je, aby bol v kuchyni sám. „Pri varení potrebujem mať pokoj. Nerád dostávam nejaké dodatočné rady a kontroly.“ K jeho špecialitám patria rôzne druhy polievok, najmä kapustníc. Donedávna bola jeho najobľúbenejšou hríbová polievka na novohradský spôsob, ktorá sa pripravuje so smotanou a zahusťuje sa ryžou. Momentálnou favoritkou chuťových buniek M. Gondu je však kyslá kapustová polievka s hríbami. Je to vegetariánska kapustnica a recept na jej prípravu je veľmi jednoduchý.
Suroviny: cibuľa, hríby, kyslá kapusta, zeleninový vývar, zemiaky, vegeta, korenie podľa chuti
„Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Predtým namočíme vo vlažnej vode hríby. Vyžmýkame ich a pridáme k cibuli. Všetko v hrnci podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Po chvíli pridáme kyslú kapustu a ďalej varíme. Medzitým očistíme a na kocky nakrájame zemiaky, ktoré uvaríme zvlášť v slanej vode do polomäkka. Po uvarení ich pridáme ku kapuste a hubám. Rozriedime
ešte vodou a necháme prevariť. Podľa chuti pridáme vegetu a dochutíme koreninami,“ prezradil svoj obľúbený recept Milan Gonda. Priznal, že okrem fajnového jedla má rád i biele víno. Najradšej však predsa len pije čistú vodu z vodovodu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 247
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 006
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 669
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 268
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 745
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 124
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 765
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 397
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 318
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 905
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Skríningové plošné testovanie prebehne v najväčšej miere cez víkend.

6 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

13 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

17 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

13 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

5 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?