Dnes varí Milan Gonda, spisovateľ a riaditeľ Oravskej knižnice A. Habovštiaka
I keď... „Z času na čas ma veru pokúšajú jedlá, ktoré mi nerobia dobre na žalúdok. Aj keď o tom viem, niekedy podľahnem. Potom sa trápim, ale našťastie poznám aj recept, čo urobiť, aby to až tak nebolelo.“ M. Gondovi sa osvedčili jablká. Ak mu netrávi, ako by malo a bolí ho žalúdok, zje jedno či dve jablká. „Vedia dobre naštartovať organizmus. Naopak, nemôžem piť koncentrovanú jablkovú šťavu. Nikdy sa jej neodvážim vypiť viac ako deci a pol.“
V poslednom období takmer úplne vyradil zo svojho jedálneho lístka mäso. Viac si pochutí na zeleninových a cestovinových jedlách. Dobrou kapustnicou s údeninou a klobásou však nikdy nepohrdne. Na sladkosti príliš nie je. „Viem sa zákuskov zriecť v prospech iných. Ale niekedy na ne dostanem chuť. Vtedy sa s nikým nedelím,“ smeje sa Milan Gonda. „Málokedy sa mi stáva, že by som si išiel len tak kúpiť keksy do obchodu. Ak, tak si vložím do nákupného koša sójovú tyčinku.“
Kladný vzťah má i k vareniu. Jedinou podmienkou jeho práce za sporákom je, aby bol v kuchyni sám. „Pri varení potrebujem mať pokoj. Nerád dostávam nejaké dodatočné rady a kontroly.“ K jeho špecialitám patria rôzne druhy polievok, najmä kapustníc. Donedávna bola jeho najobľúbenejšou hríbová polievka na novohradský spôsob, ktorá sa pripravuje so smotanou a zahusťuje sa ryžou. Momentálnou favoritkou chuťových buniek M. Gondu je však kyslá kapustová polievka s hríbami. Je to vegetariánska kapustnica a recept na jej prípravu je veľmi jednoduchý.
Suroviny: cibuľa, hríby, kyslá kapusta, zeleninový vývar, zemiaky, vegeta, korenie podľa chuti
„Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Predtým namočíme vo vlažnej vode hríby. Vyžmýkame ich a pridáme k cibuli. Všetko v hrnci podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Po chvíli pridáme kyslú kapustu a ďalej varíme. Medzitým očistíme a na kocky nakrájame zemiaky, ktoré uvaríme zvlášť v slanej vode do polomäkka. Po uvarení ich pridáme ku kapuste a hubám. Rozriedime
ešte vodou a necháme prevariť. Podľa chuti pridáme vegetu a dochutíme koreninami,“ prezradil svoj obľúbený recept Milan Gonda. Priznal, že okrem fajnového jedla má rád i biele víno. Najradšej však predsa len pije čistú vodu z vodovodu.