Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Dnes varí Milan Gonda

Milan Gonda má rád jedlo i všetko ostatné, čo s ním súvisí. „Zjem všetko, nevymýšľam, nekritizujem,“ hovorí. Napriek tomu, že dobré jedlo obľubuje, stravuje sa striedmo.

Dnes varí Milan Gonda, spisovateľ a riaditeľ Oravskej knižnice A. Habovštiaka
I keď... „Z času na čas ma veru pokúšajú jedlá, ktoré mi nerobia dobre na žalúdok. Aj keď o tom viem, niekedy podľahnem. Potom sa trápim, ale našťastie poznám aj recept, čo urobiť, aby to až tak nebolelo.“ M. Gondovi sa osvedčili jablká. Ak mu netrávi, ako by malo a bolí ho žalúdok, zje jedno či dve jablká. „Vedia dobre naštartovať organizmus. Naopak, nemôžem piť koncentrovanú jablkovú šťavu. Nikdy sa jej neodvážim vypiť viac ako deci a pol.“
V poslednom období takmer úplne vyradil zo svojho jedálneho lístka mäso. Viac si pochutí na zeleninových a cestovinových jedlách. Dobrou kapustnicou s údeninou a klobásou však nikdy nepohrdne. Na sladkosti príliš nie je. „Viem sa zákuskov zriecť v prospech iných. Ale niekedy na ne dostanem chuť. Vtedy sa s nikým nedelím,“ smeje sa Milan Gonda. „Málokedy sa mi stáva, že by som si išiel len tak kúpiť keksy do obchodu. Ak, tak si vložím do nákupného koša sójovú tyčinku.“
Kladný vzťah má i k vareniu. Jedinou podmienkou jeho práce za sporákom je, aby bol v kuchyni sám. „Pri varení potrebujem mať pokoj. Nerád dostávam nejaké dodatočné rady a kontroly.“ K jeho špecialitám patria rôzne druhy polievok, najmä kapustníc. Donedávna bola jeho najobľúbenejšou hríbová polievka na novohradský spôsob, ktorá sa pripravuje so smotanou a zahusťuje sa ryžou. Momentálnou favoritkou chuťových buniek M. Gondu je však kyslá kapustová polievka s hríbami. Je to vegetariánska kapustnica a recept na jej prípravu je veľmi jednoduchý.
Suroviny: cibuľa, hríby, kyslá kapusta, zeleninový vývar, zemiaky, vegeta, korenie podľa chuti
„Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Predtým namočíme vo vlažnej vode hríby. Vyžmýkame ich a pridáme k cibuli. Všetko v hrnci podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Po chvíli pridáme kyslú kapustu a ďalej varíme. Medzitým očistíme a na kocky nakrájame zemiaky, ktoré uvaríme zvlášť v slanej vode do polomäkka. Po uvarení ich pridáme ku kapuste a hubám. Rozriedime
ešte vodou a necháme prevariť. Podľa chuti pridáme vegetu a dochutíme koreninami,“ prezradil svoj obľúbený recept Milan Gonda. Priznal, že okrem fajnového jedla má rád i biele víno. Najradšej však predsa len pije čistú vodu z vodovodu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 554
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 037
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 547
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 612
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 12 662
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 855
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 007
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 982
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 957
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 537
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Hokejisti by mohli dostať peniaze do dvoch týždňov

Spojenie dvoch najvyšších hokejových súťaží zväz nepodporil. Nedovoľujú to normy.

Na ľade naraz trénuje len päť hráčov a brankár.
V nemocnici pribudlo ďalšie odberové miesto, testy už robia dva tímy.

Prezidentka Zuzana Čaputová v Martine, vyjadrila sa aj k celoplošnému testovaniu

So zdravotným personálom nemocnice sa rozprávala o tom, ako zvládajú nápor nových pacientov nakazených ochorením Covid –19, ale aj o tom, či sú personálne i lôžkové kapacity nemocnice dostačujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Martine poďakovala všetkým lekárom aj zdravotníckemu personálu.

Biatlonistom sa vrchol letnej sezóny vydaril

Letná biatlonová sezóna vyvrcholila v Revúcej majstrovstvami Slovenska. Darilo sa aj Martinčanom.

Martinčanom sa na slovenskom šampionáte v letnom biatlone darilo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?