Burina v kuchyni
S príchodom jari sa v záhrade objavujú mladé listy burín, ako je žihľava, kozia noha, púpava a ďalšie. Listy väčšiny týchto rastlín sú bohaté na vitamíny a minerálne látky, ktoré pomáhajú prekonávať jarnú únavu. Mladé listy môžeme využiť v kuchyni ako zelené korenie do polievok a šalátov. Na spôsob špenátu môžeme upraviť listy žihľavy, podbeľu, láskavca, mrlíka... Mladé jarné listy niektorých burín sú vhodné na prípravu samostatného šalátu alebo ako súčasť miešaného. Sú to najmä kozia noha, sedmokráska, púpava, láskavec. Púpava, podobne ako čakanka, je horkastá. Chuť sa dá zlepšiť blanšírovaním a zliatím vody. V jarnom období je cenná najmä pŕhľava dvojdomá, vyhľadávaná liečivá rastlina, bohatá na vitamín C, B1, B2, K, ktorá obsahuje aj fytoncídy, minerály a ďalšie biologicky hodnotné látky. Proti jarnej únave je účinný odvar z čerstvých listov, každý deň 1 - 2 šálky.
NÁLADOVÉ POTRAVINY
Skvelú náladu vo vás vzbudí konzumácia niektorých potravín. Povznesené pocity sú z čili papričiek a korenia, dobrá nálada zo syra a odvaha z petržlenu. Mnohé potraviny priamo ovplyvňujú náladu.
Čokoláda
Utešuje dušu. Čokoláda obsahuje fenyletylamín. Táto látka zlepšuje náladu a stará sa o psychickú rovnováhu.
Banány
Zázrak proti depresii. Žlté plody obsahujú alkaloidy, ktoré sú veľmi podobné meskalínu – tzv. droge šťastia. Banány zlepšujú náladu. Cítime sa po nich lepšie. Účinkujú ako antidepresívum.
Paradajky
Zbavujú bojazlivosti. Obsahujú väčšie množstvo látky podobnej serotonínu, ktorý utešuje a povznáša dušu. Keď sme v napätí, dajme si paradajky.
Pivo
Chmeľ obsiahnutý v pive má upokojujúce účinky – ale s mierou...
Škorica
Zlepšuje náladu. Už starí Egypťania používali a uznávali škoricu. Vôňa tohto korenia má silné erotizujúce účinky. Povzbudzuje nervový systém.
Maslo
Posilňuje nervy. Tuky dvíhajú v krvi hladinu cholesterolu a človek sa cíti príjemne. Tuk v rozumnej miere je balzam na nervy.
Čili a ierne korenie
Obsahujú látky, od ktorých „horia ústa“. Ale to, čo cítime ako pálenie, je v skutočnosti istý druh bolesti. Do mozgu sa týmto spôsobom dostávajú opiáty. Tie vyvolávajú pocity šťastia.
Petržlen
Dodáva odvahu. Už v starovekom Ríme dávali gladiátorom petržlen. Mal im pomôcť získať odvahu a zdvojnásobiť silu.
Cibua
Pôsobí ako aspirín. Látky v cibuli majú účinky podobné aspirínu. Starým prostriedkom, ako liečiť bolesti hlavy, hrdla a priedušiek, je horúci cibuľový odvar.
Syr
Rozveseľuje. Počas dozrievania syra vznikajú z bielkovín amíny – tie podporujú zmysel pre humor a zlepšujú náladu.
Cesnak
pre zdravie
Je všeobecne známe, že cesnak znižuje krvný tlak. Zabraňuje aj okysličovaniu cholesterolu v krvi, ktoré býva príčinou upchatia tepien a infarktu. Dokázalo sa, že cesnak „riedi krv“. Ale zabíja aj vírusy, ktoré spôsobujú prechladnutie a chrípku.
Cítite, že vás začína bolieť hrdlo?
Dajte si cesnakový chlieb. Cesnakom nakrájaným na plátky obložte chlieb s maslom, pokvapkajte medom. Aktivizuje to imunitný systém a pôsobí ako antibiotikum. Výskumy dokázali, že cesnak je aj preventívnym prostriedkom proti niektorým druhom rakoviny. Proti zápachu je dobré vypiť pohárik mlieka, požuť petržlenovú vňať alebo zrnko kávy.
Pripravila: J. Badániová