Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky
UČILA SA OD MAMY, TERAZ UČÍ ONA MAMU

Dnes varí Ľubica Dušaničová, bábkoherečka

Svoje detstvo, mládežnícke roky a skorú dospelosť prežila na Orave. Potom jej kroky smerovali do „veľkej” Bratislavy. Tu Ľubica Ondríková, dnes už Dušaničová, začala študovať bábkoherectvo.

Momentálne sa v divadle nezdržiava - na prvom mieste je pre ňu manžel a malý synček Maximilián. Mať doma dvoch chlapov, každého s diametrálne odlišnými požiadavkami na stravu, to dá poriadne zabrať. Ľubica nám prezradila, že varí veľmi rada, ale na varenie musí mať náladu. Rada experimentuje, skúša nové recepty. Nebráni sa ani príprave menších osláv, kde treba pripraviť hlavne studené jedlá a iné zaujímavé dobroty. Kuchársky vzor má vo svojej mame, tá sa pri siedmich deťoch v kuchyni naobracala. „Varila každý deň. Páči sa mi, že teraz sa karta obrátila a ona skúša jedlá, ktoré pozná od nás,” hovorí bábkoherečka na materskej dovolenke. Hoci dnes s varením nemá žiadne problémy, nebolo to vždy tak. „Asi mám na varenie talent, nepochybne zdedený po mame. Raz sa mi však podarila taká hubová polievka, ktorú som mohla krájať. Nakoniec skončila v odpadkoch.”
Prvé jedlé jedlo sa jej podarilo ukuchtiť ešte ako stredoškoláčke. „Na to si spomínam veľmi dobre. Varila som perkelt. Samozrejme, na dosluch maminých rád. Vďaka nim som to zvládla celkom dobre.” A ako vlastne vyzerá jedálny lístok v rodine umelcov? „Keď som pracovala, najčastejšie sme jedli tresku a rožky. Teraz si uvaríme všetko, na čo máme chuť. Nie som vegetarián či iný –án, beriem všetko, čo nám ponúka príroda. Momentálne musím jesť všetko. Malého Maxíka, ktorý má rok a mesiac, totiž stále kojím.” Medzi Ľubicine najobľúbenejšie jedlá patria cestoviny na akýkoľvek spôsob (rovnako ako jej bratovi hercovi DAB Nitra Milanovi Ondríkovi). Ale zje takmer všetko. Prezradila nám však, že už si asi nikdy nedá čerstvé ustrice. Tie vyskúšala raz, a stačilo. Keďže jej manžel Michal je rovnaký jedák ako Ľubica, žiadne starosti, že by sa niečo nezjedlo. Ale malý Maximilián si už začína vyberať. Podľa Ľubice mu najviac chutí mäsko.
Ľubka ponúka našim čitateľom recept na svoje obľúbené jedlo. Podľa nej cestoviny s brokolicou a Nivou chutia najlepšie v lete.
Cestoviny s brokolicou a nivou
Potrebujeme: 500 g cestovín (penne), soľ, mleté korenie, 45 g masla, 2 veľké strúčiky cesnaku, konzerva nakladaných šampiónov, 1 šľahačka, vajíčko, 125 g ružičiek brokolice, 90 g plesňového syra, šťava z ˝ citróna, muškátový orech
Cestoviny varíme v slanej vode, kým nezmäknú. Maslo roztopíme v panvici, pridáme roztlačený cesnak a minútu popražíme. Pridáme šampiňóny. Všetko spolu dusíme 2 min. Vmiešame smotanu a povaríme ďalšie 2 min. Zahustíme vajcom. Brokolicu povaríme 5 min v slanej vode a scedíme. Cestoviny scedíme, zmiešame so smotanovou zmesou, pridáme brokolicu, nastrúhaný syr, citrónovú šťavu, podľa chuti korenie a muškátový oriešok. Všetko poriadne premiešame. Podávame s cibuľovo-paradajkovým šalátom, ktorý ochutíme zmesou vínneho octu, olivového oleja, soli, korenia a cukru.
Všetkým dobrú chuť! (nk)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 296
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 852
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 133
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 469
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 310
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 087
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 362
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 269
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 123
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 894
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

V Dubnici sme dostali tenisového kanára

Zápasy proti Dubnici nám nevychádzajú. Druhýkrát po sebe sme od tohto tímu inkasovali šesť gólov.

Zápas v Dubnici nám nevyšiel.

Krádež v dedine prekvapila

Neznámy muž si do svojho auta naložil celkom novú zbernú nádobu na kuchynský odpad.

Neznámy muž ukradol na Bystričke novú smetnú nádobu na kuchynský odpad.

FOTO: Ako Martin porazil Topoľčany

V šesťbodovom súboji Martinčania v piatok zdolali Topoľčany 4:1 a upevnili si tak druhé miesto v tabuľke. Dnes o 18. h hrajú naši v Dubnici.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?