Momentálne sa v divadle nezdržiava - na prvom mieste je pre ňu manžel a malý synček Maximilián. Mať doma dvoch chlapov, každého s diametrálne odlišnými požiadavkami na stravu, to dá poriadne zabrať. Ľubica nám prezradila, že varí veľmi rada, ale na varenie musí mať náladu. Rada experimentuje, skúša nové recepty. Nebráni sa ani príprave menších osláv, kde treba pripraviť hlavne studené jedlá a iné zaujímavé dobroty. Kuchársky vzor má vo svojej mame, tá sa pri siedmich deťoch v kuchyni naobracala. „Varila každý deň. Páči sa mi, že teraz sa karta obrátila a ona skúša jedlá, ktoré pozná od nás,” hovorí bábkoherečka na materskej dovolenke. Hoci dnes s varením nemá žiadne problémy, nebolo to vždy tak. „Asi mám na varenie talent, nepochybne zdedený po mame. Raz sa mi však podarila taká hubová polievka, ktorú som mohla krájať. Nakoniec skončila v odpadkoch.”
Prvé jedlé jedlo sa jej podarilo ukuchtiť ešte ako stredoškoláčke. „Na to si spomínam veľmi dobre. Varila som perkelt. Samozrejme, na dosluch maminých rád. Vďaka nim som to zvládla celkom dobre.” A ako vlastne vyzerá jedálny lístok v rodine umelcov? „Keď som pracovala, najčastejšie sme jedli tresku a rožky. Teraz si uvaríme všetko, na čo máme chuť. Nie som vegetarián či iný –án, beriem všetko, čo nám ponúka príroda. Momentálne musím jesť všetko. Malého Maxíka, ktorý má rok a mesiac, totiž stále kojím.” Medzi Ľubicine najobľúbenejšie jedlá patria cestoviny na akýkoľvek spôsob (rovnako ako jej bratovi hercovi DAB Nitra Milanovi Ondríkovi). Ale zje takmer všetko. Prezradila nám však, že už si asi nikdy nedá čerstvé ustrice. Tie vyskúšala raz, a stačilo. Keďže jej manžel Michal je rovnaký jedák ako Ľubica, žiadne starosti, že by sa niečo nezjedlo. Ale malý Maximilián si už začína vyberať. Podľa Ľubice mu najviac chutí mäsko.
Ľubka ponúka našim čitateľom recept na svoje obľúbené jedlo. Podľa nej cestoviny s brokolicou a Nivou chutia najlepšie v lete.
Cestoviny s brokolicou a nivou
Potrebujeme: 500 g cestovín (penne), soľ, mleté korenie, 45 g masla, 2 veľké strúčiky cesnaku, konzerva nakladaných šampiónov, 1 šľahačka, vajíčko, 125 g ružičiek brokolice, 90 g plesňového syra, šťava z ˝ citróna, muškátový orech
Cestoviny varíme v slanej vode, kým nezmäknú. Maslo roztopíme v panvici, pridáme roztlačený cesnak a minútu popražíme. Pridáme šampiňóny. Všetko spolu dusíme 2 min. Vmiešame smotanu a povaríme ďalšie 2 min. Zahustíme vajcom. Brokolicu povaríme 5 min v slanej vode a scedíme. Cestoviny scedíme, zmiešame so smotanovou zmesou, pridáme brokolicu, nastrúhaný syr, citrónovú šťavu, podľa chuti korenie a muškátový oriešok. Všetko poriadne premiešame. Podávame s cibuľovo-paradajkovým šalátom, ktorý ochutíme zmesou vínneho octu, olivového oleja, soli, korenia a cukru.
Všetkým dobrú chuť! (nk)