Katka to má v práci veľmi hektické, takže ak sa jej nepodarí v pracovný deň odbehnúť na teplý obed, žije na bagetách. A tie potom musí zajesť niečím sladkým. Keď si ale môže vybrať, pochutí si na pečenej kačke, husi a morke s knedľou a červenou kapustou. Neodolá ani poriadne „ofeferónkovanému“ kotlíkovému a maďarskému guľášu, feferónkovej pizzi so salámou a kukuricou. Nie vždy sú tieto pochúťky jej dielom. „Varenie občas beriem ako nutné zlo, občas si ho vychutnám. Ale všetko závisí od času a okolností,“ upresnila Katka, ktorú do tajov varenia zasväcovala jej starká. „Vyzeralo to asi takto: Katuška, očisti mi zemiaky, urob cesto na palacinky, zapraž polievku, choď vysypať smeti... Serióznejšie som to potrebovala až v Škótsku, keď som robila au-pairku,“ prezradila bývalá hovorkyňa martinskej radnice. Keďže do jej jedálnička patria aj sladkosti, siahla po niečom sladkom aj pre vás. „Je to tiramisu a recept naň mám od kamarátky Danky. Keď ochutnáte túto tortu, uvidíte, prečo ju mám tak rada,“ odporúča Katka.
Tiramisu
1 šľahačka
vanilkový cukor
2 kyslé smotany
1 smotanové natierkové maslo
4 PL práškového cukru
2 balíky detských piškót
rum
káva „neska“
Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom, primiešame kyslé smotany, maslo a práškový cukor. V miske si rozmiešavame po malých dávkach kávu s rumom - pomer je individuálny - namočíme do nej piškóty a prvú tretinu z nich uložíme na dno tortovej formy. Tie zalejeme vrstvou bielej sladkej hmoty a opakujeme – vyjdú asi tri vrstvy. Poslednú smotanovú vrstvu posypeme kávou s cukrom a necháme v chladničke odpočívať 6 hodín.
Miroslava Dírerová