Spevák terchovsko-žilinskej rockovej kapely Arzén Jaro Gažo priznal, že varí rád a rád si aj pochutná na dobrom jedle. Pre čitateľov však nevybral žiadnu špecialitu z Terchovej, či zo severného Slovenska. Rozhodol sa ponúknuť jedlo, ktoré je späté so súčasným obdobím hodov či vinobrania. „Pečená kačka k babiemu letu určite patrí. S lokšou a červenou kapustou je to naozajstný gurmánsky zážitok,“ hovorí Jaro Gažo o svojom obľúbenom jedle. Podľa jeho ďalších rád veľmi záleží na kačke, aká je stará a ako dlho sa pečie. „K nej určite patrí aj dobré suché víno, zážitok je tým pádom kompletný,“ pokračuje spevák. V skupine Arzén pôsobí Jaro Gažo už viac ako dvadsať rokov, takmer od jej začiatkov. Účinkoval tiež v muzikáloch Hamlet, Cigáni idú do neba, Cirkus svet či v žilinskom spracovaní predstavenia Maľované na skle, na ktorom sa podieľal i Paľo Cabadaj a ostatní členovia skupiny Arzén. Jaro Gažo má skúsenosti aj z folklórnych súborov Rozsutec a Oravan.
Pečená kačka
Potrebujeme: kačku, červenú kapustu, soľ, ocot, cibuľu, víno, rascu, olej, čierne korenie, borievku, majorán.
Postup: Kačku očistíme, osolíme a necháme trochu postáť. Potom ju posypeme rascou, prikryjeme, podlejeme a dáme piecť. Medzitým si nakrájame kapustu, posolíme ju a tiež necháme postáť. Na oleji mierne opražíme cibuľu, pridáme trochu cukru, premiešame a pridáme odstátu kapustu. Pomiešame, pridáme trochu rasce, čierneho korenia a borievku. Mierne podlejeme vodou, prikryjeme a podusíme. Na záver ochutíme octom, vínom a majoránom.
Lokše
Potrebujeme: zemiaky, maslo, hladkú múku, mlieko, soľ.
Postup: Z uvarených zemiakov urobíme kašu, keď vychladne, pridáme do nej múku a vypracujeme na hladké cesto. Spracujeme ho do tvaru valčeka a nakrájame na rovnaké dieliky, ktoré vyvaľkáme nahrubo a upečieme na platni z oboch strán. Hotové lokše potrieme maslom, posolíme a môžeme podávať k mäsu alebo len tak s mliekom. (KI)