KAŽDÝ ČLOVEK MUSÍ mať disciplínu, čo sa týka zdravia. Doba, keď „kývajte mi rukou, ja sa budem dívať na televíziu“ alebo „nasaďte mi tabletky, ja chcem schudnúť“, je už za nami, tvrdí MUDr. Svatava Žáková. Táto lekárka má za sebou viacero kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kine-ziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Zdravé plody jesene - trnky a šípky
Slivka trnková
– trnka
Jej plody sa bežne volajú trnky. Zbierajú sa na jeseň pred prvými mrazmi a sušia sa pri teplote okolo 40 oC. Surové, ako ich požijeme vo väčšom množstve, môžu vyvolať príznaky otravy. Ale túto neželanú vlastnosť trnky strácajú vplyvom mrazov.
Liečebný účinok odvaru
z trniek sa využíva hlavne pri hnačkách a poruchách trávenia, pretože obsahuje sťahujúce látky - takzvané triesloviny. Vzhľadom na jeho protizápalový účinok sa odvar používa aj na kloktanie pri zápale hrdla. Surové trnky sa používajú aj na výrobu ovocných vín a lekvárov. Odvar z kôry trnkového kríka znižuje horúčku. Kvety, listy aj plody pôsobia hojivo na močové cesty a napomáhajú látkovú premenu.
Dávkovanie: 1/2 lyžice sušených trniek dáme na 1 pohár vody, necháme prejsť krátkym varom a necháme postáť 10 – 15 minút.
K slivke trnkovej sa odpradávna viazali povery. Hovorí sa, že je zdrojom tajomnej sily. Naši predkovia verili, že trnková vetvička zavesená nad dvermi bráni vstupu démonov do izby a vetvička
z trnky nosená na krku ochraňuje od zlých síl. V súčasnoti, ak by sme chceli použiť módny pojem, by sme povedali, že chráni od zlých vibrácií.
Ruža šípová
Plody šípovej ruže – šípky sa odpradávna využívajú pre svoje liečivé vlastnosti, predovšetkým pre obsah vitamínov C a B, v semenách aj E. Vďaka obsahu aj ďalších látok v plodoch sa účinok v nich obsiahnutého vitamínu C potencuje až päťnásobne. Tento komplex účinkov pôsobí na organizmus priaznivo pri zdolávaní infekcií, podporuje reparačné pochody v tele, vplýva na vstrebávanie železa, zlepšuje látkovú premenu, zasahuje do metabolizmu bielkovín, podporuje tvorbu medzibunkovej hmoty, má spevňujúci účinok na kapiláry, brzdí artériosklerózu ciev.
Dávkovanie: 1 lyžica sušených šípok na šálku vody.
Ľudský organizmus nevie syntetizovať vitamín C, preto je odkázaný na jeho prísun z potravy. Vitamín C z prírodných zdrojov je oveľa účinnejší než syntetický vitamín C. Na to treba za vždy pamätať.